Tenerife – glavna nagrada – Natečaj CEWE FOTOKNJIGA leta 2017

Kanarski otoki so ravno pravšnji – kadarkoli. Poletja niso tako vroča kot v Sredozemlju, zimsko sonce pa je kot nalašč za gretje kosti in raziskovanje v kratkih rokavih.

Čeprav ležijo ob afriški obali, razen podnebja, eksotične flore in na plaže pripeljane maroške mivke nimajo nič skupnega s to celino. Življenje je sproščeno evropsko, za kar so poskrbeli Španci, ki so otočje zavzeli pred pol tisočletja. Niso pa posegali v ime Kanarskih otokov, ki jih je že v antiki krstil berberski kralj Juba II. po avtohtoni pasmi divjih psov canaria.

Tenerife je največji in najbolj gosto poseljen izmed sedmih velikih Kanarskih otokov. Otok je velik le za desetino Slovenije, a gosti več kot milijon prebivalcev, predvsem v večjih obalnih mestih. Domačini, med katerimi je veliko evropskih priseljencev, skupaj s turisti poskrbijo za živahen utrip skozi vse leto, zato tudi pozimi lahko kupite, okusite in doživite praktično vse.

 

Zeleni sever

Na otoku spremljajte dve vremenski napovedi, za sever in jug, saj mogočni vulkan Teide varuje otoški jug pred severnimi vplivi. Razlika je tako izrazita, da jo lahko med vožnjo ob zahodni obali opazite na razdalji nekaj sto metrov, kjer poteka ‘meja’ med severno in južno vegetacijo.

Na hladnejšem in bolj vlažnem severu otoka vas zima pogreje na dobrih 12 stopinj Celzija, temperaturi zraka in morja pa tudi poleti ne presežeta 24 °C. Za plaža dopust zato izberite jug, na severu pa dajte duška radovednosti.

Najbolj bujna narava se ponuja na redko poseljenem krajinskem parku Anaga z nekaj čudovitimi razgledišči. Otoški ‘pragozd’ sicer ni nič bolj poraščen od povprečne slovenske gmajne, zato z obiskom ne hitite – najprej se naužijte polpuščavskega juga in se po zeleni kontrast Anage vrnite po nekaj dneh.

Redko poseljeni krajinski park Anaga velja za otoški pragozd. 

 

Ob glavni poti v krajinski park si vzemite uro ali dve za sprehod po univerzitetnem mestu La Laguna, nekdanji prestolnici Kanarskih otokov, ki jo varuje UNESCO. Ulice starega jedra vas bodo posrkale med skrbno obnovljena pročelja, ki jih krasijo znameniti kanarski leseni balkoni. Kot nalašč za shopping, malico tapasov ali cortado (španski macchiato), ob koncu pa stopite še v katedralo s fantastičnim stranskim oltarjem, lesenimi orglami in bogato zakladnico.

Sprehodite se po jedru univerzitetne La Lagune z lesenimi balkončki.

 

Današnja otoška (in kanarska) prestolnica Santa Cruz de Tenerife se na vzhodni obali spogleduje z Gran Canario. Mesto je veliko, saj nudi dom skoraj četrtini prebivalcev otoka, zato se ga lotite s prave strani: do starega jedra okrog simpatičnega Plaza del Principe je najbližje s Španskega trga, kjer po sprehodu ohladite noge v umetnem jezeru in se slikajte pred napisom Santa Cruz. Ob obali stopite do Avditorija v obliki jadrnice, z ogromno teraso za sončkanje ob kavi, ki je točno tam, kjer mora biti – na južni strani, ki se ob pogledu na morje ves dan kopa v soncu. S te strani bodo tudi fotografije najlepše. Ko vas spet zasrbijo pete, na skalah valobrana najprej poiščite ilustracije svojih najljubših glasbenikov, nato pa mimo morske trdnjave San Juan Bautista obiščite še botanični vrt Palmetum.

