Fotografiranje s telefonom: popolne fotografije v vseh razmerah

Prilagodljivost je velika prednost pri fotografiranju z mobilnim telefonom.
Za razliko od profesionalnih fotoaparatov je mobilni telefon skoraj vedno z nami, tako da hitro in enostavno lahko ujemamo vse posebne trenutke.

Prednosti fotografiranja z mobilnim telefonom

Za razliko od fotoaparatov z visoko ločljivostjo, mobilne foto aplikacije ponujajo veliko več dodatnih možnosti fotografiranja. Poleg kompaktnosti, manjše velikosti in teže telefona obstajajo tudi tehnične prednosti. Naslednje štiri funkcije vam bodo pomagale ustvariti popolno fotografijo.

»Pomožna mreža: ta funkcija deli zaslon na devet pravokotnikov enake velikosti, za lažje uravnavanje ravnine horizonta na posnetku, kar poenostavi tudi izgled celotne kompozicije. Po pravilu tretjin so najpomembnejši elementi kompozicije najbolje postavljeni, če si izberemo eno od stičišč pomožnih črt mreže.

»Način fotografiranja: velika večina telefonov ima vnaprej nameščene načine, v katerih lahko nastavitve prilagajate po želji, na primer: portret, panorama in nočni način. V načinu fotografiranja portreta bo subjekt fotografiranja oster, ozadje pa zamegljeno. Pogosto je na voljo profesionalni način, v katerem lahko ročno nastavite čas osvetlitve, ISO vrednosti, zaslonko in druge možnosti.

»Obdelava fotografij: poleg ponujenih možnosti za obdelavo fotografij je v App Store in Google Play Store na voljo velika paleta aplikacij, ki jih lahko namestite na telefon za nadaljnje urejanje in obdelavo fotografij.

»Aplikacije za fotografe: na svojem mobilnem telefonu lahko uporabljate tudi pripomočke, prilagojene posebnim namenom. Primer: obstajajo aplikacije za tako imenovano modro uro (obdobje tik pred sončnim vzhodom ali tik po sončnem zahodu), s pomočjo katerih lahko natančno vidite, kdaj morate fotografirati na določenem mestu, da dosežete želeni učinek.

Načrtujte koncept fotografije

Preden začnete fotografirati: razmislite, na kakšne načine lahko želeno tematiko najbolje predstavite. Če želite fotografirati večji prostor oz. površino ali pokrajino, izberite panoramski način in uporabite jutranjo ali pozno popoldansko svetlobo. Igrate se lahko tudi s perspektivo – počepnite ali se ulezite in posnemite fotografijo iz povsem drugega zornega kota.

Nasveti za popolno fotografijo

Če se boste malo potrudili, lahko s svojim mobilnim telefonom posnamete fantastične fotografije. Predstavljamo vam 6 nasvetov, na katere velja biti pozoren:

»Leča na kameri naj bo vedno vedno čista: ker na telefonu ni zaščitnega pokrovčka, se lahko hitro umaže. Za čiščenje priporočamo krpo za čiščenje očal.

»Telefon držite z obema rokama: na tak način telefonu zagotovite večjo preciznost in mirnost, prav tako pa boste lažje poiskali želeni kot fotografiranja.

»Prepričajte se, da ima vaš telefon dovolj prostora za shranjevanje fotografij.

»V nastavitvah preverite kakovost fotografije: boljša kakovost samodejno pomeni, da bo velikost slikovne datoteke večja.

»Če imate na svojem mobilnem telefonu možnost, fotografirajte v RAW načinu: to je še posebej pomembno, če boste fotografijo pozneje obdelali, tam bodo vaši posnetki shranjeni z vsemi podatki v surovi obliki, ki dopušča večjo mero obdelav.

»Izogibajte se digitalnemu zoomu, saj bo le-ta poslabšal kakovost: namesto tega se fizično približajte subjektu, če je le-to mogoče.

Posnemi čudovite fotografije s svojim telefonom

Vaš mobilni telefon je lahko odličen pripomoček za zajemanje spontanih trenutkov. Z upoštevanjem naših nasvetov in z nekaj dobrimi aplikacijami je fotografiranje zabavno in enostavno kot otroška igra. 🙂
Naredite čudovite fotografije in jih nato z našo pomočjo preobrazite v fizično obliko – ustvarite CEWE foto izdelke in razveselite svoje ljubljene z edinstvenimi personaliziranimi darili! Za svoje najljubše spomine preizkusite Art fotografije ali eno od okrasnih izdelkov CEWE stenskega dekorja.

O avtorju Prikaži vse članke

Jasna Medar

sodelavka pri podjetju CEWE. Fotografinja po duši, ljubiteljica portretne fotografije in narave, iskalka skritih kotičkov in zapisovalka vsega lepega.

Leave a Reply