Intervju: Jaka Ivančič – o krajinski fotografiji

V sklopu našega mednarodnega foto natečaja CEWE Photo Award 2021 vam danes predstavljamo priznanega, izjemnega in večkrat nagrajenega slovenskega fotografa Jaka Ivančiča, koprčana, ki trenutno živi v Ankaranu. Jaka nas že vrsto let razveseljuje s čudovitimi posnetki Slovenije ter lokacij od drugod in nam s tem prikazuje lepote tega sveta. Prav takšno sporočilo nosi tudi slogan našega foto natečaja CEWE Photo Award, ki se glasi Our world is beautiful. Natečaj je že v polnem teku in veseli smo, da je del naše zgodbe in natečaja tudi Jaka in njegove izjemne fotografije. Na foto natečaju lahko sodeluje prav vsak, ki bi želel svoje fotografije pokazati svetu. Vabljeni k sodelovanju! 

V nadaljevanju vam predstavljamo kratek intervju in nekaj Jakovih čudovitih del. Za konec pa nam je postregel še s foto nasvetom: kako narediti dobro krajinsko fotografijo.

Prijetno branje!

» Jaka pozdravljeni, kako dolgo se že ukvarjate s fotografijo?

Ustvarjanje fotografij me spremlja že od malih nog. V določenih obdobjih svojega življenja sem sicer fotografijo popolnoma opustil in ustvarjal na drugih področjih. K vrnitvi in k ustvarjanju krajinskih fotografij so me spodbudili odzivi na Facebooku, nekje okoli leta 2010-2011. Takrat sem svoje krajinske fotografije z izletov in večernih sprehodov objavljal na svoji Facebook strani, kjer so me pozitivni komentarji spodbudili k nadaljnem ustvarjanju.

» Kaj najraje fotografirate?

Težko bi izbral kaj zares najraje fotografiram, čeprav bi verjetno pričakovali, da bo odgovor kot iz topa `narava in krajina`. Morda bi lažje odogovril kaj ne rad fotografiram, čeprav, če sem iskren vedno najdem izziv, v vsakem tipu fotografiranja.

» Kje dobite navdih za dober posnetek?

Če se osredotočim na krajinsko fotografijo, je zagotovo predpogoj, da so prisotne dobre razmere. Podobno kot je pri portretni fotografiji pomembno, da imamo dobrega modela. Enkrat, ko je ta dejavnik izpolnjen vse nekako pride spontano. Velikokrat se zgodi, da tej idealni pogoji trajajo kratek čas, včasih samo nekaj minut. Takrat se mešajo občutki navdušenja, vzhičenosti in neke pozitivne vznemirjenosti, ki verjetno tudi izzovejo ta navdih.

» Kaj je za vas dobra fotografija?

Čeprav imam rad napredek, nove tehnike obdelave in se veselim novih tehnologij, fotaparatov, objektivov, sem pri tem morda malo starokopiten. Dobra fotka je zame še vedno tista, ki jo ujameš in ti je ni potrebno dodatno pretirano “krasit”. V zadnjem času opažam poplavo aplikacij, ki ponujajo, da iz dolgočasne fotke z zelo grobo obdelavo oz predelavo ustvariš nekaj čisto tretjega, dodaš oblake, sončne žarke, zvezde, meglo in to z le nekaj kliki.

» Glede na to, da živite na morju, vam je ljubše fotografiranje hribov in krajine ali fotografiranje z motivi morja?

Verjetno prav zato, ker živim ob morju, je to zame kot nek samoumeven del okolice in morem priznat, da me zadnje čase zelo navdihujejo hribi. Ampak Istre ne zamenjam za nič na svetu. 😉

» Kakšna je vaša najljubša in tista manj ljuba izkušnja, ki se vam je zgodila pri fotografiranju?

Na srečo je bilo “ljubših” veliko več, predvsem tistih, ko je narava na tvoji strani in se ti vremenske razmere poklapajo, takrat ko si najmanj pričakoval. Slabše izkušnje je treba vzet kot dobro šolo in če se le da si ne preveč razbijat glave. Ena izmed teh “dobrih šol” je bilo nekaj let nazaj, fotografiranje grada Miramar v bližini Trsta ob izredno močni burji. Takrat sem se za en trenutek odmaknil od fotoaparata, ki je stal na stojalu. Točno nekaj sekund za tem je sunek burje prevrnil vse skupaj na skale in nastala je luknja v objektivu. Ampak tudi to smo preživeli brez večjih travm, ta burja pa mi je malo stanjšala denarnico.

