Intervju z mesečnim zmagovalcem natečaja CEWE Photo Award 2019

CPA winner

CEWE Photo Award je eden večjih fotografskih natečajev, ki letos poteka že od 17. 5. 2018 in še vse do 31. 5. 2019. Za vsako prijavljeno fotografijo CEWE podari 0,10 evra SOS otroškim vasem po vsem svetu. Vsak mesec žirija izbere tri zmagovalne fotografije meseca. Mesec oktober 2018 je bil pomemben tudi za fotografa Piotra iz Slovenije.

Piotr Skrzypiec je fotograf, ki prihaja iz Poljske in že 14 let živi v Sloveniji. Pravi, da je Slovenija čudovita dežela s številnimi lepimi kotički za fotografiranje. Na CEWE Photo Award se je prijavil s kreativno fotografijo priljubljenega kotička v Sloveniji – srce med vinogradi. Njegova fotografija je bila ena izmed treh zmagovalnih fotografij meseca oktobra. Preberite, kaj je povedal o zmagovalni fotografiji in še marsičem drugem.

Piotr Skrzypiec

G. Piotr, na natečaju CEWE Photo Award se je med mesečnimi nagrajenci pojavilo tudi vaše ime. Čestitke!

Prihajate iz Poljske, v Sloveniji pa živite že kar nekaj let. Kako vas je pot zanesla v Slovenijo?

Res je. Prihajam iz Poljske, natančneje iz okolice mesta Zakopane. Moja žena je Slovenka in pred 14 leti sva se iz Krakova skupaj preselila v Slovenijo. Takrat sem postal Ljubljančan.

Kako in kje je nastala oktobrska zmagovalna fotografija fotografskega natečaja CEWE Photo Award 2019?

Zmagovalno fotografijo sem posnel na turistični kmetiji Dreisiebner v naselju Špičnik 1 nad Zgornjo Kungoto. Par let prej sem tja prvič prišel z družino in tam zagledal pot, ki se vije v obliki srca skozi vinograde. Takoj sem vedel, kakšno fotografijo želim narediti. Porodila se mi je ideja, da bi omenjeno pot v obliki srca posnel v mraku, ko se po njej pripelje avtomobil. Po nekem času, ko sem se iz Poljske vračal nazaj v Slovenijo, sem se odločil, da grem k Dreisiebnerjem in poskusim narediti želeni posnetek. Na omenjeni cesti ponavadi ni veliko prometa, zato je potrebno imeti kar nekaj sreče, da v pravem času po cesti pripelje kak avto. Imel sem srečo in nastal je zmagovalni posnetek. Fotografijo sem posnel ob dolgem času osvetlitve, 30 sekund, kar je tudi ključnega pomena, če želiš doseči takšen posnetek. Zaradi dolgega časa osvetlitve sem fotoaparat namestil na stojalo. Oprema, ki sem jo takrat uporabljal, je bil Canon EOS 5D Mark IV.

Zelo radi fotografirate Slovenijo, naredili ste že mnogo prelepih posnetkov. Kaj vas navdušuje pri fotografiranju pokrajin v Sloveniji?

Navdušujejo me lepi razgledi z jutranjo in večerno svetlobo. Slovenija kot država je izredno privlačna v Evropi, morda celo najbolj privlačna. Menim, da je tudi geografsko najbolj raznolika država v Evropi. Na majhni površini namreč najdemo skoraj vse, od nižin, do hribovitega sveta, goratih Alp do mediteranske obale. Vse pa je od središča oddaljeno le uro in pol vožnje. Slovenija ima zelo zanimivo geografsko lego za fotografe. Izredno blizu so vrhunske točke za fotografiranje. Do Benetk potrebujemo 2 uri vožnje, Dolomiti so oddaljeni 3,5 ure, tudi Toskana je relativno blizu in Provansa, itd. Če živiš v Sloveniji, imaš torej v radiju 1000 km nekaj najbolj slikovitih kotičkov v Evropi.

 

Kaj v Sloveniji najraje fotografirate?

Glede na to, da prihajam iz južnega, hribovitega dela Poljske, sem najbolj navdušen nad gorami in tja segajo tudi moji fotografski začetki v Sloveniji. V večernem času sem se odpravil na slovenske vrhove, s seboj sem vedno vzel stojalo in vso opremo in delal kreativne posnetke, ki so ljudem postajali všeč. Najbolj pri srcu mi je fotografiranje gora in pokrajin, to me pomirja in prinaša nasmeh na obraz. Fotografiram pa tudi druge stvari.

Je tudi Poljska tako lepa in zanimiva za fotografiranje kot Slovenija?

Ja. Le s to razliko, da je Poljska po površini približno 16-krat večja od Slovenije. Priznam, da ima tudi Poljska vse atrakcije, ki jih najdemo na območju Slovenije, le malce dlje se je potrebno peljati od ene lokacije do druge. Jaz imam to srečo, da prihajam iz juga države. Poljska sicer velja za ravninsko državo, toda jug države zelo spominja na Slovenijo – tam je visokogorje, sredogorje in gorske kotline.

G. Piotr, želimo vam še mnogo čudovitih fotografij prelepe Slovenije.

Piotr je kot mesečni zmagovalec natečaja CEWE Photo Award 2019 prejel CEWE darilni bon v vrednosti 100 eur.

Še vedno imate čas, da svoje fotografije prijavite tudi vi. Omenjeni fotografski natečaj se zaključi 31. 5. 2019. Prijavite se lahko tukaj.

CPA

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply