Fotografiranje med poletnimi počitnicami

Ne pozabite med brezskrbnim preživljanjem počitnic prijeti v roke tudi fotoaparat in ujeti v objektiv nepozabne trenutke počitnic. Da bodo vaše fotografije ohranile počitniško vzdušje in da jih boste vedno z veseljem pogledali, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

1. Zlata ura

Rana ura, zlata ura. Ta pregovor drži tudi pri fotografiranju in včasih se splača že takoj zjutraj poprijeti za fotoaparat. Zlata ura pri fotografiranju je čas takoj po sončnem vzhodu in pred sončnim zahodom. Takrat so barve na fotografijah toplejše in svetloba je mehkejša.

ThinkstockPhotos-184740595

2. Tudi ozadje je pomembno

Pri fotografiranju je pomembno tudi ozadje. Predvsem veje, stolpi in drugi vzpenjajoči se objekti so lahko moteči, če so postavljeni tesne nad glavo fotografirane osebe. Zato bodite pozorni ne le na fotografirano osebo, ampak tudi na ozadje. Prav tako pazite, da ljudje na fotografijah en bodo preveč majhni v primerjavi s fotografiranim ozadjem. V tem primeru raje fotografiramo cel objekt in potem še vašo družino ali prijatelje tako, da bo v ozadju viden detajl objekta.

Job_3578Job_4022

 

 

 

 

 

 

 

3. Ostritev in globina

Pri fotografiranju na plaži pazite, kako ujamete portretiranca v objektiv. Če na vašem fotoaparatu lahko nastavite zaslonko, naj bo le-ta malo ali srednje zaprta, nastavite srednjo goriščno razdaljo in zaostrite na oči fotografirane osebe. Tako bo zaostren portret lepo oddaljen od ozadja, zamegljeno ozadje pa ne bo moteče. Morsko obalo fotografirajte posebej s širokokotnim objektivom in tako lahko v album položite obe fotografiji, ki skupaj povesta eno zgodbo.

ThinkstockPhotos-464836616 (1)

4. Navežite kontakt z domačini

Da ne boste prinesli domov le predmetnih spominkov, ampak tudi portrete domačinov je pomembno, da z njimi navežete kontakt. Tako imate možnost, da njihove nasmejane obraze ujamete tudi v objektiv. Te fotografije vas bodo vedno znova opominjale na način življenja obiskane dežele. Fotografije s portretiranimi domačini od daleč ali na skrivaj ne bodo tako žive.

79071008

5. Fotografirajte v višini portretiranca

Če fotografirate osebe ali živali, ki sedijo, naj bo višina fotoaparata prilagojena njihovi višini. Najbolje je, da je fotograf v enaki višini fotografirane osebe. 

119064454 (1)

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Maša

Sodelavka pri podjetju cewe.si. Rada odkriva mesta in skrite naravne lepote vedno s fotoaparatom v roki. S fotografijo se ne srečuje le v prostem času, ampak tudi kot asistentka v marketingu.

Leave a Reply