Preproste ideje za jesensko fotografiranje, ki te bodo navdušile

Odpravi se na jesenski sprehod in se pozabavaj z jesensko fotografijo ob pomoči naših preprostih idej, nasvetov in trikov.

Vse krajši dnevi in listje, ki začenja odpadati iz dreves, so znanilci, da je jesen že za vrati. Pomislimo na Halloween, prve vroče čokolade, pletene puloverje in čudovite rdeče in oranžne odtenke jesenskega listja. Jesen nam ponuja ogromno in je popolno obdobja za preizkus naših fotografskih sposobnosti. Tukaj je par jesenskih foto nasvetov in trikov za lažji začetek.

Naše jesenske foto ideje

Jesenska pokrajina so sanje vsakega fotografa, saj ponuja obilo lepih barv, od rdeče do rumene, rjave do ognjeno oranžne. Ujemi jutranje ali večerno sonce, da zajameš v objektiv te neverjetne barve, ki bodo še močnejše ob mehkem siju nizkega sonca.

Pojdi na sprehod s svojimi najdražjimi po naših čudovitih gozdovih, polnih jesenskih barv in poslušaj šelestenje listja pod nogami. Izkoristi ta širok spekter kadrov, ki jih ponuja gozd, med sprehajanjem fotografiraj partnerja, otroka, ali pa psa, medtem ko se podi po odpadlem listju. Ne glede na kader pa poskušaj ujeti trenutek na zlatem soncu.

Nasvet 1: Pri fotografiranju jesenskega listja uporabi nastavitev – nizek ISO. Na mobilnem telefonu lahko to storiš tako, da prilagodiš osvetlitev. Tako bodo prišle do izraza najlepše barve in tvoje fotografije bodo ostale ostre.

Ustvari letno CEWE FOTOKNJIGO in naj tvoja jesenska foto kolekcija izstopa s svojimi živahnimi odtenki oranžne, rumene in rjave barve.

Izkoristi jesensko vreme

Toplo se obleci in se odpravi ven v megleno jutro – najboljši čas za skrivnostne fotografije jesenskih polj, gozdov, pa tudi gozdnih živali, ki se prebujajo skupaj z naravo.

Ne izogibaj se soncu, ko začne vzhajati. Ujemi trenutek in ustvari kopico osupljivih, mističnih posnetkov sončnih žarkov, ki se odsevajo skozi meglo na jesenska gozdna tla.

Nasvet 2: Vnaprej preveri vremensko napoved, da ne bo razočaranja. Spremljaj ob katerih jutrih bo temperatura ozračja hitro narasla po zelo hladni noči. Za dodatne nasvete in najboljše nastavitve fotoaparata preberi še naš blog o fotografiranju v megli.

Uokviri svojo popolno jesensko fotografijo pokrajine in jo obesi na domačo steno, kjer jo bodo vsi lahko občudovali. Pod kategorijo STENSKI DEKOR najdeš zavihek OUKVIRJANJE, kjer je na voljo pestra izbira velikosti in stilov okvirjev.

Odsevi jesenske pokrajine

Ena naših najljubših idej za jesensko fotografiranje je, da se odpraviš do najbližjega ribnika ali jezera in se poigraš z odsevi. Jesenske barve z okoliških dreves bodo valovile po vodi, hkrati pa dodale še čudovite rdeče in oranžne odtenke v tvoj kader.

Najboljši čas za ustvarjanje teh jesenskih odbojnih posnetkov je ob sončnem zahodu, barve podlage in odsevi so tako še bolj živahni. Za dodatno kreativnost lahko dodaš tudi nekaj gibanja, dotakni se vode in ustvari majhne valove, da bo posnetek še bolj živ. Poišči čudovite, sveže odpadle liste in jih previdno položi na površino vode (ali celo na lužo). Uporabi nastavitev za makro fotografiranje in ujemi vse podrobnosti lista in odseva od blizu.

Priporočamo fotografiranje v načinu, da samostojno izbereš vrednost zaslonke, čas zaklopa pa izbere fotoaparat sam (aperture priority mode), pri tem pa v primeru slabe svetlobe povečaj ISO.

Nasvet 3: Ne pozabi prilagoditi izpostavljenosti glede na spreminjajoče se ravni svetlobe ob sončnem zahodu.

Natisni svojo najljubšo fotografijo z jesenskim odsevom na CEWE fotoplatno in jo občuduj vse leto.

Jesenska zabava za vso družino

Poletne foto seanse so za otroke lahko prevroče in preveč utrujajoče, zimske pa prehladne – zato je jesen najboljši čas za pravo družinsko fotografiranje.

Prehodna sezona je raj naravnih jesenskih fotografskih rekvizitov in tako tudi odličnih možnosti za fotografiranje. Je popolna pravljična dežela za zabavo z listjem, pa naj bo to brcanje, metanje ali skakanje po ogromnem kupu!

Obleci volnen pulover, zavij se v šal in se odpravi do bližnjega polja buč na popolno jesensko fotografiranje. Vnaprej načrtuj kaj obleči: naj odtenki in vzorci ne izstopajo preveč od jesenskih. Druga ali dodatna možnost pa je, da vzameš bučo s seboj, jo doma z otroci izrežete in se ob tem pozabavate s fotografiranjem.

Nasvet 4: Pri igranju z jesenskim listjem uporabi hitro hitrost zaklopa z nizkim ISO, da zamrzneš gibanje in se izogneš zamegljenosti.

Razstavi svoje jesenske fotografije na edinstvenem stenskem dekorju – kreativnem kolažu Hexxas. Tvoje najljubše jesenske fotografije se natisnejo na kakovostno utrjeno peno s črnilom, odpornim proti UV-žarkom, kar zagotavlja obstojnost živahnih jesenskih barv še leta in leta.

Izkoristi jesensko pokrajino

Ni mogoče zanikati, da je jesen precej spektakularen letni čas za fotografiranje. Možnosti za fotografiranje je neskončno. Ne pozabi se za trenutek ustaviti in se ozreti okrog sebe po čudoviti jesenski pokrajini in uživati v množici krasnih barv, ki jih narava ponuja.

Ko fotografiraš jesensko pokrajino, poskusi za kompozicijo uporabiti naravne linije, kot so reke, drevesa in gore. Gozdne poti in zavite steze uokvirjene z jesenskim listjem, so odlični elementi za v tvoj kader. Uporabi širokokotni objektiv, da zajameš celoten prizor od daleč, ali pa se odloči za objektiv z daljšo goriščno razdaljo, ki bo lahko v celoti zajel idilično jesensko pokrajino.

Nasvet 5: Ko zaključiš z jesenskim fotografiranjem, lahko svoje jesenske fotografije še dodatno dodelaš. Oživi živahne jesenske barve posnetka z majhnimi prilagoditvami osvetlitve, topline in kontrasta ter nastavitvijo nasičenosti toplih tonov. Na fotografiji lahko celo poskusiš omiliti hladnejše barve, tako da zmanjšaš nasičenost. Poigraj se s temi nastavitvami v brezplačnem orodju za urejanje, kot je Lightroom, ali pa z orodjem za urejanje v Instagramu.

S čudovitimi fotografijami, ki jih boš ustvaril/a s pomočjo naših nasvetov pa lahko oblikuješ tudi CEWE KOLEDARv oktobru s posebnim popustom! Ob vpisu kode VSIKOLEDARJI v zadnjem koraku naročila, lahko do konca meseca izdelaš katerikoli koledar z 20% popustom! Akcija traja do 31. oktobra!

Upamo, da smo te navdihnili, da se odpraviš ven in poskusiš enega izmed naših petih čudovitih jesenskih nasvetov za fotografiranje! Veseli bomo, če boš svoje osupljive jesenske posnetke delil z nami na Facebooku ali Instagramu.

O avtorju Prikaži vse članke

Maša Benedik

Leave a Reply