» Kdaj največkrat fotkate – zgodaj zjutraj, čez dan ali zvečer?

Ko sem na Obali večinoma fotografiram v večernih urah in bolj redko zjutraj. Ko se odpravim po Sloveniji ali v tujino, se potrudim ujet čas sončnega vzhoda. Mislim, da ima jutro morda za kanček več čara, tudi zato, ker ga večina prespi.

» Katera vaša fotografija vam je še posebej pri srcu in zakaj?

Teh je res veliko, ampak, če že morem izbrat eno, je to fotografije pogleda na večerno Čevljarsko ulico v Kopru, iz vrha mestnega zvonika.

» Kako je nastala omenjena fotografija?

Fotografija je nastala leta 2014 in je morda ena izmed prvih, ki mi je bolje uspela. Še danes, ko jo pogledam oddaja nek poseben čar. Morda tudi zato, ker je nastala v mojem domačem Kopru.

» Kako pogosto sodelujete na foto natečajih?

Fotonatečaji so lepa promocijska vitrina in odlična referenca, če ti uspe  ustvarit fotografijo, ki se uvrsti med najboljše. Nagrade na fotonatačajih so mi prinesle veliko. Moram pa priznat, da sem v preteklosti bil tudi velikokrat razočaran, ker so poslane fotografije ostale neopažene. Čeprav sem mislil, da imam zmagovalno fotko me je slaba uvrstitev lepo prizemljila in dala vedet, da sem še zelen. Če bi verjel samo tistim lepim komentarjem na Facebooku in prisluhnil le spodbudnim besedam prijateljev, bi bil že zdavnaj najboljši fotograf na svetu. Zato je fajn poslat svoja dela v ocenjevanje  nevtralni komisiji, ki jo sestavljajo natečaji.

» Kaj bi svetovali tudi vsem ostalim, ki svoje fotografije želijo prijaviti na naš natečaj CEWE Photo Award – kako izbrati najboljše fotografije za sodelovanje?

Če se ne znate odločit, si lahko pomagate z objavo na Instagramu in izberete tiste fotografije, ki so prejele več komentarjev in všečkov. Zagotovo pa je vredno prijaviti tisto, za katero sami menite, da je primerna. Vedno je vredno poskusiti!

Za konec pa še Jakov foto nasvet za naše bralce

» Kako narediti dober posnetek pokrajine? Na kaj velja biti pozoren? 

Eno izmed pravil, ki velja v večini primerov, je ta, da ne fotografiramo sredi dneva, ko je sonce najvišje. Za fotografiranje izberemo čas pol ure pred in kako uro po sončnem vzhodu, ali uro pred in pol ure po sončnem zahodu. Najlepše je ponavadi po dolgem deževnem obdobju, ko se ozračje očisti. V zimskem času pa jutro po nekajdnevnem sneženju. Takrat je vredno izbrat dovolj volje in vstat dovolj zgodaj, da ujamemo prve sončne žarke.

Jaka najlepša hvala za prijeten klepet in za čudovite fotografije. Želimo vam še veliko uspehov in lepih motivov!

Prijavi svoje najboljše posnetke na CEWE Photo Award tudi ti!

Če imaš tudi ti fotografije, ki bi jih želel deliti z nami, potem te vabimo, da jih prijaviš na naš mednarodni in dobrodelni foto natečaj CEWE Photo Award! Sodeluje lahko prav vsak! Za vsako prijavljeno fotografijo CEWE podari 0,10 e za pomoč otrokom v stiski. S sodelovanjem na foto natečaju vstopiš v izbor za čudovite nagrade, v skupni vrednosti preko 250.000e. Nagradili bomo kar 1000 fotografij!

Na voljo je 10 različnih kategorij:
  • Ljudje,
  • Pokrajina,
  • Živali,
  • Potovanje in kulture,
  • Arhitektura in tehnologija,
  • Narava,
  • Šport,
  • Hobiji in prosti čas,
  • Kuhanje in hrana;
  • Fotografije iz zraka.

Avtor vseh fotografij, ki so uporabljene v blog zapisu je Jaka Ivančič. Spremljate ga lahko tudi na njegovi Facebook strani ali na Instagramu.

 

O avtorju Prikaži vse članke

Jasna Medar

sodelavka pri podjetju CEWE. Fotografinja po duši, ljubiteljica portretne fotografije in narave, iskalka skritih kotičkov in zapisovalka vsega lepega.

Leave a Reply