Peter Pehani ljubi gore – intervju z zmagovalcem natečaja #LjubimGore

Peter Pehani s svojo zmagovalno fotografijo

Planinska zveza Slovenije z uredništvom Planinskega vestnika je v sodelovanju s podjetjem CEWE med 15. julijem in 15. oktobrom 2018 pripravila foto natečaj z naslovom #LjubimGore. Na foto natečaj je 107 avtorjev prijavilo 297 svojih planinskih fotografij. Prvo mesto je zasedla fotografija z naslovom Četverica sestopa, posnel pa jo je g. Peter Pehani. Z njim smo se pogovarjali o nastanku zmagovalne fotografije in še o marsičem. Preberite, kaj vse je povedal.

1. mesto: Četverica sestopa – Peter Pehani

G. Peter, ste zmagovalec foto natečaja #LjubimGore. Iskrene čestitke. Pred seboj imam vašo zmagovalno fotografijo. Črno-bela silhueta 4 pohodnikov v ospredju in plastenje gorskih vrhov v ozadju. Vse skupaj ste ujeli v čudovit posnetek z zanimivo, panoramsko kompozicijo. Naslov fotografije je Četverica sestopa. Povejte nam, kako in kje je nastala zmagovalna fotografija?

Zgodba je zelo luštna. Prvič sva z ženo Marjeto peljala sinova na Triglav. Na izlet smo se odpravili oktobra 2017 in to je bil eden najlepših vikendov v celem letu. Brezveterje, topel dan, pred nami pa je bila 3 dnevna pohodniška tura. Drugi dan smo prišli na vrh Triglava, občudovali smo sončni zahod, bilo je res lepo. Fotografija pa je nastala tretje jutro. Čakal nas je samo še sproščen odhod s Kredarice v dolino. Stal sem pred domom na Kredarici in zagledal sem prizor, kako 4 planinci sestopajo s Kredarice v dolino. Zdelo se mi je zelo zanimivo, ker so bili med seboj enakomerno razporejeni. Pritisnil sem na sprožilec in nastal je zmagovalni posnetek.

Fotografija je črno-bela in v formatu panorame. Zakaj ste se odločili za to kombinacijo?

Fotografija je bila v osnovi barvna. Bila je posneta bolj proti soncu, zato so bili prisotni modri odtenki, ki pa so lahko moteči. Kompozicija mi je bila zelo zanimiva, zato sem poskusil še s črno-belo različico. Ta mi je bila bolj všeč. Panoramski format mi je sicer zelo blizu, vendar se zanj ne odločam pogosto. Sem pa mnenja, da je hribom lasten. Ko si zelo visoko, imaš hribe kot nek migajoči horizont in je zato panorama zelo naraven format.

Kaj je za vas dobra pohodniška fotografija?

Noro pomembna stvar se mi zdi kompozicija. Najraje pa imam odnos človek-gora. Fotografija brez osebe se mi zdi malce prazna, čeprav ni vedno nujno tako. V gorah so mi zelo všeč posebni svetlobni efekti, od meglic, nizkega sonca, ali pa pronicanja sonca skozi ozebnik.

Kako dolgo se ukvarjate s fotografijo?

Začel sem pri svojih 10-ih letih, ko sem dobil prvi fotoaparat Beirette. Moj fotografski začetek je bil bolj počasen, saj je prvi film ostal v fotoaparatu kar 8 let. Od svojega 18. leta naprej redno fotografiram. Tako združujem moja dva najljubša hobija – pohodništvo in fotografijo. Zelo rad pa fotografiram tudi svojo družino.

Katere so vaše 3 najljubše pohodniške točke?

