Pust, pust, širokih ust  

Pred nami je čas številnih karnevalov in praznovanj povezanih s preganjanjem zime. Gre za enega najstarejših ljudskih običajev, ki se je ohranil tudi po pokristjanjevanju. V času pustovanja maškare obiskujejo hiše, saj njihov obisk prinaša srečo. Pustovanje je tudi čas, ko je nova priložnost za fotografe. Pustne šeme so namreč barvite, vesele, nagajive – ravno to je tisto, kar nam omogoča, da v fotografski objektiv ujamemo zanimive motive.

Kako se lotiti fotografiranja pustnih mask? Odvisno od priložnosti, ki se nam ponuja (ali pa si jo “izborimo”). Najbolj klasične fotografije nastajajo med sprevodi maškar na karnevalih. Takrat večina ljudi fotografira skupine, ki se predstavljajo in delajo razne norčije. Super. Takšnih fotografij je na koncu zelo veliko. Vi pa lahko naredite nekaj drugače. Seveda, celotna skupina je zanimiva, le naredite kakšno fotografijo. Potem pa se pri posameznih skupinah v sprevodu osredotočite na podrobnosti ali dogajanje v skupini. Če imate na sprevodu dobro mesto, s katerega lahko opazujete dogajanje, posvetite nekaj pozornosti temu, ali se v skupini odvija kakšna posebna interakcija. Ali kakšna maškara dela kaj posebnega? Ali je še posebej norčava? Tako boste imeli dovolj časa, da se pripravite na fotografiranje, ko bo nekoliko bližje. Velikokrat se zgodi, da vam uspe ujeti pozornost posamezne maske in ta naredi pozo samo za vas. Poskušajte ujeti trenutek in fotografija bo drugačna od množice fotografij, ki bodo nastale na istem sprevodu. Pri tem bodite pozorni na okolico in ozadje – poskušajte izolirati maske na fotografijah, da ne bo zraven na fotografiji še cel kup nepotrebnih elementov.


Foto 01: Pustni karneval na Reki


Foto 02: Ujeta pozornost maske, ki je pomahala v fotoaparat

V Sloveniji so se ohranili številni lokalni običaji, ki so povezani s pustovanjem. Kraji ali območja imajo svojstven način praznovanja. Če vam uspe biti del tega dogajanja in lahko hodite skupaj z lokalnimi maskami po vaseh, bo priložnosti za fotografiranje mnogo več. Velikokrat so ljudje pripravljeni sprejeti fotografe medse, le dogovoriti se je treba v naprej in ponuditi posnetke tudi njim. Konec koncev bodo oni na fotografijah. Takšno sodelovanje navadno obrodi sadove. Med “poberijo” v Brkinih, kjer so doma škoromati, je nastala fotografija 3. Poberija je običaj, ko maske hodijo po domovih in nabirajo darove. Tudi v notranjosti domov nastane marsikatera dobra fotografija. Zaradi spoštovanja zasebnosti ljudi, jih tukaj ne bom objavil. Za takšno spremljanje pa si je treba vzeti čas, saj lahko traja več ur.


Foto 03: Škoromati med poberijo

Posebno doživetje je fotografiranje mask v Benetkah. V času karnevala je tam na stotine res dobrih mask v okolju, ki ga že tradicionalno povezujemo z maskami in karnevalom. Maske so tam pripravljene na fotografe in se rade nastavljajo objektivom. Lahko jih tudi postavljate po svoje, da dobite zanimivejšo kompozicijo. Nemalokrat se zgodi, da so maske pripravljene za sodelovanje. Prav je, da po narejenem posnetku fotografijo pokažete maškari. Če bo s fotografijo zadovoljna, vam lahko celo da vizitko, da ji fotografijo pošljete. Vsekakor pa gre za spoštljivo potezo do portretiranca. V Benetkah vam tako ni treba ves čas “krasti” posnetkov, lahko jih tudi sami ustvarjate. V tem primeru je dobro maske umestiti v okolje.


Foto 04: Beneška maska s kanalom v ozadju


Foto 05: Beneška maska s kanalom v ozadju

V Benetkah lahko izkoristite tudi zanimive ulice in različne fasade, ki vam pomagajo ustvarjati fotografije. To so lahko ozke ulice v Benetkah (foto 06) ali pa se odpravite na otok Burano, kjer barvite fasade hiš dajejo posebno ozadje (foto 07). Pri vseh maskah pa morate biti pozorni na oči. Ostrina naj bo na očeh (razen, če ste namenoma izostrili kaj drugega) in oči naj bodo vidne (foto 08). Tako imajo maske življenje. To je sicer najtežje, ker so oči nekoliko skrite in zasenčene. Zato poskušajte izmeriti svetlobo na očeh. Če bo fotografija zaradi tega presvetljena, jo lahko kasneje popravite s programom za urejanje fotografij.


Foto 06: V ozki beneški ulici


Foto 07: Maškara na otoku Burano


Foto 08: Beneška maska

 

Pust se veselo približuje in čaka, da bo pregnal zimo, ki je končno pokazala malo zob. Izgleda, da prihaja v pravem trenutku.

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply