Katere fotografije pokazati?

Ko se vrnemo domov s potovanja ali počitnic, se nemalokrat zgodi, da imamo veliko število fotografij, ki bi jih radi pokazali prijateljem ali sorodnikom. Dejstvo je, da se bo večina hitro naveličala gledati podobne fotografije in kmalu bomo deležni vprašanja: »Koliko pa slik še imaš?« Potem pa razočaranje, ker jih naše fotografije ne zanimajo toliko kot nas. Treba je vedeti, da oni niso bili z nami in ne poznajo zgodbe v ozadju. 10 fotografij, kako se je vaš otrok obračal v vodi, vsak delček obrata posebej, pač večine ljudi, ki na vaše otroke niso tako čustveno navezani, ne zanima. Zato je pomembno, katere fotografije izberete za predstavitev in koliko jih je. Pomemben faktor je, komu jih kažete. Vedno se je treba vprašati, kakšen namen želimo doseči s tem, ko pokažemo svoje fotografije. Če želite, da bodo v vas videli dobrega fotografa, ki s počitnic vedno prinese dobre fotografije, se treba držati osnovnega pravila: pokažite le fotografije, ki so vam res uspele. Če boste naredili 15 dobrih fotografij, pokažite le te. Med 100 fotografijami se bo teh 15 fotografij izgubilo. Končna sodba bo: »Dobro, nekaj ti jih je pa res uspelo.« Če boste pokazali samo teh 15 fotografij, verjetno vseh 15 ne bo vsem všeč, ampak večina pa in končna sodba bo: »Uau, ti pa res delaš dobre fotografije.«

 

Kot sem že dejal, zelo pomembno je, komu pokažete svoje fotografije. Tako tudi naredite izbor.

04_september01

Jurte v Kirgizistanu

04_september02

Pokrajina v Tadžikistanu

 

Fotografije za babice in dedke

Stari starši so večinoma čustveno navezani na družinske člane. Običajno jim ne bo težko gledati večjega števila fotografij svojih otrok in vnukov, pa tudi če same fotografije niso najboljše. Njim je pomembno, da imajo trajen spomin. Za njih je ponavadi dobro fotografije razviti. Radi jih primejo v roke in si jih še kdaj ogledajo. Vzemite si čas in jim povejte, ob katerih priložnostih so fotografije nastale. Hvaležni vam bodo tudi za čas, ki ga boste ob tem preživeli skupaj. Kljub vsemu pa ni dobro pretiravati s količino fotografij.

 

Fotografije za prijatelje

Čeprav je dobro imeti doma razvite (natisnjene) fotografije in ne le fotografij v digitalni obliki, lahko velikokrat prijateljem pokažete fotografije tudi na elektronskih napravah. Danes nam to omogočajo pametni telefoni, tablice, prenosni računalniki… kar imamo pač pri sebi. Lahko naredimo tudi spletno galerijo – a o njej nekoliko kasneje. Prijateljem je dobro pokazati fotografije stvari, ki so vam skupne. Verjetno bo v družbi, v kateri so priljubljeni avtomobili, veliko bolj zaželena fotografija voznega parka (tudi če ni vrhunska fotografija) kot neka nadpovprečna družinska fotografija. Zato fotografije za prikaz izbirajte glede na družbo, ki ji fotografije kažete.

04_september03

Vozni park v Tadžikistanu

04_september04

Avtomobili, s katerimi smo potovali po Tadžikistanu

 

To ne pomeni, da morate narediti vrsto galerij za vsakega prijatelja ali družinskega člana posebej. To bi vam tudi vzelo preveč časa. Izberite tistih najboljših 15 fotografij in dodajte še nekaj ostalih – kar vsakega zanima. Ali je to arhitektura, ali ljudje na ulicah, ali domači pikniki…

 

Potopisi

Ni nujno, da gre za potopisno predavanje, ki ga imate pred neznano množico. Lahko gre za potopis po zanimivem potovanju. Tu je izbor spet popolnoma drugačen. Med samim potopisom v ospredje pridejo fotografije dokumentarnega značaja. Tudi če ni vrhunska fotografija, ki bi vam jo objavili v znani reviji, pomembno je, da ima fotografija zgodbo, ki jo boste vi s svojo pripovedjo le še dopolnili. Tiste najboljše fotografije večinoma lahko prihranite za konec in jih zavrtite ob koncu potopisa brez komentarja. Do takrat si bodo vaši poslušalci že ustvarili mnenje o vašem potovanju in krajih, ki ste jih obiskali. Tako bodo lahko brez težav uživali le v projekciji na koncu. Večno vprašanje je, koliko fotografij pokazati. Okoli 100 oziroma nekaj več kot 100 je povsem dovolj. Drugače smo predolgi. Za projekcijo pa lahko izberete še med 100 in 150 fotografij – pomembno je, da so dobre. Projekcija naj traja okoli 10 minut.

04_september05

Dokumentarna fotografija, ki prikazuje pranje tovornjakov

04_september06

Tuš v Fanskih gorah, Tadžikistan

 

Nekoliko drugače je s spletnimi galerijami. Tudi tam ni dobro pokazati preveč fotografij. Lahko pa jih ločite glede na tematiko. Če ste obiskali več držav, jih lahko razvrstite po državah. Lahko naredite posebej pokrajino in ljudi. Možnosti za delitev je veliko. Vsak si bo ogledal tisto, kar ga najbolj zanima. Treba pa se je zavedati, da ob tem ne bo vaše govorne razlage, zato je dobro napisati, od kod so fotografije in kaj predstavljajo.

04_september07

Pod Pik Leninom, Kirgizistan

 

To je le nekaj nasvetov, univerzalnega recepta pa tako ali tako ni. Vsak najbolje pozna svoje občinstvo. Njemu se je dobro vsaj nekoliko prilagoditi in na koncu so vsi zadovoljni.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply