CEWE nasveti za makro fotografije

Makro posnetki razkrivajo zanimive podrobnosti, ki jih pri bežnem pogledu morda ne opazimo. Ponujajo nam na primer vpogled v manj znani svet žuželk ali rastlin.

Wolfgang Uhlemann vam ponuja pet nasvetov, kako v foto objektiv na najboljši način ujamemo detajle motivov.

461913885

Fotografiranje pri opoldanski sončni svetlobi

Pri močni opoldanski sončni svetlobi so svetle barve cvetov še posebej intenzivne. Intenzivna sončna svetloba po navadi privabi veliko temnih žuželk. Fotografiranje ob zgodnji jutranji uri, ko se rosa še blešči, je lažje, saj žuželke ne odletijo tako hitro stran. Čebele, muhe in metulje težje ujamemo, pajki pa so bolj počasni in jih je lažje ujeti v objektiv.

Weisstern

Motive namenoma nastavimo

Namesto nekaj urnega čakanja na pravo priložnost fotografiranja žuželk in rastlin lahko, npr. hrošča na krompirju, fotografiramo kar na terasi. Več različnih rastlin damo v vazo in zberemo nekaj hroščev in ličink, ki priletijo na rastline. Tako lahko v prostem času v miru fotografiramo s stativom, seveda le, če je dobra svetloba.

cfb_de_psd_Tipps_Makro_02_Insekten

Glavni motiv poudarimo z makro bliskavico

Za fotografiranje od blizu je vedno v pomoč tudi posebna makro bliskavica, ki jo pritrdimo pred objektiv. Uporaba makro bliskavice in nizka vrednost ISO omogočata, da žuželke zelo izstopajo iz ozadja.

Distelfalter_bear.

Uporaba stativa s krogelno glavo

Žuželke običajno ne sedijo dolgo na enem mestu, zato je potrebno biti potrpežljiv in čakati na pravi trenutek za fotografiranje. Pri fotografiranju nam je v veliko pomoč stativ s krogelno glavo. Paziti moramo, da izberemo stativ, ki je tudi dovolj stabilen za fotografiranje na različnih terenih (npr. na mehkih tleh). Z daljšo goriščno razdaljo bistveno pripomoremo k temu, da se žuželke ne splašijo in ne odletijo stran.

_DSC7151

Urejanje fotografij po fotografiranju

RAW je najlažji način, s katerim posnamemo fotografije najvišje kakovosti. V tem primeru lahko spremenimo parametre kontrasta, ostrine in način ostrenja, saj le tako nastane kakovostna fotografija.

463161221

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Maša

Sodelavka pri podjetju cewe.si. Rada odkriva mesta in skrite naravne lepote vedno s fotoaparatom v roki. S fotografijo se ne srečuje le v prostem času, ampak tudi kot asistentka v marketingu.

1 komentarDodaj komentar

Leave a Reply