Zmagovalca natečaja za najlepšo CEWE FOTOKNJIGO 2018/2019 – večerja z Rajkom in Valči Koritnik

V četrtek, 6. 6. 2019 ob 18. uri, smo na večerjo povabili avtorja zmagovalne CEWE FOTOKNJIGE – Iran 2018. To sta Rajko in Valči Koritnik, ki sta za nagrado prejela potovanje za 2 osebi v sodelovanju s Turistično agencijo Sonček. Za natečaj sta izvedela na naši spletni strani, nagrade pa sta se izjemno razveselila. Najprej sta veselo novico delila s hčerko in prijatelji. Potovanja jima niso tuja, sama potujeta enkrat do dvakrat letno. Večinoma izdelujeta fotoknjige s potovanj, lotita pa se tudi drugačnih tematik (obletnice, letna fotoknjiga…). 

Večerja je potekala v prijetnem ambientu Ošterije Pr’Noni. Pridružila sta se tudi predstavnika agencije Sonček in predstavila aranžma potovanja. Preživeli smo sproščen in prijeten večer ob pogovoru o potovanjih, spominih, fotografiranju in fotoknjigah. Ogledali smo si tudi zmagovalno fotoknjigo, g. Koritnik pa nam je izdal tudi nekaj trikov oblikovanja. Zahvaljujemo se Rajku in Valči Koritnik, Turistični agenciji Sonček ter Ošteriji Pr’Noni za odlično pogostitev in okusno večerjo. Oglejte si, kako smo se imeli in preberite kratek intervju z zmagovalcema. Za čudovite fotografije je poskrbel fotograf Žiga Kalan.


Je to vajina prva CEWE fotoknjiga?

Vedno sva rada slikala razne dogodke, izlete, delala albume, dokler nama niso ti zavzeli že preveč prostora. Slišala sva za fotoknjige, vendar nobene videla, zato se je bilo kar težko odločiti, saj nisva imela prave predstave, kaj bo nastalo. Leta 2012 sva se končno opogumila in naredila fotoknjigo, bila nad njo navdušena in od takrat se jih je nabralo 14.

Zakaj sta se odločila prav za Iran?

Iran je bil že nekaj časa na seznamu želja. Prav tako so bili vsi, ki so ga obiskali, navdušeni nad njim. Sedaj veva, da ne brez razloga! Priporočava ga vsem, 11 dobrih razlogov pa sva tudi opisala na zadnji strani fotoknjige.

Koliko časa sta potrebovala za oblikovanje? Kako sta si razporedila delo?

Knjiga ima 94 strani. Izdelana je na sijajnem fotopapirju in je XXL panorama format. Za izdelavo knjige sva porabila cca. 200 ur. Rajko oblikuje strani, jaz se posvetim besedilu, skupaj pa izbereva, med množico slik tiste, za katere misliva, da bodo najlepše predstavile najino doživetje dežele.

Se vedno odločate za večje formate in zakaj?

Večinoma za ta format, ker deluje zelo veličastno. Nekaj knjig imava tudi v kvadratnem formatu 30×30 cm, manjših pa ne, saj so za najin okus skoraj negledljive.

Katera je vajina naslednja CEWE fotoknjiga, ki jo imata v planu izdelati?

Naslednja knjiga je že v nastajanju in sicer iz potovanja po Namibiji in Bocvani, katerima smo priključili še ogled Viktorijinih slapov in sicer z obeh strani (Zimbabve in Zambija).

Kako ste se naučili dela v našem CEWE foto programu? Se vam zdi oblikovanje enostavno?

Naložila sva ga na računalnik in začela z delom in preizkušanjem čim več ponujenih funkcij. Nikoli nisva uporabljala asistenta, ker vedno poizkušava v knjigi pustiti svoj vtis in pogled na deželo, na katero se navezuje knjiga. Program se nama zdi uporabniku prijazen.

Kaj bi svetovali vsem popotnikom, ki se vrnejo z veliko lepih fotografij?

Izdelajte si svojo fotoknjigo, saj so tako najlepše shranjeni spomini iz čudovitih potovanj. Ni lepšega kot v zimskih večerih vzeti v roke fotoknjigo in obujati spomine na potovanja. Noben ekran ti ne nudi istega občutka, saj imamo na računalniku po navadi shranjenih preveč fotografij.

Vaš nasvet za vse uporabnike: kako se lotiti oblikovanja CEWE fotoknjige?

Izberite slike, izberite format knjige in se lotite oblikovanja. Uporabljajte možnosti, ki vam jih nudi program. Poizkušajte različne postavitve. Bodite drzni. Naj vam bo oblikovanje užitek. Vzemite si čas.  Predvsem pa oblikujte knjigo tako, da bo všeč vam, saj jo prvenstveno izdelujete za sebe in ne za natečaje. Upava, da bova naredila še veliko fotoknjig!


O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply