Nočna fotografija – tudi s pametnim telefonom

Nočna fotografija - mesto ob reki

Eden od največjih izzivov pri fotografiranju je zagotovo ponoči. Vendar pa je nočna fotografija še posebej privlačna pri raziskovanju tujih mest, saj ravno ob mraku in ponoči nastajajo najboljši posnetki. Tega se zaveda veliko fotografov, zato je nočna fotografija vedno tako očarljiva in magična. Vsekakor pa je pri fotografiranju ponoči pomembno, da smo pripravljeni in pozorni na več stvari. V tem zapisu boste našli veliko nasvetov za fotografiranje ponoči s fotoaparatom, prav tako pa tudi s pametnim telefonom.

Izkoristite »modro uro«

»Modra ura« je ime, ki je bilo dano času zore z edinstveno atmosfersko svetlobo. Modra ura se zgodi tik po sončnem zahodu, preden postane resnično temno. Ta pojav lahko ujamete tudi tik pred sončnim vzhodom. Če želite ujeti trenutke z osupljivim svetlobnim učinkom, morate ujeti modro uro. Pogledi na mesto so še posebej razburljivi z večernim ali jutranjim nebom. Najbolje je najprej raziskati, kdaj bo prišlo do sončnega zahoda ali sončnega vzhoda. Kombinacija stavb ali arhitekture in neba je še posebej lepa. Pri fotografiranju se prepričajte, da nebo zaseda približno tretjino fotografije.

Modra ura - most z lučmi

Vzemite ustrezno opremo s seboj

Za mestne počitnice se nam vedno zdi: »Čim manj prtljage, tem boljše!« Za fotografiranje ponoči boste nedvomno potrebovali vsaj kakšno dodatno stvar. Če se boste nočne fotografije lotili bolj profesionalno s fotoaparatom, je stativ v tem primeru obvezen. Dovolj je že majhen in lahek stativ. Pri nočni fotografiji boste namreč uporabljali zelo dolge osvetlitvene čase, zato je zelo pomembno, da je fotoaparat karseda na miru, saj bi v obratnem primeru prišlo do tresljajev in zamegljenosti na fotografiji. Poleg tega morate v vsakem primeru zamenjati baterije, saj je ponoči pogosto veliko dela z nastavitvami fotoaparata in zato le-ta zahteva več baterije. Tudi pri fotografiranju s pametnim telefonom je nujno, da imate s sabo polnilec ali celo polnilno banko oz. prenosno baterijo.

Nočna fotografija - mesto, reka, luči

Igrajte se z dolgo osvetlitvijo

Noč v mestu je idealna za fotografiranje cest in območij s premikajočimi se predmeti. Večina pametnih telefonov ima danes možnost fotografiranja v profesionalnem načinu, kjer lahko ročno nastavite ISO občutljivost in hitrost zaklopa. V primeru, da fotografirate s fotoaparatom, nastavite še odprtost zaslonke in ne pozabite na obvezen stativ.

Prepričajte se, da:

– ste v ročnem načinu fotoaparata,

– je odprtost zaslonke od f8 do f14 oz. srednjih vrednosti, saj s tem zagotovite optimalno ostrino večjega dela fotografije,

– imate nastavljeno počasno hitrost zaklopa – od 1 do 5 sekund – da bodo fotografije pravilno osvetljene (namreč ko je svetlobe manj, potrebujete daljši čas zaklopa), prav tako pa je daljši čas uporaben tudi, če hočete na fotografiji poudariti gibanje nočnih predmetov oz. vozil,

– nastavite nizko ISO vrednost (med ISO 100 in ISO 400), saj s tem zmanjšate zrnatost in šum na sliki.

Nočna fotografija - simetrija, most, cesta

Dodatni nasveti za nočno fotografiranje s pametnim telefonom:

Bolje je, da ne uporabljate bliskavice. Poiščite izpostavljene in osvetljene predmete, ki pogosto ustvarijo zanimive sence. Pojdite čim bližje izbranemu predmetu ali objektu in izberite ročno fokusiranje (ne samodejno).Nočna fotografija - pristanišče, trajekt, lučiNočna črno-bela fotografija uliceUživajte pri svoji nočni fotografski ekskurziji!

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply