Pokrajina v snegu in ledu

Zasneženi travniki, gozdovi in drevesa imajo v jasnem zimskem dnevu poseben čar. Cel svet je videti zamrznjen, bel sneg naredi pokrajino minimalistično in čisto, ki deluje skoraj neresnično. Vse to pomaga ustvariti razpoloženje, ki bi ga morali ujeti s fotoaparatom.

 

Razmišljanje v tišini
Blog post1

Svilnato mehka voda naredi sliko harmonično in mirno. Kaj naj storimo v primeru, ko veter povzroča valove? Rešitev je osvetlitveni čas na več sekund (v primeru sončnega dneva je potreben ND filter). Da to dosežemo, na vrtljivem koleščku izberemo funkcijo „A“, odprtina zaslonke naj bo npr. f/16 ali f/22 in nastavitev ISO lahko zmanjšamo. Prav tako je priporočljiva uporaba stativa.

 

Močni kontrasti
Blog post2

Običajno velja: nobeno mesto na fotografiji ne more biti povsem belo ali povsem črno. Zato naj bo osvetlitev taka, da bodo vidni tudi detajli. Fotografiranje proti svetlobi je v taki situaciji skorajnemogoče in niti ni potrebno, saj so sence in nebo veliko bolj pomembni kot temna zaplata gozda.

 

Posnetek z vrha
Visoka alpska pobočja, kot je ledenik Hintertux na Tirolskem, so idealna za panoramske posnetke. Beli vrhovi in lep razgled očarajo vsakega v vsakem trenutku. Na višini 3000 metrov nadmorske višine je zrak bolj redek, pogled pa seže kilometre daleč. Posnemite osem do deset fotografij, približno 30 odstotkov posnetka naj se prekriva. Posamezne posnetke razgleda sestavite v vašem računalniku s primernimi programi.

 

Blog post3

Nasvet za lastnike DSLR-jev

Če fotografirate v pol-avtomatskih režimih kot so na primer "A" ali "Tv" (Canon) oz. "S" (vsi ostali proizvajalci)  je potrebno zasneženo pokrajino dodatno osvetliti. Vaš aparat bo namreč zaznal, da vanj prihaja veliko svetlobe in bo zato sliko osvetlil manj, kot je potrebno. Sneg in bela pokrajina bosta zato bolj siva in turobna, kot jo vidite vi. Uporabite kompenzacijo osvetlitve in motiv dodatno osvetlite za zaslonko ali dve več.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Matija

Glava, duša in srce CEWE-ja v Sloveniji. Že približno deset let ambiciozen ljubiteljski fotograf, ki rad izkoristi vsako priložnost in izgovor, da prime fotoaparat v roke.

Leave a Reply