Glavna nagrada – Natečaj CEWE FOTOKNJIGA leta 2016

Glavna nagrada natečaja za najlepšo CEWE fotoknjigo je fotografska pustolovščina za dve osebi na Islandiji. V današnjem članku, bi vam rad prestavil, kam bo odšel zmagovalec in prejemnik glavne nagrade, ki smo jo za vas pripravili v sodelovanju s Turistično agencijo Kompas in kaj vse bo imel tam možnost videti in početi – seveda s še eno izbrano osebo.

 

Islandija je drugi največji Evropski otok vulkanskega izvora in leži v severnem Atlantiku, tik pod tečajnikom. Ta vulkanski svet je nastal na Srednjeatlantskem hrbtu ob stičišču dveh tektonskih plošč, kjer še danes prihaja na površje vedno nova lava. Islandija ima 6600 km obale, ki je precej raznolika: na južnih obalah otoka se nabirajo sandurji – nanosi črnega lavinega peska, ki so jih nanesle vode izpod ledenikov, ostala obala pa je močno razjedena s številnimi zalivi in fjordi.

volcano_iceland

Aktiven ognjenik na Islandiji

 

Kljub severni legi, podnebje zaradi vpliva toplega zalivskega toka na Islandiji preseneča. V glavnini obalnega dela je milo oceansko, s svežimi poletji in milimi zimami. Zalivski tok ogreva otok na Z, S in J, zato so tu temperature višje, kot na večini točk z isto zemljepisno širino po svetu. Polarni tok, ki doseže Islandijo na SV obali, pa ji prinaša nekoliko nižje temperature. Kljub bližini Arktike pa ostaja obala Islandije brez ledu v zimskem času. Na splošno je južna obala toplejša, bolj vlažna in bolj vetrovna kot severna, sneg pa je bolj pogost na severu.

landmannalaugar

Islandska pokrajina (landmannalaugar)

 

Islandija je čarobna dežela. V istem dnevu se spogleduješ z ledeniki, vulkani, krasnimi zelenimi pašniki in razgibanimi fjordi. Človek kar verjeti ne more koliko naravnih lepot se je nakopičilo na tako majhnem otoku, lepot, ki jih Islandci tako skrbno čuvajo in ohranjajo neokrnjene. Sožitje z naravo in skrb zanjo je posebna odlika islandskega prebivalstva, ki se je šele v zadnjem času odločilo  deliti vse te lepote z obiskovalci: slap, ki bobni v prepad, skalne otoke neverjetnih oblik ob obali, bližino ogromnih ledenikov pod katerimi prežijo vulkani, kristalno čiste reke z lososi in nepregledne zelene pašnike z ovcami in znamenitimi islandskimi konji, edinim bogastvom islandskega kmeta. Turisti pa so navdušeni tudi nad pojavi, ki jih povzroča ogreta vulkanska notranjost tega otoka. Dolgo se zadržujejo ob sulfatarah, fumarolah, brbotajočem blatu in navdušeno pričakujejo ponovni izbruh Gejzira.  Doživetje je ogledovati nepregledna polja lavinih zubljev, ki jih je čas spremenil v mehko valovito pokrajino poraslo z mahom barve zlata; še večje pa je doživetje ko stopiš nanj in te preseneti njegova mehkoba. Sredi črnega sandurja- nanosa lavinega peska na morski obali zelo preseneti  šop materine dušice intenzivno vijolične barve, ali pa nepregledne površine cvetočega lupinusa poleti. Jesenski čas prinaša spet druge čarobne barve v to naravo, ki včasih še bolj jemljejo dih. Navdušuje bližina živih ognjenikov, vse polno razpok v zemlji iz katerih se kadi, pa seveda kopanje v čudežni vodi Modre lagune. Obala nas očara s svojimi klifi in morskimi papigami, ki gnezdijo v njih in nenazadnje, kdo si ne želi gledati kitov v severnem Atlantiku?

islandija5

Morske papige

 

whale_show_husavic_city2

Kit ob Islandski obali

 

Kompas že več kot dvajset let organizira potovanja na Islandijo, zato menimo, da so njihove izkušnje pri organiziranju tovrstnega potovanja neprecenljive. Z direktnim poletom z Brnika, se boste izognili čakanju na letališčih in menjavanju letal, ter tako kar najbolje izkoristili čas.

 

Kaj si boste lahko na Islandiji ogledali? V ceno so vključeni naslednji izleti:

 

Reykjavik: Glavno mesto Islandije leži na JZ koncu otoka ob zalivu Faxsafloi. Staro mestno jedro ob pristanišču je podoba nekdanjega mesta z lesenimi hišami in zelo prijetnimi domačimi lokali, ki se do zadnjega kotička napolnijo ob sobotah zvečer. Ob pristanišču stoji ponos novega Reykjavika  Harfa, moderna večnamenska zgradba za glasbene  in kongresne prireditve. V središču mesta ob jezeru Tjörn sta zgradbi parlamenta in mestne hiše,  malo dalje pa univerzitetno naselje in izredno lepo urejen Narodni muzej. Hallgrimskirkja je od povsod viden simbol mesta, impozantna cerkev, ki izgleda kot stožec lave in ne preseneča samo njena zunanjost ampak tudi enostavna in mogočna notranjost. Vsi pa se radi sprehodijo po dolgi nakupovalni ulici Laugarvegur, nabirajo spominke, lepe volnene izdelke in nakit iz srebra, ki je tukaj tako poznan. Vse vstopnine so vključene v nagrado in jih ne bo potrebno poravnavati nagrajencu.

reykjavik

Reykjavik

 

Izlet v Modro laguno: najbolj poznano geotermalno kopališče na Islandiji obišče vsak turist. Elektrarna Svartsengi črpa iz globin vodo, že porabljeno pa delno odvaja v veliko kotanjo, danes kopališče. To je nekdanja morska voda, ki se je v globinah razlila med ogreto lavo, ko pride na dan pa je polna mineralov in odmrlih alg, kot neke vrste organsko milo. Za mnoge bolezni je zdravilna, kopalci pa uživajo, ko se namažejo z njenim silicijevim blatom in se v neverjetni okolici obdani s skalami lave namočijo v prijetni topli vodi.

islandija3

Modra laguna

 

 

Izleti Zlati trikotnik: Þingvellir, Gejzir Strokkur, Slap Gullfoss.

Zjutraj se odpravimo na pot proti narodnemu parku Þingvellir kjer je bil ustanovljen prvi Islandski parlament. Sprehodimo se po zanimivi pokrajini, ki zaradi kamnin vulkanskega izvora daje občutek kot, da hodimo po luni… seveda nas ob sprehodu spremlja potok kateri se izvliva v eno izmed mnogih jezer na tem čudovitem otoku. Preden vstopimo na avtobus pa seveda moramo pozdraviti prijazne Islandske konje, ki jih vidimo praktično vsepovsod. Konj ima na Islandiji zelo pomembno vlogo saj je tretiran kot član družine. Zato jih ne izkoriščajo za kakršnekoli namene. Po zelo kratki vožnji pridemo do gejzirja Strokkur, ki bruha vročo vodo približno na 7 minut. Zberemo se okrog gejzirja in nestrpno pričakujemo izbruh, ki pa zraven atrakcije poskrbi še za smeh in zalije najbolj radovedne. Nedaleč proč je restavracija kjer si privoščimo islandsko tradicionalno obaro. Na koncu za posladek pa si ogledamo slap Gullfoss, ki je zagotovo ena najlepših turističnih točk na svetu.

gullfoss1

 

Slap Gullfoss

 

Izlet Južna avantura: Slap Seljalandsfoss, Slap Skogafoss, Vik, Ledeniški jezik Solheimajokull

Na izletu Južna avantura ljudje končno dojamemo kako malo je potrebno, da smo srečni in zadovoljni. Le slabi 2 uri vožnje iz glavnega mesta se znajdemo v pravljičnem svetu, ki nam jemlje dih na vsakem koraku. Sprehodimo se za slapom Seljalandsfoss, se povzpnemo nad slap Skogafoss in opazujemo še aktiven vulkan Eyjafjallajökull, ki je leta 2010 povzročil eno največjih zmed v letalski industriji. Le streljaj proč nas čaka ledenik na katerega se prav tako spoštljivo povzpnemo in ponovno opazujemo pokrajino „Lune“. Nato se odpravimo na Islandsko riviero proti mestecu Vik, najjužnejše islandsko mesto. Privoščimo si vrhunsko pripravljeno polenovko ter uživamo ob razgledu na plažo na eni strani in gore na drugi strani. Sprehodimo se po neskončni črni peščeni plaži, ki se razprostira kilometre daleč ter občudujemo neokrnjeno naravo kamor koli nam pogled seže.

skogafoss1

Slap Skogafoss

 

 

Islandija nima velikih mest in pompozne arhitekture, niti dragocenih umetniških zbirk. Nas pa toliko bolj navdušuje neverjetna narava, gore, ledeniki, slapovi in vulkani, ter majhna naselja raztresena kot ovce po obsežnih zelenih poljanah, ki so v jesenskem času kot zlata preproga, dodatno okrašena z neverjetnimi jesenskimi barvami. Nikjer se ne zdi ta barviti kolaž obrobljen z belino ledenikov in črnino lavinega peska tako lep kot tu.

 

Skratka Islandija je raj za vse, ki radi fotografirate lepote narave in se vas čar velikih mest ne dotakne, turistična agencija Kompas pa bo poskrbela, da bo vaše potovanje nepozabno doživetje.

Partner natečaja:

kompas dorada

 

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Matija

Glava, duša in srce CEWE-ja v Sloveniji. Že približno deset let ambiciozen ljubiteljski fotograf, ki rad izkoristi vsako priložnost in izgovor, da prime fotoaparat v roke.

Leave a Reply