NEW YORK – verjetno najbolj pisano in raznoliko mesto na svetu

New York - skyline, ladjica

Tudi letos smo za zmagovalca nagradnega natečaja za naj CEWE FOTOKNJIGO leta pripravili izjemno nagrado v sodelovanju s Turistično agencijo Sonček. Zmagovalec se bo, skupaj s še eno osebo, podal dogodivščinam naproti, v mesto, ki nikoli ne spi in kjer se prizori iz znanih filmov skrivajo za vsakim vogalom. Tako veliko mesto se ne da opisati v enem kratkem članku, upamo pa, da nam bo uspelo predstaviti utrip Velikega jabolka.

Vsako velemesto ima svoje posebnosti. Vsako nas zna s kakšnim detajlom prevzeti in nas vezati nase s spomini in vtisi. Vsako mesto jih ima. New York jih ima obilo. Posebnosti in detajlov, ki nas ne pustijo hladne nikoli več. Če za katero mesto, potem velja za New York: ko ga enkrat obiščeš, ga več ne pozabiš.

New York - nočni posnetek

V sedemnajstem stoletju so si ga najprej lastili Nizozemci in prav prijetno bi bilo, če bi ostalo pri imenu New Amsterdam. Pa ni, ker so ga slabih pol stoletja kasneje prevzeli Angleži in ga preimenovali po vojvodi yorškem. No ja, saj se mu NY tudi zelo poda. Zaradi pozicije je hitro postal pomemben in te pomembnosti ne izpušča iz rok niti v enaindvajsetem stoletju.

Številke so več kot impresivne. V svetovnem merilu impozantne in skoraj ponižujoče, če jih primerjamo s Slovenijo. Recimo to, da je mesto, brez obrobja, veliko za tretjino Slovenije in ima več kot štiri krat toliko prebivalcev. Samo tistih prebivalcev New Yorka, ki so rojeni v tujini, je za Slovenijo in pol. V mestu bi se naj govorilo okoli 800 jezikov. Pa še to. Na metropolitanskem območju – mi bi rekli v New Yorku s predmestji – živi dobrih 20 milijonov prebivalcev, ki ustvari toliko BDP-ja, da bi bili na 12. mestu na svetu, če bi bili suverena država.

New York - pogled z neba

Pa niso številke tiste, ki fascinirajo, ko prideš v mesto. Enostavno imamo v svojih glavah toliko slik in stereotipov, da imamo občutek, da smo tu že bili. Za vsakim vogalom se pojavi kakšna znana scena. Iz filma, reklame ali prijateljeve zabave, kjer se je hvalil, kako se je potepal po mestu. In hitro, zelo hitro pademo noter. Podzemna železnica, največji sistem za množični transport na svetu, trenutno s 472 postajami postane domača in nenadomestljiva že prvi dan. Pa ne samo zaradi hitrosti in cenovne dostopnosti. Predvsem zaradi domačinov in opazovanja njih in njihovega obnašanja.

V New Yorku je ogromno znamenitosti. Turisti imajo na voljo toliko, da je izbira lahko samo naključna. Ampak, če bi radi doživeli New York, morate zadevo obrniti. Stran od množice turistov in med domačine. Brooklyn, Queens, Manhattan, The Bronx in Staten Island je pet okrožij, vsako od njih z relativno samostojnim upravljanjem, ki so se združila v mesto New York leta 1898. Pa vseeno so ohranila raznovrstnost in stereotipnost. Odkrivanje New Yorka med domačini je skrajnost, ki je primerljiva samo s filmi ali serijami. V začetku je prisotno nelagodje, ki pa se z minuto v minuto spreminja v doživljanje mesta, kot smo si ga vedno predstavljali. Tu se nam razgali in razprostre brez zavor in brez zavijanja v celofan. New York je tu takšen, kot je.

Central Park NY

In potem v nekem trenutku ugotovite, da je življenje v tem velemestu tako raznoliko in ponuja toliko raznovrstnosti, da vas je potegnilo noter. Začnete uživati v stvareh, ki so se vam zdele do tega trenutka brezpredmetne. In nikoli niste gotovi, kam vas bo odneslo v naslednjih dneh, tednih ali mesecih. In lahko se zgodi, da ste čez nekaj mesecev že New Yorčan, povezan z mestom in z njegovimi lovkami trdno ovitimi okoli vas. Seveda, če ostanete dovolj dolgo.

Za to je nekomu potrebnih nekaj obiskov, nekoga zasvoji mesto takoj. Ne pozabiš ga pa nikoli. Vsake toliko pomisliš na newyorški utrip in njegovo bitje srca. In te začne vleči nazaj. Zagotovo se najde kak izgovor, da najdeš razlog za ponovni obisk. Recimo kulinarika, ki je posebnost mesta. Italijanske restavracije so, tako pravijo, boljše kot v Italiji. Ulični prodajalci slovijo po svojih hot dogih, za romantične duše pa je nepozabno kosilce v Centralnem parku, za katerega pravijo, da je največkrat posneta filmska kulisa na svetu. Ali pa koncerti klasične ali popularne glasbe, pa naj bodo v kultnih dvoranah ali na prostem. Športne ekipe so pisale zgodovino vseh ameriških profesionalnih lig in obisk tekme je vedno noro doživetje ameriškega šova.

Broadway

NY - hot dog

New York je in bo ostal pojem ameriškega načina življenja. Nikjer ni tako zelo prisotna ločnica med denarjem in revščino. Redko kje je tako zelo izrazita meja med revnimi in bogatimi. To doživetje in seveda številne znamenitosti, brez katerih pač ne moremo, nam vtisne mesto v srce in dušo. Da nam zagona za življenje. Verjamem, da je še vsakega obiskovalca, pa jih je na leto več kot 60 milijonov, v nekem trenutku prešinilo, da bi se v New York preselil za dlje časa. Da bi lahko vsak dan okusil slast verjetno najbolj pisanega in raznolikega mesta na svetu.

NY City

Če pa ste v New Yorku samo nekaj dni, pa je idealna lokacija, kot jo ponuja Hotel Riu Plaza New York Times Square. Bivanje v njem ponuja dovolj udobja, da se lahko po celodnevnem potepanju mirno odpočijete, njegova centralna pozicija pa omogoča sproščeno planiranje aktivnosti. Times Squere in Central Park sta na dosegu roke, podzemna železnica vas bo odpeljala, kamor boste želeli, tudi v predele kamor turisti ne zahajajo tako pogosto. Skratka idealen hotel za doživetje New Yorka.Hotel RIU PLAZAZato ne oklevajte – prijavite tudi vašo CEWE FOTOKNJIGO v natečaj in se potegujte za to enkratno pustolovščino. Nikar ne pozabite, da to ni edina nagrada. Vsak mesec bo najboljša fotoknjiga osvojila digitalni Olympus fotoaparat, razdajamo pa tudi druge nagrade v obliki kuponov za CEWE FOTOKNJIGE. Veselimo se vašega sodelovanja in srečanja z vami v finalu. NY

 

Partner natečaja:

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply