7 idej za fotografiranje doma ali na vrtu

Za izjemne fotografije ne potrebujemo oddaljenih lokacij. Tudi v lastnem domu, na balkonu ali na vrtu lahko odkriješ številne čudovite motive za fotografiranje. Vse kar moraš storiti, je odpreti oči in sprostiti kreativno žilico: lahko fotografiraš prve spomladanske cvetove ali pa se poigraš na drugačen način in vsakdanje predmete spremeniš v abstraktna umetniška dela.

Vse čudovite fotografije, ki bodo nastale, pa so lahko še lepše. Večji format in natis na različne podlage, jih bo naredil še bolj posebne. Fotografija za akrilnim steklom, na platnu ali celo lesu, bo lahko postala nova dekoracija za vaš dom. Tudi darila za svoje ljubljene lahko s svojimi fotografijami polepšaš in jim dodaš barve. Naj ti predstavimo 7 pisanih idej za ustvarjanje doma.

1. Fotografiranje v zlati svetlobi

Zdaj, ko se dnevi končno daljšajo, prve cvetlice so že pokazale svoje pisane cvetove in sonce čudovito osvetljuje naravo, lahko svoj vrt ali balkon kreativno fotografirate. Pomembna stvar je pravi čas. Rože so še lepše, ko jih osvetli nizko ležeče sonce. To poudari barve in drobne detajle.

Idealen čas za fotografiranje je zato zjutraj, ko sonce vzhaja, ali proti večeru, ko sonce zahaja. Svetloba postane zlata in omogoča fotografiranje edinstvenih fotografij. Izogibaj se opoldanskemu soncu, saj ustvari trše sence in posnetki ne bodo tako lepi. Poleg tega se poveča možnost, da bodo nekateri deli na fotografijah preveč svetli. Cvetlice na spodnji fotografiji so bile posnete na jutranjem soncu.

2. Barvito in pestro

Na svojem vrtu, na balkonu ali na okenski polici – z vsako rastlino je možno ustvariti čudovite fotke. Predvsem, če fotografiraš po `pravilu tretjin`. Tu je motiv razdeljen na devet enakih področij z uporabo dveh vodoravnih in dveh navpičnih črt. V večih primerih lahko podobno mrežo preprosto vključiš na večini pametnih telefonov in kamer.

Kjer se navidezne črte križajo so posebna mesta. Na eno od teh točk postavi pomembne predmete ali subjekte, ki jih fotografiraš. Tukaj smo na eno od teh točk postavili zalivalko cvetja, v zgornji levi kot.

3. Fotografiranje detajlov

Poskusi fotografirati svoj motiv s čim krajše razdalje, da bodo vidne podrobnosti cveta. Zato se s pametnim telefonom približaj toliko, da jo posnameš v polnem formatu. Če pa fotografiraš s fotoaparatom, uporabi objektiv s fiksno goriščno razdaljo, kot je 85 mm in odprto zaslonko f / 1,8 – če imaš možnost. Na ta način bo ozadje predmeta v čarobni zamegljenosti, medtem ko bo cvet oster. Tudi že veliko pametnih telefonov ima takšno fukncijo. Na spodnji fotografiji smo fotografirali cvetlico in prikazali očarljivo strukturo.

4. Močni kontrasti

Čudovito se lahko poigraš s kontrasti. Kombinacija rdeče in zelene ali rumene in modre, kot na spodnji fotografiji. To zagotavlja dinamiko barv na posnetkih in jih naredi posebne. Nekaj idej: fotografiraj rdeč tulipan na zelenem ozadju ali cvetočo forzicijo proti modrem nebu.

5. Umetniško

Poigraj se s svetlobo. Pri fotografiranju cvetlic, postavi kakšno cvetlico tudi pred objektiv in le-ta se bo popolnoma zameglila in na tak način ustvarila poseben efekt na fotografiji. Izkoristi svetlobo in fotografiraj pod različnimi koti, igraj se in čudoviti posnetki sledijo. Takšni, ki kasneje lahko pristanejo na steni tvojega doma.

6. Sprememba perspektive

Vznemirljivo – tako na vrtu, kot doma – je igranje s perspektivo. Primer: počepni in fotografiraj vse z žabje perspektive, tako da povečaš predmete in travo. Ali pa fotografiraj vse centralno, s ptičje perspektive. Primer: na mizi postavi vznemirljivo tihožitje in ga fotografiraj z vrha. In še ideja za zaključek: obrni svoj fotoaparat, kot je prikazano spodaj. Popolnoma neverjeten učinek. Poskusi, zabavno je!

7. Abstraktno

Vaš lastni dom je raj za vse, ki iščete motive za fotografiranje. Tudi če le-te v vsakdanjem življenju običajno niso očitne. Ideja: fotografiraj vilico. Če želiš to narediti, pojdi na raven oči in naredi bližinski posnetek, vzemi perspektivo iz kota in jo osvetli s strani z bliskavico. Vsakdanji predmet bo postal izjemno zanimiv, še posebeno, če bo imel abstraktno senco. Na spodnji fotografiji smo fotografirali rob noža.

Želimo veliko zabave pri fotografiranju doma!

O avtorju Prikaži vse članke

Jasna Medar

sodelavka pri podjetju CEWE. Fotografinja po duši, ljubiteljica portretne fotografije in narave, iskalka skritih kotičkov in zapisovalka vsega lepega.

Leave a Reply