 

Naj živalski vrt na svetu

Na nasprotni, zahodni obali otoka, v Puerto de la Cruz obvezno namenite en dan za obisk Loro Parque, v zadnjih letih najboljši živalski vrt na svetu. Resda ni največji niti v njem ne boste našli največ živalskih vrst, a v Loro Parque najbolje poskrbijo za svoje prebivalce in obiskovalce. Zasnovan je kot botanični vrt in že sam sprehod po njem je užitek. Nasmejali se boste šimpanzom in drugim opicam, oprezali za levi, aligatorji, belimi tigri, surikatami in druščino, na vsakem koraku pa vas bo spremljalo čebljanje papagajev – v 50 letih je zbirka zrasla na 1.300 primerkov več kot 300 vrst, med katerimi so številne ogrožene. Poleg pisanih ptic premorejo tudi dober akvarij, predvsem pa največji prikaz pingvinov na svetu, ki so jim zgradili klimatsko kopijo Antarktike, da živijo in se razmnožujejo kot v naravnem okolju.


V Loro Parque so pingvinom zgradili klimatsko kopijo Antarktike. (foto: PL)

 

Dovolj časa načrtujte za živalske predstave: Loro Show s papagaji in tri spektakle morskih sesalcev, vsakega v svojem vodnem amfiteatru.

Loro Parque ne bi mogel biti tako odličen brez zgodb in filozofije, okrog katerih je v pol stoletja prerasel iz ljubiteljskega zatočišča za ogrožene papagaje v vrhunski živalski vrt. Več o tem si pred obiskom preberite na spletu ali v brošuri, najbolje pa je ob vstopnici doplačati za Discovery tour. Najbolj posebna pa je fundacija Loro Parque, ki je v četrt stoletja vložila že 17 milijonov dolarjev v več kot 100 projektov reševanja najbolj ogroženih vrst papagajev in drugih živali na vseh kontinentih. Menda je edina dobrodelna ustanova na svetu, ki 100 % prejetih donacij namenja neposredno v projekte – vse obratovalne stroške, vključno z veterinarsko kliniko in raziskovalnim centrom, namreč krijejo iz rednih prihodkov Loro Parque.

 

Na vulkan po razglede

Najvišja točka Španije je ognjenik El Teide. Popolni turisti za vzpon na Teide poskrbite le za toplejše oblačilo, športne čevlje in pravočasen nakup vozovnice za vzpenjačo – vse vožnje so namreč po nekaj dni vnaprej razprodane. Na panoramski vožnji od vašega morskega gnezda do 2.200 metrov visoke planote, od koder se boste povzpeli na vrh, ne hitite. Severna pot postreže z vratolomnimi ovinki in razgledi, južna pa je speljana najprej med košatimi borovci, ki so si utrli pot skozi lavo, nato pa po enkratni planoti, ki spominja na luno. Obdajajo jo mogočni Teide in Caldere, prstan podorov ognjenikov, ki so bili aktivni v pradavnini.


Najbolj hvaležno prizorišče za fotospomin na Teide so skale Roques de García ob glavni cesti. 

 

Vzpenjača vas odloži na višini 3.555 metrov, kjer so fantastični razgledi samoumevni. Z zgornje postaje se boste nagledali planote Narodnega parka Teide, zahodna obala otoka pa se odpre z razgledišča Fortalezza, kamor vodi slikovit sprehod po plazišču lave.

Sončni jug

Na jugu otoka so temperature za nekaj stopinj višje, več je sončnih dni in manj dežja. Vegetacija je zato polpuščavska, turistična ponudba pa mnogo bogatejša kot na severu.

Največ je v sodobnih središčih Playa de las Americas in Costa Adeje ter v bolj tradicionalnem mestu Los Cristianos. Bolj diskretno je letovišče Los Gigantes, kjer je več priložnosti za raziskovanje otoške tradicije in narave. Obvezen je ladijski izlet pod mogočne klife, ki se vzpenjajo do 600 metrov nad morje. Izberete lahko tudi poldnevno turo, podaljšano v smeri otoka Gomera pred južno obalo Tenerifa. Preliv med otokoma si je za dom izbrala kolonija 40 kitov in kapitani ‘jamčijo’, da si jih boste ogledali v živo.


Z najbolj slikovite otoške vasi Masca se lahko peš spustite na plažo. 

