Ponovna zmaga slovenske fotografije na CEWE Photo Award 2019

Na največjem fotografskem natečaju na svetu CEWE Photo Award 2019 je bila ena izmed mesečnih zmagovalcev ponovno slovenska fotografija! Avtorica zmagovalne fotografije je Mojca Cvirn, ki prejme bon za CEWE foto izdelke v vrednosti 100 €. Fotografija z naslovom “Colorful” je zmagala v kategoriji “Arhitektura in infrastruktura”. Zmagovalki iskreno čestitamo, ostale mesečne zmagovalne fotografije pa si lahko ogledate tukaj. V kratkem intervjuju si preberite, kako je nastala zmagovalna fotografija in kaj avtorici pomeni fotografiranje, obenem pa si oglejte še nekaj njenih fotografij, ki so nam izjemno všeč.


Kako in kje je nastala zmagovalna fotografija?

Rada imam umetnost, zato vedno znova obiščem umetnostni bienale v Benetkah. Tam je nastala tudi ta fotografija.

Kaj in koliko vam ta fotografija pomeni?

Vsaka fotografija, ki jo naredim in shranim ima zame poseben pomen. Uživam, ko s fotoaparatom zajemam tok življenja, kot ga vidim in čutim, ko se preprosto uprem minljivosti trenutkov in jih za vedno shranim. Tudi ta fotografija je neponovljiv trenutek.

Kaj vam je pri vaši zmagovalni fotografiji najbolj všeč?

Barve in linije, na prvi pogled. Če pa se poglobim v fotografijo, dobijo linije svoj pomen. Kot moje barvito življenje, ki gre po ustaljenih tirnicah, vsake toliko časa so te poti nove, drugačne, radovedne, polne izzivov…včasih tudi nepredvidljive.

Kakšni so vaši začetki v fotografiji, ali se ukvarjate ljubiteljsko ali profesionalno in koliko časa?

Kot majhna deklica sem pogosto na skrivaj vzela fotoaparat, ki so ga imeli starši v omari. Samo gledala sem ga in verjela, da bom nekoč imela svojega. To se je tudi zgodilo. Z aprilom, 2008, je fotografija postala pomemben del mojega vsakdana, odprla je vrata moji radovednosti, predvsem pa svobodi izražanja, razmišljanja in življenja. Ne ukvarjam se profesionalno, vendar pa več kot samo ljubiteljsko.


Kaj je za vas fotografija in fotografiranje, kaj vam pomeni? Delite prosim z nami 5 najlepših trenutkov, ki ste jih doživeli v svetu fotografije.

Fotografiranje zame ni samo sprostitev. Skozi objektiv zbiram vizualne podobe resničnega sveta, ki pa velikokrat nosijo skrita in tudi čustvena sporočila. Tisti, ki je dovolj odprt zanje, jih zmore prebrati.

Pet najlepših trenutkov:

  1. Vedno znova, ko moje fotografije opazijo drugi, je zame lep trenutek. Sodelovala sem na različnih natečajih in skupinskih razstavah doma in po svetu ter prejela veliko nagrad. Ne štejem jih več. Odmevnejša je bila častna omemba na Slovenija press foto, ožji izbor EMZINA, izbrana sem bila za PHOTONIC MOMENTS 2012 – Portfolio Review in še veliko drugih nagrad.
  2. V zadnjih šestih letih pa svoje fotografsko znanje uporabljam tudi pri delu z otroki in jim omogočam, da se že v svojem najzgodnejšem obdobju (predšolskem obdobju) srečajo s fotografskim aparatom in razvijajo svoje sposobnosti na tem področju. Njihovo zadovoljstvo in veselje, ki ga kažejo ob fotografiranju, razveseljuje tudi mene.
  3. Uživam, ko čakam nekje v naravi, za vogalom kakšne stavbe ali kje v prostoru na trenutek, motiv, ki ti vzame sapo in veš, da je to eden izmed tistih, ki ga zagotovo shraniš in si nanj ponosen.
  4. Pred leti sva bila s partnerjem na mednaroden sejem fotografske opreme v Kölnu – Photokina. Tam me je navdušil nov fotoaparat.  Kmalu po vrnitvi s sejma, me je doma čakalo darilo – nov fotoaparat, prav takšen, kot sem si ga želela. In s tem fotoaparatom je nastala tudi zmagovalna fotografija.
  5. Moja prva samostojna razstava.

Kakšen bi bil vaš nasvet za začetnike v fotografiji?

Če imate željo po fotografiranju, si kupite fotoaparat in ne odlašajte. Naučite se osnov fotografije in uporabe fotografskega aparata. Veliko fotografirajte, raziskujte in preizkušajte. Vaja dela mojstra – za fotografiranje to vsekakor velja. Ustvarite si svoj fotografski pogled, svoj stil fotografije po kateri boste prepoznavni. Fotografirajte tisto, kar vam je blizu, kar vas pritegne in razveseljuje.

Zmagovalki še enkrat čestitamo in ji želimo še veliko fotografskih dosežkov!

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply