Energija, glasba, gibanje – intervju s Tanjo Likeb

Pogovarjali smo se s Tanjo Likeb – dolgoletno producentko na nacionalni televiziji, katere strast je zadnje nekaj let nedvomno fotografija. Ker se zadnja leta ukvarja tudi z organizacijo koncertov, ima obilo priložnosti za fotografiranje glasbenikov, plesa ter vsega drugega, povezanega z gibanjem – vse to običajno v zelo zahtevnih svetlobnih pogojih. Preberite, kaj nam je zaupala, obenem pa vas vabimo na ogled njene razstave ‘Energija, glasba, gibanje’ v poslovalnico Foto Beseničar v Ljubljani.


Koliko časa se že ukvarjate s fotografijo?

Moja fotografska pot se je začela zelo pozno, ampak me je takrat popolnoma prevzela. Sem pa seveda tako, kot veliko ostalih ljubiteljskih fotografov, beležila fotografije že v rani mladosti v šolskih foto krožkih. Ta zgodnja okužba s fotografijo se je vrnila v zadnjih letih, ko sta otroka odrasla in sem sama prvič odpotovala v Normandijo. Potem je kmalu sledila prva razstava v avli RTV-ja in zanimivo je to, da čeprav so bile fotografije izjemne velikosti 130×90 cm, so bile odlične kakovosti kljub kompaktnemu fotoaparatu.

Kako vas je pot zanesla v svet fotografije?

Prav gotovo sem črpala veliko iz svoje poslovne poti, kot producentka na nacionalni TV, ki me je preko gibljivih slik popeljala v svet fotografije. Od vseh zvrsti v umetnosti me je fotografija najbolj nagovorila.

Za vami je čudovita razstava Energija, glasba, gibanje. Kakšni so občutki in vtisi?

Vesela sem bila povabila Foto Beseničar za razstavo mojih fotografij. Skupaj smo izbrali temo, ki je meni trenutno zelo blizu. Ker se zadnja leta ukvarjam tudi z organizacijo koncertov, imam obilo priložnosti za fotografiranje glasbenikov, plesa ter vsega drugega, povezanega z gibanjem. Na otvoritvi razstave je bilo čudovito vzdušje, ki smo ga ustvarili skupaj z mojimi prijatelji, fotografi in mojo družino. Seveda, brez povabila Sabine Cunder iz Foto Beseničarja, Matjaža Intiharja iz E- fotografije, ki je imel strokoven uvod, ter odlično natisnjenih fotografij CEWE, ne bi bilo vse tako popolno.

Kdo so osebe na fotografiji in kako so fotografije nastale?

Fotografije so nastale  v Tobačni, kjer organiziram jazz koncerte in tudi na drugih odrih, kjer  nastopajo tudi tuji glasbeniki. Pri fotografiranju glasbenikov moraš biti kar izkušen, predvsem tehnično, zaradi  običajno zelo zahtevnih svetlobnih pogojev. Samo en trenutek imaš čas, da ujameš čustva in reakcije med glasbeniki. Sreča pa je, da lahko v digitalni dobi narediš več posnetkov in izbereš samo najboljše.

Ali v prostem času radi obiskujete plesne prireditve in koncerte?

Včasih sem morala po službeni dolžnosti obiskovati tako glasbene kot plesne prireditve, sedaj pa z veseljem grem na kakšen koncert, opero, balet, flamenco ali tango, seveda najraje s fotoaparatom v rokah!

Kakšna zvrst fotografije vam je najljubša?

Odkar se ukvarjam ljubiteljsko s fotografijo, me je pot zanesla v različne žanre. Pokrajinska fotografija mi je ljuba predvsem ob sončnih vzhodih, ker je takrat svetloba najlepša, barve zažarijo v zlatih odtenkih, prevzame te spokojnost, mir. Rada potujem, recimo Indija je zelo fotogenična, ljudje so preprosti in posebni, zgodbe kar same pridejo do tebe. Želim uživati v fotografiji in spoznavati nove dežele in ljudi…Tako imenovana street fotografija je zame najbolj zanimiva in najtežja preizkušnja, ker posega v človekov osebni prostor.

Ste že oblikovali kakšno CEWE FOTOKNJIGO?

Res sem oblikovala žal samo eno fotoknjigo, rada bi jih več, saj tako fotografije spraviš v bolj fizično oprijemljivo obliko. Fotoknijga je zelo primerna za potovanja, saj ko jo kasneje vzameš v roke še vse enkrat podoživiš.

Kaj je za vas dobra fotografija?

Za dobro fotografijo ni dovolj samo talent, pomembne so tudi izkušnje. Nujna je tehnična dovršenost in najpomembnejše – mora biti izpovedna!

Tanja Likeb je tudi članica foto kluba Okular Vrhnika. Več njenih fotografij si lahko ogledate tukaj. Tanji želimo še veliko nadaljnjega uspeha pri fotografiranju!

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply