Predstavljamo vam zmagovalca CEWE foto natečaja

Fotograf Uroš Florjančič – zmagovalec CEWE foto natečaja Lepote Slovenije

Uroš Florjančič je doma iz Kranja, kjer je član fotografskega društva Janez Puhar. Fotografija ga spremlja že celo življenje. Spominja se, da je včasih kot deček naskrivaj izmaknil očetov Nikon fotoaparat in šel dogodivščinam naproti. Fotografiji se je bolj resno začel posvečati pred osmimi oziroma devetimi leti.

Pravi, da je po duši je naravoslovni fotograf. Rad fotografira naravo, bodisi pokrajino, detajle v njej, majhne žuželke (makro fotografija) in tudi večje živali (fotografija lova). Slednje ga najbolj pritegnejo. Občutek ima, da je v naravi ostalo nekaj nepokvarjenega, prvinskega, brez tekmovanja in zavisti. Tam si napolni »baterije«, se sprosti, včasih tudi skrije.

Rad fotografira tudi adrenalinske športe, ker je tudi sam bil včasih njihov ljubitelj.

V zadnjih letih je bil njegov trud poplačan, saj je prejel številne nagrade. Zelo mu je pri srcu, da je bila na našem foto natečaju »Lepote Slovenije« nagrajena fotografija »Planinsko polje« razstavljena tudi v Londonu, v Summerset house gallery (april in maj 2015), zdaj pa je na ogled v nacionalnem muzeju v Bukarešti.

Poredko sodeluje tudi na naravoslovnih natečajih, kjer je prejel več nagrad. Imel je samostojno razstavo, sodeloval pa je tudi na večjih društvenih razstavah, tako doma kot v tujini.

O zmagovalni fotografiji »Planinsko polje« je povedal, da je fotografija nastala aprila 2013 nad Planinskim poljem, ki je večkrat poplavljeno. S prijatelji so se odpravili na vrh, da bi fotografirali poplavljeno polje, vendar je njihov avtomobil že na sredini vzpona obtičal v ostankih aprilskega snega. Na mesto fotografiranja so zato prispeli zelo pozno in do sončnega zahoda jim je ostalo le slabih deset minut. Trud je bil poplačan, saj mu je uspelo narediti kar nekaj lepih posnetkov.

01. U Florjančič P._SI-308

Predstavljamo vam tudi del fotografovega bogatega dela. Pravi, da je pri fotografiranju prevozil že veliko kilometrov in se večkrat vrnil na isto mesto. Če želite posneti dobro fotografijo, je potrebno veliko ur čakati na pravi trenutek in svetlobo, ki dajo fotografiji svoj pečat.

Vsem, ki radi poprimete za fotoaparat pa svetuje, da poslušate svoje srce, ste iskreni in kar se da kritični do sebe in svojih fotografij. Le tako boste posneli fotografije, ki ne bodo ostale pozabljene.

Uroš Florjančič 100

Uroš Florjančič 101

Uroš Florjančič 102

Uroš Florjančič 103

Uroš Florjančič 104

Uroš Florjančič 105

Uroš Florjančič 106

Uroš Florjančič 107

Uroš Florjančič 108

Uroš Florjančič 109

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Maša

Sodelavka pri podjetju cewe.si. Rada odkriva mesta in skrite naravne lepote vedno s fotoaparatom v roki. S fotografijo se ne srečuje le v prostem času, ampak tudi kot asistentka v marketingu.

2 komentarjevDodaj komentar

Leave a Reply