 

Najbolj slikovita vas otoka, Masca, se skriva na 600 metrov visoki skali nad kanjonom in ni vidna z morske strani, serpentinasto cesto do nje pa so s kopnega urezali šele leta 1991 – dotlej je bila dostopna le peš. O Masci kroži veliko legend, ob negodovanju domačinov pa turistični vodniki najraje razlagajo, da so si jo za brlog postavili gusarji. Kanarski ‘Machu Picchu’ obvezno obiščite s kopnega, da doživite vratolomen razgled s ceste po prepadnih stenah.

Tajski vodni park

V pestri ponudbi doživetij na južni strani Tenerifa se družine mimogrede zmedejo. Oglašujejo se parki džungle, opic, kamel in še kakšen, vodni in mali zabaviščni ter avantura parki. Večinoma so povsem spodobni, a nič posebnega – take najdete tudi doma. Celodnevnega obiska (in malo dražje vstopnice, ki je cenejša v kombinaciji z Loro Parque) pa je zagotovo vreden Siam Park, zadnja tri leta najboljši vodni park na svetu.

Zgrajen je v izvirnem tajskem slogu in kot ogromen tropski vrt predstavlja zeleno oazo nad Playa de las Americas. Na ležalnikih peščene plaže, ki se kot pahljača širi okrog velikanskega bazena s trimetrskimi valovi (najvišji umetni valovi na svetu), in na blazinah neskončne počasne reke, z diskretnimi plažicami speljane skozi džunglo, v Siam parku ves dan uživajo tudi tisti, ki jim ni do adrenalinskih spustov.

Novost Siam parka je tobogan Singha s petimi najsodobnejšimi atrakcijami.

 

Gostitelj za naša nagrajenca

In nazadnje odstranimo še tančico, ki skriva nekaj obetavnih dejstev o Hotelu TUI SENSIMAR Arona Gran & Spa, kjer bo naš nagrajenec preživel teden dni nepozabnih počitnic, skupaj s še eno osebo, seveda. Zdaj, ko vas je najbrž že zamikalo odkrivati ta nasprotij poln otok, vas lahko razveselimo, da boste trenutke po individualnih potepanjih (za katera svetujemo najem avtomobila) preživeli v mirnem raju. Hotel je namreč miren kotiček za pare brez otrok (za goste nad 18 let). Hotel se nahaja v Los Cristianos-u, neposredno nad obalno promenado, ki je dostopna z dvigalom. Manjša peščeno-prodnata plaža in pristanišče Los Cristianos sta oddaljena pribl. 400 metrov. Za ljubitelje športnih aktivnosti je poskrbljeno, izbirate lahko med igranjem golfa, vodnim fitnesom, jogo za začetnike, funkcionalno vadbo, step aerobiko, fitnesom in kolesarjenjen. Za osvežitev skočite v katerega od hotelskih bazenov. Za dodatno sprostitev in razvajanje obiščite še wellness, kjer si privoščite savno, masažne tretmaje ali lepotilno-kozmetične storitve.

Pustite se tudi kulinarično razvajati in obiščite hotelski restavraciji, LAs Vistas, z regionalno prehrano, in restavracijo Culinarium, s tematskimi večeri.

Veselimo se že, da razveselimo nekoga od vas, ki (bo)ste prijavili v natečaj svojo fotoknjigo. Tisti z manj sreče pa lahko še vedno obiščete eno izmed Sončkovih poslovalnic, kjer boste skupaj načrtovali počitnice na tem izjemnem otočju, ki – kot ste spoznali – ni dobilo ime po kanarčkih. 🙂

Video predstavitev hotela, kjer bo nameščen zmagovalec natečaja in sopotnik:

Želimo vam veliko pravega navdiha pri oblikovanju vaše naslednje CEWE FOTOKNJIGE.

 

Partner natečaja:

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Matija

Glava, duša in srce CEWE-ja v Sloveniji. Že približno deset let ambiciozen ljubiteljski fotograf, ki rad izkoristi vsako priložnost in izgovor, da prime fotoaparat v roke.

2 komentarjevDodaj komentar

Leave a Reply