Težave s formati fotografij

 

Začnimo danes nekoliko drugače: s stripom.

strip1

Strip2

Strip3

Strip4

V resnici fotoaparati ne zajemajo fotografij v okroglem formatu, jih pa zato v številnih drugih, ki so med seboj ravno toliko kompatibilni kot okrogel in kvadratni format. In prav o tem bo danes tekla beseda: o različnih formatih oziroma, če se bolj natačno izrazim, o razmerju stranic vaših fotografij in kakšne težave lahko nastanejo, ko naročate fotografije.

Kakšno bo razmerje stranic vaše fotografije je v prvi vrsti odvisno od tipala vašega fotoaparata, saj ima le ta neke fizične dimenzije, ki se ne spremnjajo. Lahko pa v nastavitvah fotoaparata programsko spremenite, ali bolje povedano delno izklopite, dele senzorja in tako spremenite tudi razmerje stranic vaše fotografije.

Zakaj različni formati? Še preden so na sceno prišli digitalni fotoaparati je kraljeval film. Podjetje Kodak je v svoji več kot sto letni zgodovini fotografom predstavilo več kot 70 različnih formatov filma. Na srečo je danes tega manj, saj so najbolj priljubljeni le štirje formati (1 : 1, 2 : 3, 4 : 3, 16 : 9). Najbolj znan in razširjen Kodakov film je bil velikosti 24 x 36 mm (razmerje stranic 2 : 3), ki se ga je zato prijelo ime Kodak format ali tudi klasičen format. Ta format se je obdržal tudi v digitalni dobi, digitalno tipalo te velikosti se imenuje »polni format« (full frame).

Zadeve so se zakomplicirale, ker so v prvih letih 21. stoletja v vseh pisarnah in domovih kraljevali monitorji z razmerjem stranic 4 : 3. Fotografije v formatu 2 : 3 pa seveda tovrstnega monitorja niso lepo zapolnile, zato se je pojavil tako imenovani »digitalni format« fotografij in seveda cel nabor fotoaparatov, ki so zajemali fotografije samo v tem formatu.

4x3 monitor 2x3 slika

2 : 3 fotografija na 4 : 3 monitorju

Pozneje so sledili monitorji širokega formata (največkrat 16 : 9) in temu so se prilagodili tudi izdelovalci fotoaparatov. Prihodu pametnih mobilnih telefonov in pozneje prihodu Instagrama pa se gre zahvaliti za ponovno popularni format 1 : 1. Prav s tem formatom je Kodak začel svojo pot davnega leta 1895.

Instagram11111

Instagram je postal popularen zaradi filtrov, ki vaše fotografije "postarajo".

Čeprav v digitalnih zrcalno refleksnih fotoaparatih še vedno kraljujejo tipala z razmerjem stranic 2 : 3, ki zajemajo fotografije samo v tem razmerju, pa ostale kategorije fotoaparatov (sistemski, kompaktni, fotofoni, …) ponujajo veliko večji nabor možnosti in je zato tudi veliko več prostora, da se bodo stvari zapletle, ko boste naročali fotografije.  

Ker je formatov veliko in ker si pri CEWEju mislimo, da obrezovanje fotografij ni dobra rešitev, smo se odločili, da bomo strankam razvijali slike v celoti, ne glede na to, v kakšnem formatu fotografirajo. Zato se naše fotografije imenujejo »10tka«, »15tka« itd., kar pomeni, da je krajša stranica omenjene velikosti, dolžina daljše pa je odvisna od razmerja stranic same fotografije. Tako lahko naročite fotografije v kateremkoli formatu. Še vedno pa strankam omogočamo, da si fotografije obrežejo na klasičen format 2 : 3.  

dflt_pho_format_photos1_SI

Kje se stvari pravzaprav zapletejo? Odgovor je mogoče najti že v začetnem stripu: ko nekdo (nevede) naroči fotografije v formatu, ki je drugačen od formata njegovih fotografij. Zato je moj prvi in najbolj pomemben nasvet: prepričajte se v kakšnem formatu so vaše fotografije še preden jih naročite! Prav tako se prepričajte, če razmerje stranic vaših fotografij odgovarja razmerju v katerem želite končne fotografije. To lahko storite tudi v Windows Explorerju (Raziskovalec).

WRaziskovalec

Velikost fotografije je 1600 x 1200 točk, torej gre za razmerje 4:3

Ničkolikokrat se namreč zgodi, da stranke pričakujejo fotografije velikosti 10 x 15 cm, v naročilu pa oddajo fotografije v formatu 4 : 3 (10 x 13,5 cm), seveda ne da bi izbrali možnost obreza v klasično razmerje.

Kako izbrati obrez fotografij v klasično razmerje (2 : 3) na spletni strani?

spletna stran

Izberite klasičen format za orez v razmerju 2 : 3

In kako to isto narediti še v CEWE foto programu?

ObrezHPS

Ali CEWE foto program oz. spletna stran omogočata obrez fotografij v katero drugo razmerje stranic? Ne. Da bodo slike razvite v drugem razmerju morate slike sami obrezati v željeno razmerje in izbrati možnost »Originalen format fotografije« (spletna stran) oz. »Pusti fotografijo v izvernem razmerju stranic« v CEWE foto programu.

Želim vam veliko lepih fotografij.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Matija

Glava, duša in srce CEWE-ja v Sloveniji. Že približno deset let ambiciozen ljubiteljski fotograf, ki rad izkoristi vsako priložnost in izgovor, da prime fotoaparat v roke.

Leave a Reply