Postavitve strani v fotoknjigi – 7 nasvetov

Postavitve strani so izjemno pomembne, saj določajo, kako bodo v fotoknjigi razporejene fotografije in besedilo. Z uporabo postavitev strani dajete vaši fotoknjigi strukturo. Pri oblikovanju imate dve možnosti: lahko uporabljate že pripravljene postavitve strani ali pa fotografije razporejate sami in kasneje shranite lastne postavitve.

Kako začeti?

V foto programu boste na levi strani spodaj našli kategorijo »Postavitve strani«. V zgornjem spustnem meniju lahko nato izbirate med različnimi kategorijami postavitev, tam pa najdete tudi vaše priljubljene oz. shranjene postavitve. Prav tako lahko določite število fotografij, ki jih želite na strani in prikazale se bodo vse postavitve s takšnim številom fotografij. Postavitev lahko izberete najprej, jo preprosto povlečete z leve strani na prazno stran in šele nato dodate fotografije v posamezne okvirje ali pa vaše fotografije že postavite po straneh in nato dodate izbrano postavitev.

Nasvet: S pritiskanjem na preslednico na tipkovnici se bodo fotografije vedno znova drugače razporedile po posameznih okvirjih postavitve strani. Tako lahko s preslednico ugotavljate, katera razporeditev fotografij vam je najbolj všeč.

7 koristnih napotkov:

1. Postavitev je lahko čista in pregledna, z veliko belega ozadja, poudarek pa je na eni večji fotografiji. V tem primeru predlagamo, da na sosednjo stran postavite manjše fotografije, ki bodo dopolnile zgodbo večje fotografije. Takšna nasprotja bodo fotoknjigo naredila bolj zanimivo.

2. Lahko pa se odločite za bolj drzen pristop in na stran dodate veliko manjših fotografij različnih velikosti, kar bo poskrbelo za živahnost fotoknjige.

3. Vaše fotografije lahko razporedite s sredinskimi postavitvami, kot je prikazano spodaj, in tako poskrbite za lepe in čiste robove ali pa jih postavite čisto ob robove, kar bo spet poskrbelo za drugačen učinek. Skratka, možnosti je veliko.

4. Pri oblikovanju bodite pozorni na raznolikost. Če so fotografije na vseh straneh enako razporejene in enako velike, lahko fotoknjiga izgubi zanimivost in poseben čar. Dobro je, če spreminjate število fotografij na stran in se igrate z različnimi postavitvami.

5. Če ste se nad vašo postavitvijo navdušili in jo želite prenesti še na katero izmed drugih strani v fotoknjigi, poiščite v zgornji vrstici foto programa ikono »Shrani postavitev«. Vašo postavitev lahko nato najdete med postavitvami pod kategorijo »Moje postavitve«.

6. Pri razporejanju fotografij lahko uporabite mrežo, ki vam bo pomagala pri enakomernih razmakih med fotografijami na strani. Pomožno mrežo lahko vklopite z ikono mreže, ki jo najdete v zgornji vrstici foto programa.

7. Pri oblikovanju lahko dodajate tudi razne kliparte, linije, barvne pisave in druge elemente, da boste še dodatno popestrili postavitve vaših strani.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply