Skrivnosti podvodnega sveta

Podvodne fotografije

Odkrijte lepote pisanega sveta pod vodo

Fotografiranja pod vodo ne moremo primerjati s fotografiranjem na kopnem. Pri fotografiranju pod vodo je treba upoštevati veliko malenkosti, ki pa so zelo pomembne. Zavedati se je treba, da je za varno potapljanje nujna dobra koncentracija. Tudi če imamo dobro fotografsko in potapljaško opremo, sta fotograf in njegova fotografska oprema pod vodo lahko vedno v  nevarnosti. Pomembno je, da najprej obvladamo samo potapljanje, šele nato vzamemo pod vodo še fotoaparat.

Pri potapljanju je treba spoštovati tudi naravo okoli sebe, saj je podvodni svet, še posebej koralni greben, posebej občutljiv. Zato je treba biti previden, da ne ogrozimo življenja v podvodnem svetu.

Podvodne fotografije (8)

Pod vodo uporabite tudi bliskavico

Bliskavica je pri podvodni fotografiji zelo pomembna. Voda ima višjo gostoto kot zrak in zato se svetloba hitreje razprši. To pomeni, da je rdeča barva pri petih metrih pod vodno gladino vidna manj kot 30 odstotkov. Globlje, kot se potopite, bo podvodni svet za človeško oko videti vse bolj žalosten, in to kljub temu, da podvodni svet, še posebej koralni greben, ponuja vse prej kot sive barve. Zato je pri podvodni fotografiji zelo pomembna uporaba bliskavice, s pomočjo katere lahko vidimo, da je podvodni svet živih in pisanih barv.

Podvodne fotografije (5)

Še nekaj nasvetov za vaše prve podvodne fotografije

  • Nikoli se ne potapljajte sami.
  • Vzemite si čas in oglejte si okolico, da boste odkrili popoln motiv.
  • Redno skrbite za potapljaško opremo in jo pred potapljanjem pazljivo preverite.
  • Izkoristite opoldansko sonce, ker sončni žarki prodrejo globoko pod vodno gladino.
  • Ne bojite se uporabiti bliskavice, prikladna je tudi zunanja bliskavica.
  • Bodite spoštljivi do narave. Koralni grebeni so zelo občutljivi in izumirajo tudi zaradi nepazljivosti potapljačev.
  • Opremo prilagodite svojim sposobnostim.

Podvodne fotografije (10)

Podvodne fotografije (14)

Izkoristite počitnice na morju za občudovanje raznovrstnega podvodnega sveta. Tudi če ste začetnik lahko ujamete čudovite podvodne fotografije – uspelo vam bo tudi s cenovno dostopnim foto aparatom ter potapljaško masko in dihalko.

Podvodne fotografije (3)

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Maša

Sodelavka pri podjetju cewe.si. Rada odkriva mesta in skrite naravne lepote vedno s fotoaparatom v roki. S fotografijo se ne srečuje le v prostem času, ampak tudi kot asistentka v marketingu.

Leave a Reply