Aljoša Videtič: poročni fotograf, ki obožuje spontano dramo

foto: Katja Skornšek

foto: Katja Skornšek

Intervju z mednarodno priznanim poročnim fotografom Aljošo Videtičem, ki pravi, da obožuje spontano dramo, zvesto spremljevalko vsake poroke. Njegove fotografije so bile že večkrat nagrajene, organizira tudi delavnice poročne fotografije. Njegovo spletno stran s fotografijami si lahko ogledate tukaj.

  1. Aljoša pozdravljen, kako bi se opisali tistim, ki vas še ne poznajo?

“Sem fotograf, ki ga zanimajo spontani trenutki. Če lahko le-te začinim še s kančkom spontane drame, sem zelo vesel. Kot poročni fotograf od svojih strank ne zahtevam pretiranega poziranja, pač pa jim pustim, da so to, kar so.”

  1. Koliko časa se že ukvarjate s poročno fotografijo in kako ste začeli?

“S poročno fotografijo se ukvarjam že 23 let in še vedno imam pred vsako poroko malo treme. Sicer je to prijetna trema, ki je kot malce bolj močna kava in mi pomaga, da sem fokusiran. Začel sem v domačem Velenju, kjer so me prijatelji vabili na svoje poroke  in kmalu se je število strank povečalo do te mere, da enostavno nisem več utegnil početi kaj drugega.”

  1. Kako bi opisali svoj stil fotografije? V čem bi rekli, da ste posebni, drugačni?

“Težko bi definiral kakšne vrste poročni fotograf sem. Mislim, da znam ujeti osebo v njenem pravem trenutku. Če vse skupaj ujamem še v pravem okolju, s pravo svetlobo, smo srečni vsi. Ne zanima me klasični poročni kič in vesel sem, da je na tem planetu ogromno ljudi, ki išče prav to. Velikokrat, ko sem na res oddaljenih krajih, se pogovarjam s parom in me zanima, zakaj so si izbrali ravno mene. In večkrat mi pokažejo kakšno mojo staro fotko in rečejo: ‘Glej: zaradi te fotke si tukaj…’. Takrat imam cmok v grlu in prevevajo me prijetni občutki. Ponavadi mi pokažejo zelo spontano fotko, ki sem jo ujel na kakšni poroki.”

  1. Kaj vam je najbolj všeč pri fotografiranju porok?

“V bistvu obožujem dramo, ki se dogaja cel čas poroke. Gre za nekakšen prikupen kaos, ki sovpada s poročnim parom ter svati. Všeč so mi sproščeni svatje, všeč mi je dedek, ki vse skupaj opazuje od daleč in modro molči, všeč mi je mulc, ki se trudi ukrasti prvi kos torte…In všeč mi je drama, ki nastane ob poletni nevihti na popolno urejeni terasi za večerjo…”

  1. Kako najdete ravnovesje med željami stranke in vašo lastno vizijo?

“Ponavadi na srečanju s parom začutim njuno energijo ter njune želje okoli poročne fotografije. S tujci se vidimo preko ekranov, vendar so občutki podobni. Vsekakor je moja spletna stran zelo dober filter, da k meni pridejo stranke, ki se nekako vidijo v mojih zgodbah. Ker namreč moje poročne fotografije so zgodba. Ne gre za eno fotografijo, ki bi dosegala tisoče lajkov…Gre res za serijo fotografij, ki pišejo zgodbo tega dne.”

  1. Kolikšen delež vaših naročnikov predstavljajo Slovenci in kolikšen tujci? Je kakšna razlika med porokami v Sloveniji in v tujini?

“Nekje polovica strank, ki me najame, je iz tujine. Gre za pare, ki se poročijo na res lepih krajih ( Islandija, New York, Italija, Francija, Španija…). Gre za pare, ki si upajo iz svojega naslanjača organizirat poroko tudi preko luže in po moji oceni so to res malce posebni ljudje, avanturisti. Ni ga lepšega občutka, kot da ti par iz New Yorka zaupa, da jih boš fotkal na Islandiji. In ni ga lepšega občutka od nasmejanih obrazov mladih parov, ko jih peljem na res nore lokacije in doživijo res neverjetne trenutke v čudoviti naravi…”

  1. Bi lahko opisali najbolj nenavadno poroko, ki ste jo fotografirali?

“Spomnim se poroke, ko je nevesta že zgodaj zjutraj naredila dramo okoli neke malenkosti in oznanila, da se ne bo poročila. Bilo je res kot v kakšni dobri francoski komediji, ko se do zadnjega ni vedelo, kako se bo zadeva odvila. Sicer je bila nevesta do mene zelo prijazna ves čas drame, tako da sem bil z njo v sobi in se počutil kot nekakšen psihoterapevt. Na koncu se je vse dobro izteklo…”

  1. Kaj najraje fotografirate (poleg porok)?

“Poleg porok najraje fotografiram portrete ljudi. Tako poslovne kot tudi družinske portrete. Vsekakor so ljudje tisto, kar želim ujeti.”

  1. Bi delili z nami kak praktičen foto nasvet za vse naše ljubitelje fotografije?

“Če uživate ob fotografskem ustvarjanju, potem je na vas, da to zalivate z dnevno dozo radovednosti in ustvarjanja. Pojdite na izlet v kakšen zanimiv kraj, fotkajte in se družite z ljudmi. Fotografija je res zelo lep hobi ali poklic, ki je meni res spremenila življenje. Predvsem se ne ukvarjajte pretirano s samo tehniko. Danes ste lahko dober fotograf tudi s pametnim telefonom. Pomemben je trenutek in svetloba. Opazujte in ukradite prave trenutke!”

Aljoša, hvala za vaš čas in nasvete bralcem. Upamo, da ste uživali ob branju. Spremljajte nas še naprej!

O avtorju Prikaži vse članke

Maša Benedik

Leave a Reply