5 nasvetov kako narediti dobro fotografijo za Instagram


Pogovarjali smo se z Majo Rotovnik, lifestyle blogerko, Instagram influencerko in navdušenko nad potovanji ter dobro hrano.  Za nas je razkrila 5 nasvetov, ki ji pomagajo pri ustvarjanju res dobrih fotk za Instagram. Preberite, kaj je povedala Maja.


Maja Rotovnik


Predpriprava

Pred vsakim fotografiranjem najprej očistim lečo, ki jo običajno obrišem kar v majčko. Kadar je v planu kakšno daljše fotografiranje, preverim tudi baterijo in prostor na telefonu. Velikokrat se mi je namreč zgodilo, da mi je v ključnih trenutkih zmanjkalo ali baterije ali prostora. Oboje je precej neugodno in predvsem nepotrebno. 🙂


Svetloba

Skoraj nikoli ne fotografiram ob umetni svetlobi, saj sem mnenja, da je naravna svetloba za fotografije najboljša. Če fotografiram v stanovanju, je to običajno ob oknu, ker je tam največ dnevne svetlobe. Kadar fotografiram zunaj, prisegam na jutranjo (sončni vzhod) ali večerno svetlobo (sončni zahod). Izogibam se direktni sončni svetlobi in vedno pazim na sence. Moj nasvet je tudi, da je bliskavica vedno izključena, razen, če si jo res želimo.


Dodatki za fotografiranje

Večinoma uporabljam razne barvne šeleshamerje, ki mi služijo kot podlaga, še rajši pa imam “backdropse”, ki na fotografijah izgledajo odlično. Poleg tega so res uporabni, ker se lahko tudi zmočijo ali umažejo (če recimo fotografiram kakšen food styling). Naslednja stvar, ki jo toplo priporočam je uporaba samosprožilca in stativa za takrat, ko želiš posneti fotko sebe, pa nimaš nikogar v bližini ali pa fotkaš ob slabi svetlobi. Naj te potolažim, da za vse te stvari ni potrebno zapraviti veliko denarja, dovolj bo že malce iznajdljivosti in brskanja po Ebayu. 😉

Kompozicija

Na srečo večina pametnih telefonov omogoča, da imamo na zaslonu nastavljeno mrežo kamere, ki nam je v pomoč, da objekt po načelu pravila tretjin postavimo v enega izmed štirih stičišč premic. Sama, priznam, velikokrat to pravilo tudi prekršim in subjekt lociram naravnost v sredino. Sem pa ena izmed tistih srečnic, ki o tem ne rabi veliko razmišljati, ker sem to pravilo uporabljala, še preden sem ga zares poznala. Temu pravijo “poseben občutek”. 🙂


Urejanje fotografij

Prva stvar pred urejanjem fotografij je osvetlitev zaslona, ki jo navijem do konca, da imam ob popolni osvetlitvi ekrana v senčnem prostoru idealne razmere, da slučajno česa ne spregledam. Fotografije najpogosteje uredim v vsaj dveh, če ne treh aplikacijah. Običajno najprej uporabim VSCO, kjer je na voljo kar nekaj filtrov, ki si jih lahko izbereš skladno s tvojim stilom ali izgledom fotografij, ki  jih želiš doseči. Sama najprej po uvozu fotografije uporabim funkcijo adjust, kjer poskrbim za raven horizont in izberem obliko fotografije oz. jo po potrebi obrežem. Nato fotografijo uvozim v Snapseed, kjer običajno prilagodim svetlobo, temperaturo, strukturo in uporabim kakšno izmed treh super funkcij – celjenje, čopič in ambient. Nato fotografijo ponovno odprem v VSCO in izberem filter (moji najljubši so A4, A5, A6 in A9). Za konec včasih še v Instagramu uporabim adjust, structure in brightness, odvisno od same fotke.

 

“Vzemi si čas in se zabavaj. Poskusi isto fotografijo urediti na več načinov, uporabi različne filtre in različne nastavitve, da vidiš kaj ti je najbolj všeč. Prepričana sem, da boš našel/-a stil, ki ti najbolj ustreza.”

Na Instagramu poleg posamezne fotografije veliko vlogo odigra tudi pogled na celoten feed. Za lažje planiranje priporočam uporabo aplikacije UNUM, ki mi je v veliko pomoč pri vzpostavljanju vizualne konsistence.


Želite več? Spremljajte Majin blog, Instagram in Facebook.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply