Intervju z Dejano M. Šaule – nagrajenko foto natečaja »Naš svet je lep«

Dejana M. Šaule

Pri podjetju CEWE je od oktobra 2016 do junija 2017 potekal nagradni foto natečaj »Naš svet je lep«. Na foto natečaj je prispelo več kot 183.000 fotografij, 22.000 avtorjev iz 94 držav, zato je imela žirija nelahko delo.

Med njimi je bilo tudi veliko fotografov iz Slovenije, 21 je bilo nagrajenih. Objavljamo intervju z avtorico fotografije »Autumn play« Dejano M. Šaule, ki je meseca aprila zmagala v kategoriji »Narava« in si s tem pridobila vstopnico za sodelovanje v finalnem izboru. Žirija jo je uvrstila med 7. in 20. mesto.

Ste prejemnica nagrade foto natečaja »Our World is Beautiful«, ki ga je organiziralo podjetje CEWE. Iskrene čestitke. Na foto natečaj je prispelo več kot 180.000 fotografij, konkurenca je bila res močna. Kaj mislite, s čim ste prepričali žirijo, da je opazila in nagradila vašo fotografijo »Autumn play«?

»Autumn Play« je nastala čisto spontano. Na dvorišču sem se poigravala z mucko. Nenadoma mi je pobegnila in skočila na zidek. Odločila sem, da ji naredim nekaj fotografij. In evo, tako rekoč ujeti trenutek: veter zapiha, listje, ki pada, pritegne pozornost mucke … in klik, klik, klik. Nastala je moja zmagovalna fotografija!

skok mačke, jesensko listje, sivo-bela mačka

Kako se je začela vaša fotografska zgodba?

Moja fotografska pot se je začela po rojstvu hčerke pred desetimi leti. Sprva sem veliko risala, slikala. Na žalost, po rojstvu otrok, ni bilo veliko časa, da bi se posvetila platnu in čopiču. Takrat sem začela fotkat z navadnim »kompaktom«. Počasi, iz dneva v dan, je strast naraščala. Kupila sem svoj prvi zrcalnorefleksni fotoaparat in pot me je pripeljala do velike strasti in ljubezni do fotografije.

Dejana M. Šaule

Po vaših fotografijah sodeč, ste velika ljubiteljica narave. Z makro posnetki narave nam odpirate vpogled do najmanjših detajlov narave. Kaj poleg narave še radi ujamete v foto objektiv?

Poleg narave so moja velika strast portreti. Lahko bi rekla, da portretiranje zadnje čase prevladuje. Zelo mi je všeč ujeti trenutke, poglede, skrite nasmehe, pripovedovati zgodbe. Obožujem portretirati otroke, družine, ker veš, da so trenutki pomembni.

Kaj vas pri fotografiranju najbolj fascinira, v čem najbolj uživate?

Tako, kot sem zgoraj povedala, ujeti trenutek. To je čar! Tisti skriti pogled, skriti nasmešek, ki ga zabeležim za večno.

Dejana M. Šaule

Kateremu fotografskemu projektu se trenutno posvečate?

Trenutno pavziram. Pred tremi meseci se je naša družina povečala za enega člana, tako da se zdaj 100 % posvečam njemu. Počasi bom ponovno vzela fotoaparat v roke in nadaljevala s portreti in družinskim fotografiranjem. Zelo rada bi počasi razvila s tem posel in se s fotografijo ukvarjala profesionalno. Cilj je, počasi ustvariti lasten studio, za nemoteno delo v »zimskih dneh«.

Dejana M. Šaule

Kakšne so vaše fotografske sanje? Kaj je tisto, kar bi najraje ujeli v foto objektiv?

Moje fotografske sanje so uspeh in prepoznavnost. Srečna sem, ko je stranka, oseba, zadovoljna z mojim izdelkom. Ljudem ovekovečiti trenutek ter jih s tem osrečiti: neprecenljivo.

Dejana M. Šaule

Hvala za intervju.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Maša

Sodelavka pri podjetju cewe.si. Rada odkriva mesta in skrite naravne lepote vedno s fotoaparatom v roki. S fotografijo se ne srečuje le v prostem času, ampak tudi kot asistentka v marketingu.

Leave a Reply