Najprej pomislim na Slemenovo špico nad Vršičem, ki je zelo popularna točka. Oktobra je še posebej čudovita, zaradi macesnov in Jalovca z njegovo pravilno piramido. Sicer pa bi na to vprašanje odgovoril, da je teh točk v Sloveniji neskončno. Obožujem Slovenijo in slovenske hribe. In griče – sploh sedaj, ko sem malo starejši. Menim, da vsak lahko okrog svojega doma najde kar nekaj lepih točk. Zelo rad se vsaj malo dvignem iz urbanega okolja, tam se perspektiva spremeni.

Peter Pehani – Zimska idila na Blegošu

Kako ste izvedeli za foto natečaj #LjubimGore?

Naročen sem na Planinski vestnik in tam sem zasledil oglas za prvi natečaj in se tako leta 2017 prijavil. Takrat sem morda vse skupaj preveč lahkotno vzel. Za letošnjega pa sem se boljše pripravil in uspelo mi je.

Kakšni so bili občutki kot zmagovalec?

Veliko veselje, seveda. Zavedam se, da je pri izidu potrebna naklonjenost višjih sil in poljub sreče. Ocenjevanje fotografij je zelo individualno in morda bi druga žirija ocenila drugače. Je pa lep občutek, ko veš, da je tvoja fotografija nekoga zelo navdušila.

Prejeli ste tudi lepo nagrado, kamero GoPro Hero5 Session, vam lepo služi?

Nad nagrado sta se najbolj navdušila moja dva sinova že ob prijavi na foto natečaj. Sedaj jo največ in z veseljem uporabljata prav onadva. Starejši sin, ki ima 14 let, obiskuje tudi snemalni krožek in kamero obožuje. Skupaj z mlajšim bratom, ki ima 11 let, največkrat snemata krajše spote ob rojstnih dnevih družinskih članov. Njun zadnji izdelek je krajša rojstnodnevna video čestitka z dvema prizoroma. Prvi je bil prikaz ribanja parmezana s strani, potem sta iz parmezana napisala ‘Vse najboljše’ in v drugem prizoru to tudi posnela.

Bi potem lahko rekli, da ju je nagrada še dodatno navdušila in spodbudila k snemanju?

Mislim, da je kar dobra motivacija.

Kaj bi svetovali našim bralcem, kako najbolje narediti izbor fotografij za prijavo na foto natečaj?

To je sigurno težek proces, jaz ga vidim kot večfaznega. Smiselno se mi zdi, da se za svoj fotografski arhiv enkrat letno naredi letni izbor, v nasprotnem primeru se v poplavi fotografij izgubimo. Zelo pomembno se mi zdi tudi, da ima fotografija neko zgodbo. Za zmagovalno fotografijo sem se odločil tako, da sem najprej naredil izbor treh podobnih, črno-belih fotografij, potem pa sem jih med seboj primerjal. Tako hitro dobiš občutek katera od njih je najboljša in morda tudi pravo idejo za naslov.

Katero opremo uporabljate za fotografiranje?

Fotoaparat Nikon, full frame, uporabljam pa največkrat fiksne objektive, 35mm, 85mm in občasno 20mm.

Peter Pehani – Viharni žleb

Kateri fotografi in njihova dela so vam všeč?

Sem ljubitelj starih klasikov, ki so v tistem času z vsako fotografijo zaradi visoke cene opreme in materialov, skrbno ravnali. V moji knjižni zbirki je veliko starih mojstrov, kot so legendarni Jaka Čop, eden prvih gorskih fotografov. Pri modernih pa Tomo Jeseničnik in Marko Prezelj.

Ime natečaja je bil #LjubimGore. Zakaj ljubite gore?

Z ljubeznijo je navadno tako, da ne veš zakaj. Meni so bile gore dane v zibko. Moj oče je strasten planinec, tudi njegov oče je bil, to imamo v družini. Jaz jih enostavno obožujem.

G. Peter, želimo vam še veliko čudovitih posnetkov, spogledovanj z gorami in nepozabnih pohodniških trenutkov z družino in prijatelji.

Peter Pehani

Fotografije: Peter Pehani

Fotografije (intervju): Jasna Medar

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply