Osvobodite se! Na pot s fiksnim objektivom.


Pogosto naletim na vprašanje, kakšno tehniko je potrebno vzeti s seboj na počitnice in krajše ali daljše potovanje. Na forumih lahko veliko preberete o širokokotnih objektivih z zoomom, ki pokrivajo vse od širokega kota do tele razpona. Nedvomno so med popotniškimi fotografi zelo priljubljeni, saj so zaželene relativno majhne dimenzije in majhna teža v kombinaciji z DSLR fotoaparatom. Toda kaj pa sprostitev in poskus potovanja z enim objektivom, ki nima zooma?

 

Če potujem daljši čas in če to niso “foto-počitnice”, vzamem s seboj le majhen kompaktni fotoaparat Fujifilm X100F. Zame izpolnjuje vse, kar potrebujem od fotoaparata. Zahvaljujoč senzorju APS-C in svetlemu objektivu snema fotografije v dobri kakovosti tudi v slabih pogojih. Ima hitro izbiro fokusnih točk. Poleg tega je popolnoma obvladljiv, ima hibridno iskalo in lep dizajn. Je majhen in se prilega v večji žep ali manjšo torbo.

Na vprašanje “Ali ti zoom manjka?” imam preprost odgovor “Ne”. Počitnice so za mene čas, ko se želim najprej sprostiti. In počitek zame pomeni odklopiti, hoditi… ne pa vleči s seboj težke opreme. Fotografirati. Ujeti tisto, kar me zanima. Zanimiv trenutek, lepoto kraja, igro senc, karkoli pač. Zame predstavlja fotografiranje s fiksnim objektivom osvoboditev. Približno vem, kaj bo izpadlo dobro in kaj ne. Prost sem od razmišljanja o tem, kako nazoomirati oz. odrezati sceno. Naj bo cela? Polovična? Samo majhna podrobnost oz. detajl? Namesto tega se raje posvetim kompoziciji in “ustvarjalni” osvetlitvi, pri čemer včasih namenoma izberem napačno ekspozicijo, da bi dosegel želeni rezultat.

 

X100F ima objektiv, ki ustreza priljubljeni reportažni goriščnici 35 mm. Je nekoliko širokokoten objektiv, zato je zelo vsestranski. Če želite, lahko izberete celo širši objektiv, ki vam omogoča zajemanje bolj dinamičnih slik. Če še nimate fiksnega objektiva, si oglejte goriščnice, ki jih najpogosteje uporabljate pri fotografiranju s kit objektivom in ga nato ustrezno izberite. Poleg boljše kakovosti slike ima fiksni objektiv tudi boljšo svetilnost, kar v praksi pomeni, da lahko subjekt potegnete iz ozadja (plitka globinska ostrina) ali pa lahko fotografirate v večji temi in tako boljše zajamete vzdušje prostora. Obstaja veliko načinov za uporabo takega objektiva. Odvisno je samo od tega, koliko se prepustite domišljiji.

 

Nekaj besed za zaključek:

  • Proizvajalci fotoaparatov ponujajo objektive, ki vam omogočajo ogromno možnosti za malo denarja, na primer pri fotoaparatih Canon in Nikon 50 mm objektiv z zaslonko f/1,8. Za nekaj več kot 100 € dobite odličen objektiv, ki ga lahko uporabite v številne namene.
  • Če že imate objektiv, se prepričajte, da ste režim fotoaparata nastavili na prednost zaslonke in delajte z njo.
  • Res je, nižja je številka »f«, več svetlobe pade na objektiv. Velja tudi: čim manjša je številka, bolj bo ozadje zabrisano pri enakih pogojih.
  • Tudi s fiksnim objektivom lahko “zoomirate”. Če je le mogoče, stopite korak bližje subjektu ali se od njega oddaljite. To vam bo dalo drugačne, nove in zanimive vidike in kompozicije pri fotografiranju.

 

O avtorju Prikaži vse članke

Martin Farkaš

Sprašujem se, kaj napisati o sebi. Začeti z: „Fotoaparat sem prijel v roke...“ je prevelik kliše. Rad bi napisal nekaj ustvarjalnega o sebi, nekaj, kar bi povedalo, da imam rad nove ideje, obiskovanje nenavadnih mest in se vedno poskušam naučiti nekaj novega. Pisanje o sebi mi res nikoli ni šlo od rok...

Leave a Reply