Delno prosojne slike v CEWE FOTOKNJIGI

Pred kratkim, se je na nas preko »Pomoči za stranke« obrnil gospod s sledečim vprašanjem:

Spoštovani

Ker nikakor ne najdem možnosti vnosa zemljevida, na način kot je razvidno iz spodnje slike, prosim za navodilo, kje lahko najdem možnost izdelave (vstavitve) le tega.

HVALA

Vprasanje

Ker verjamemo, da ima podobno vprašanje še kdo med vami, bi vam radi predstavili celoten postopek, kako do takega učinka.

Naj kot prvo povem, da je ta učinek mogoče doseči, ker CEWE foto program prepozna in zna uporabljati prosojne/transparentne alfa kanale, ki jih podpirajo slikovni formati „*.png“ ali „*.gif“.

Ker je gospod dejansko obiskal Vietnam in želel podoben učinek v svoji CEWE fotoknjigi, je naš nasvet zvenel tako:

1.)  Na spletu poiščite zemljevid Vietnama, ki naj bo na enobarvnem ozadju. Če imate tako fotografijo sami je to še toliko bolje.

Prtscr-google

2.) Fotografijo odprite v Photoshopu, lahko pa tudi v drugem programu, ki omogoča izdelavo prosojnih alfa kanalov. Mi smo uporabili starejšo verzijo Adobe Photoshop CS2, ker je le ta na internetu na voljo za prenos popolnoma brezplačno in legalno.

3.) Z dvoklikom na Background layer in potem s klikom na „OK“ spremenite ozadje v navadno plast.

Backgrtolayer

4.) Izberite orodje Magic Wand, nastavite Tolerance na vrednost 10 in kliknite kjerkoli na ozadje, ki želite, da bo na končni sliki prosojno. Če Photoshop ni izbral popolnoma vsega, kar bi radi, da postane prosojno, pritisnite in držite na tipkovnici tipko „Shift“ in obenem klikajte na področja slike, ki še niso izbrana. Ko je vse izbrano na tipkovnici pritisnite tipko „Delete“. Vaš zemljevid bo na ozadju, ki je videti kot šahovnica. Ta označuje, kateri del slike je prosojen.

Transparent

 

5.) Sliko zdaj shranite (Save as…) v formatu PNG – na voljo v meniju „Format“ – v mapo, kjer jo boste potem brez težav našli in vnesli v vašo CEWE fotoknjigo.

Kot lahko vidite na spodnji sliki, je zemljevid Vietnama delno prosojen in se lepo zliva z ozadjem. Če bi zemljevid ostal v sivem pravokotniku, bi na naslovnici izgledal zelo neestetsko.

Editor CEWE

 

Naš nasvet: Če ste v določeni državi obiskali več krajev, lahko s pomočjo podobnega zemljevida in „žebljičkov“, ki so vam na voljo med kliparti (brezplačen prenos in uporaba), izdelate več zemljevidov in na vsakem označite mesto ali kraj, ki ste ga obiskali in fotografirali.

pins

Seveda lahko prosojnost uporabite tudi pri številnih drugih priložnostih ali fotografijah. Pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot – CEWE foto program vas pri tem ne bo omejeval.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Matija

Glava, duša in srce CEWE-ja v Sloveniji. Že približno deset let ambiciozen ljubiteljski fotograf, ki rad izkoristi vsako priložnost in izgovor, da prime fotoaparat v roke.

Leave a Reply