Kliparti – več kot le okras

Kliparti blog naslovna

Premalokrat poudarjamo pomembnost dodatnih elementov pri oblikovanju in kreiranju lastne fotoknjige, kot so maske, okvirji, pisave in kliparti. Čeprav to morda niso prvi elementi, na katere pomislimo ob oblikovanju fotoknjige, pa so nedvomno ravno ti tisti, ki dodajo fotoknjigi harmonijo, povezanost in neko osebnost. Čeprav se včasih komu zdi, da so zabavni in raznovrstni kliparti, ki jih ponuja naš fotoprogram, primerni mogoče le za otroške ali določene tematske fotoknjige, temu še zdaleč ni tako. Z nekaj kreativnosti lahko kliparti postanejo vaši najboljši prijatelji pri oblikovanju fotoknjig, pa tudi če gre za bolj »resno« in strukturirano vsebino fotoknjige.

Kliparte je v fotoprogramu možno povečevati, manjšati, premikati in vrteti. Prav tako je čisto vsakemu klipartu z dvojnim klikom nanj mogoče spremeniti barvo. Če vam oblika nekega kliparta ustreza, a se vam barva zdi preveč vpadljiva in neprimerna za vašo fotoknjigo, lahko tako vedno uredite klipart po vaših željah.

Kliparti za konsistentnost poglavij – robovi, meje, oznake

Če je vaša fotoknjiga razdeljena na več poglavij ali podpoglavij (npr. letna družinska fotoknjiga, ki je razdeljena na letne čase; potovanje, ki je razdeljeno po dnevih in ogledih vsakega dneva; roadtrip, ki je razdeljen na prepotovane kose poti itd.) potem je smiselno to tudi primerno označiti. Preprosti, a učinkoviti pri tem so prav kliparti. S kliparti lahko vedno na enak način označite nov prepotovan dan, nov kraj, ki ste si ga ogledali ali pa kaj drugega. Tako bodo te dvostrani v fotoknjigi vedno jasno ločene od preostalih strani. To bo dalo vaši fotoknjigi pregledno in učinkovito strukturo, konsistentnost in zanimivost. Primer uporabe klipartov za ločitev poglavij in označbe dnevov potovanja je spodaj.

Islandija - kliparti - 2. dan

Islandija - kliparti - 4. dan

Ali pa malo drugače:

Kliparti - linije in meje

Kliparti za »scrapbook« učinek fotoknjige

Klipart ne rabi nujno biti samostojen element, ki bi odvzemal vso pozornost fotografijam. Ravno nasprotno, lahko je briljanten dopolnilni element, ki fotografijo še bolj poudari. Če jih dovolj povečate, so kliparti zelo uporabni za ozadja, na katere naknadno vstavite fotografijo. Tako se bo zdelo, kot da je fotografija prilepljena v fotoknjigo. Prav tako lahko dodate na fotografije razne kliparte, ki dajejo vtis dekorativnega lepilnega traku. Izgledalo bo, kot da je bila fotografija prilepljena na stran s trakom, kar bo dalo vtis prave »scrapbook« ali albuma izrezkov. Vsekakor lahko raznorazne kliparte postavljate tudi za fotografije. Tako bo viden le del kliparta, kar bo popestrilo ozadje v fotoknjigi.

Hrvaška - Zadar - kliparti

Hrvaška - Makarska - kliparti

Primer družinske “scrapbook” fotoknjige:

Družina Reho - kliparti

Družina Reho - kliparti 2

Kliparti za okvirjanje fotografij

Med kliparti lahko poiščete razne obrobe in črte, ki jih nato razporedite okoli stranic fotografije. To bo dajalo vtis zanimivega okvirja za fotografije, obenem pa bo ločilo in organiziralo fotografije na dvostrani.

Kliparti in okvirjanje

Ne pozabite, da so kliparti več kot le elementi oblikovanja. Kliparti poudarjajo razpoloženje v fotoknjigi, pripovedujejo lastno zgodbo, ilustrirajo besedila in organizirajo fotografije.

kliparti - oranžna barva

Dodaten nasvet: kliparte, ki so še posebej uporabni za navedene učinke v prispevku, najdete v fotoprogramu v kategorijah klipartov: “Obrobe”, “Barve”, “Oblike”, “Okvirji”, “Scrap Design” in “Črte”.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply