Pred dopustom

Za vsakega navdušenca nad fotografijo je dopust poseben čas. Takrat imamo nekaj več časa, ki ga lahko posvetimo fotografiji. Zato se med pakiranjem posvetimo tudi pripravi opreme, ki jo bomo vzeli s seboj. Seveda je vse odvisno od tega, kakšen dopust bomo imeli. Če potujemo z avtomobilom, nimamo večjih težav, saj večinoma nimamo omejitev pri izbiri opreme, ki jo bomo vzeli s seboj. Če potujemo kako drugače, ko smo omejeni s količino prtljage, se moramo zavestno odločiti, kaj vse bomo vzeli s seboj. Vsekakor pa je dobro biti pozoren na nekaj stvari preden se odpravimo na pot.

 

Izpraznite spominske kartice

Ne glede na to koliko fotografirate, je dobro pred dopustom prenesti fotografije s spominskih kartic na varno. Ni se dobro zanašati na to, da imate še dovolj prostora na kartici, saj nikoli ne veste, koliko boste fotografirali. Škoda bi bilo, da ugotovite, da vam zmanjkuje prostora. Marsikdo začne potem brisati “odvečne” posnetke s kartic, kar pa ni najboljše, saj s tem povečate možnosti, da pride do okvare spominske kartice. Zakaj si ne bi že doma zagotovili, da lahko nemoteno fotografirate? Če se odpravljate nekam, kjer bo veliko zanimivih motivov, si je dobro priskrbeti še kakšno dodatno kartico. Nekateri prisegajo na eno kartico z večjo kapaciteto, drugi na več kartic z manj prostora. Če imate eno kartico, ki se pokvari, lahko ostanete brez vseh fotografij. Odločitev za to pa je vaša.

Ena izmed možnosti je tudi, da polno spominsko kartico izpraznite na kakšen drug medij v fotografskih trgovinah. Lahko pa na ta način naredite samo varnostno kopijo.


Koliko spominskih kartic vzeti je odvisno od tega, koliko fotografirate in kako velike slike dela vaš fotoaparat

 

Baterije in polnilci

Fotoaparati se razlikujejo med seboj. Nekateri uporabljajo univerzalne AA ali AAA baterije. Pri teh ni večjega problema, saj jih lahko skoraj vedno kupimo in imamo rezervni paket s seboj (ne pozabite na to, da so baterije za okolje nevarne, zato jih ne smemo metati v koše za mešane odpadke). Če aparat za svoje delovanje potrebuje posebno baterijo, jo je dobro pred potjo napolniti. Vsekakor je priporočljivo, da imate s seboj rezervno baterijo. V nasprotnem primeru poskrbite, da boste baterije redno polnili, da vas v pomembnem trenutku ne preseneti znak za prazno baterijo in fotografskih užitkov bo za tisti trenutek konec. Preverite tudi, kakšne vtičnice uporabljajo na vaši ciljni destinaciji. Povsod po svetu (že v Evropi so izjeme) nimajo enakih vtičnic, zato je treba s seboj imeti adapter.


Adapterji za različne vtičnice

 

Stojalo

Stojalo je zelo uporaben pripomoček, ki ga boste velikokrat potrebovali za dobro fotografijo v svetlobno slabših pogojih. Nekaj nasvetov o možnostih, če stojala nimamo, je zapisanih v julijskem članku prejšnjega leta.


Nahrbtnik je lahko priročno stojalo

 

Omejena prtljaga

Če imate nekoliko več fotografske opreme in ste omejeni s količino prtljage, ki jo lahko vzamete s seboj, se je potrebno odločiti, kaj boste vzeli in kaj boste pustili doma. Pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih se lahko zgodi, da boste lahko imeli pri sebi le en kos prtljage. To pomeni, da bo treba fotografsko opremo spakirati skupaj z ostalimi stvarmi, kar lahko vzame veliko prostora. Pri zrcalno-refleksnem aparatu boste nekoliko lažje spakirali, če boste ločili objektiv od aparata. S tem boste imeli dva manjša kosa bolj enostavnih oblik. Vsekakor bodite pozorni, da bo aparat pri tem še vedno ostal zaščiten. Kljub temu, da gre za ročno prtljago, jo lahko dajo na letalu spodaj – tam pa prav nič lepo ne ravnajo z njo.

Kako izbrati opremo, ki jo boste vzeli s sabo? Razmislite, kam vas bo pot vodila, kaj boste najbolj potrebovali in kaj lahko pogrešate. Enostavnega recepta za vsakogar ni.

O količini opreme, ki jo vzamemo, je dobro razmisliti tudi v primeru, ko prtljago ves čas nosimo s seboj. Vsaka stvar se nam na koncu lahko pozna.


Razstavljen fotoaparat je lažje spakirati

 

Zanimivi motivi?

Pred odhodom na pot lahko preverite, kje v okolici vašega dopustovanja so fotografsko zanimivi motivi. Pri tem ne gre za to, da boste poskušali ponoviti že narejene fotografije – to niti nima nobenega smisla, saj je dobro biti čim bolj izviren. Gre bolj za to, da se lahko pripravite, kdaj je na določenih točkah najboljša svetloba. Pri pokrajinskih fotografijah večinoma tako ali tako ne boste mogli ponoviti že narejenih fotografij, saj se pogoji v naravi spreminjajo. Res pa je, da boste v kratkem času vašega bivanja nekoliko težje ugotavljali, ali je svetloba najboljša zjutraj ali zvečer. Pri takšni predpripravi tudi lažje izberete opremo, ki jo je dobro vzeti s seboj.

Veliko je ljudi, ki si ne želijo ogledati fotografij predhodnikov pred odhodom na pot, saj jih to na nek način omejuje in pravijo, da so potem na nek način obremenjeni z že narejenimi fotografijami. Kot vedno – odločitev je na koncu vaša.


Ljubljansko barje je najlepše v jutranji svetlobi

 

Na koncu je najpomembnejše, da ne pozabite na fotoaparat, ko se odpravljate od doma, in da uživate v fotografskih trenutkih. Če ob tem nastanejo še dobre fotografije, toliko bolje. Lep dopust!

 

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply