Fotografije vaših štirinožnih ljubljenčkov

hundefotos-regina

Na svetu ni skoraj nikogar, ki bi mu srce bilo hitreje kot vašemu štirinožnemu prijatelju. Od nekoga, ki ga imate tako zelo radi, želite imeti tudi lepo fotografijo, ki jo lahko obesite na steno, položite na mizo v pisarni ali jo nosite v denarnici. Regine Heuser fotografira živali z veliko strastjo. Posebej za vas je pripravila pet nasvetov o tem, kako ujamete v objektiv vaše ljubljenčke najbolje kar se da. Vsak, ki ima fotoaparat z ročnimi nastavitvami, lahko s tem precej izboljša svoje fotografije.

Pri fotografiranju vam želimo vam veliko zabave!

hundefotos-1

1) Fotografiranje hišnih ljubljenčkov v višini vaših oči

Pri fotografiranju psov in mačk na splošno velja pravilo fotografiranja v višini oči. Naredite pri velikih psih včasih izjemo. Poskusite jih fotografirati z nižjega položaja, na primer leže ali sede. Vaš štirinožni prijatelj deluje tako še bolj mogočno in veličastno, fotografija pa veliko bolj zanimivo.

 

2) Ozadje

Pri fotografiranju poiščite primerno ozadje in postavite fotografirano žival popolnoma v sredino fotografije. Prepričajte se, da ko gledate skozi objektiv, na fotografiji ne bo motečih predmetov. Ali so morda v ozadju hiša, ograja ali drevesa, ki bi lahko bili moteči?

Če želite fotografirati svojega hišnega ljubljenčka v domačem vrtu, bodite pozorni na harmonično ozadje. Ali motijo fotografiran motiv vrtno pohištvo ali okrasni predmeti? Če ste šele začeli s fotografiranjem, si boste morda delali skrbi, ker vas čaka veliko »novih« stvari. Najbolje je, da se osredotočite na glavni motiv, da objektiv predmetov okoli glavnega predmeta ne zazna.

 

hundefotos-2

3) Pazite na svetlobo

Letni čas, oziroma položaj sonca na nebu, ima pri fotografiranju zelo pomembno vlogo. Položaj sonca ima velik vpliv na osvetlitev fotografiranega predmeta ali osebe. V skoraj vseh svetlobnih situacijah lahko posnamete dobro fotografijo, le v poletnih mesecih raje fotografirajte v zgodnjih jutranjih urah ali zvečer, ko svetloba ni tako močna. Ko je sonce poleti zelo visoko, je svetloba opoldne zelo močna in pojavljajo se moteče sence. Poleg tega, nekatere živali, tako kot ljudi, močna svetloba zelo moti, predvsem njihove oči, kar za dober portret ni dobro.

 

hundefotos-3

Če želite posneti dobro osvetljeno fotografijo, se prepričajte, da je sonce za vašim hrbtom. Ko gledate skozi objektiv vedno poskrbite, da ima pes svetlobo v očesu. Svetlobni odsevi v pasjih očeh naredijo portret zelo živ. Zlasti pri psih s temnimi očmi ima to zelo pozitiven učinek.

4) Opustite samodejne nastavitve fotoaparata

Obstajajo fotoaparati s programom šport, ki se lahko uporablja za fotografiranje objektov v gibanju. Žal, pa so rezultati pogosto daleč od naših pričakovanj. Eksperimentirajte tudi z ISO nastavitvami in ostrenjem.

 

hundefotos-4

ISO vrednost:

Fotoaparat se pri programu šport osredotoča na vrednost ISO*, ki je na splošno visoka (na primer vrednost ISO do 400) tudi pri močni svetlobi. To je pri sončnem dnevu za belega psa popolnoma nepotrebno, saj bi, odvisno seveda od modela fotoaparata, negativno vplivala na kakovost fotografije. Obstajajo fotoaparati, ki povzročajo nezaželen šum že pri vrednosti ISO 400.

Če želite ujeti posebno razpoloženje z malo svetlobe, z avtomatskimi nastavitvami ne boste dobili dobrega rezultata. Pogosto se notranja bliskavica samodejno vklopi, zato posnetek ni kakovosten. Funkcijo za avtomatsko fotografiranje raje izklopite in poskusite sami nastaviti različne vrednosti ISO. Na primer, če sveti malo svetlobe skozi drevesa v gozdu, boste dobili razpoloženjski portret ali morda celo mistično podobo vašega ljubljenčka.

* Z različnimi ISO vrednostmi nastavimo občutljivost svetlobnega senzorja

Fokus

hundefotos-5-fokusierung

Fotoaparat pri samodejnih nastavitvah sam določi ostrino. Kontrast in oddaljenost predmeta imata pomembno vlogo. Gotovo ste že opazili, da pri uporabi programa s samodejnimi  nastavitvami je na objektivu več točk, na katere se fotoaparat osredotoča. Sčasoma boste slišali signal potrditve in fotoaparat pokaže, da je našel nekaj, na kar se je osredotočil. Na žalost pa to ni pogosto nekaj, kar resnično želite zaostriti.

Pri portretih psov lahko zelo pogosto vidimo, da je pasji smrček oster, oči pa ne. To se zgodi, ker je fotoaparat premalo prilagodil kontrast in tisto, kar je najbližje leči. Bodite pazljivi, da vedno izberete ročno ostrenje, da boste dobili popolno ostrino.

Zato vam svetujemo, da ročno nastavite svoj fotoaparat na način M. Take fotografije vam bodo zagotovo všeč!

 

hundefotos-65) Še nekaj nasvetov za konec

Poskusite posneti nekaj fotografij tako, da se osredotočite na več motivov in posebnih priložnosti. Če pozorno opazujete svojega ljubljenčka in si vzamete dovolj časa, lahko ujamete veliko posebnih trenutkov. Včasih sta tudi prijazen pogled ali nagnjena glava dovolj, da je fotografija boljša.

Pogosto me sprašujejo, kaj naredim, da živali vedno naredijo to, kar sama želim. Ko fotografiram živali, me vedno vodi misel, da živali pri fotografiranju reagirajo spontano. Fotograf naj ne postavlja živalim pravil. Pomembno se je zavedati, da imate pri fotografiranju živali le omejen vpliv.

hundefotos-7

In vendar je nekaj preprostih načinov, kako lahko ujamemo živali v objektiv: psi sedijo brez težav pri miru, takrat jih je mogoče ujeti v objektiv v čudoviti luči. S fotografijami psov, ki se pustijo portretirati, lahko na zelo lep način pokažemo, kako se skozi različna obdobja spreminjajo. Pravilo pri fotografiranju živali se glasi: vedno počakajte na pravi trenutek in skrbno pazite!

Bodite previdni, najdite notranji mir in izkoristite svoj ustvarjalni potencial. Zelo pomembno je, da si najprej v mislih ustvarite idejo o fotografiji.

Poleg tega je pomembno tudi to, da karkoli fotografirate sledite misli:

Vedno fotografirajte s srcem.

O avtorju Prikaži vse članke

Regine Heuser

Leave a Reply