Poteka še zadnji mesec natečaja CEWE Photo Award 2021

CEWE Photo Award je ponovno na poti, da postavi rekord največjega svetovnega foto natečaja.

CEWE Photo Award vstopa v zaključno fazo. Ljubitelji fotografije z vsega sveta lahko še do 31. maja sodelujejo s svojimi najboljšimi fotografijami. Udeleženci se že veselijo razglasitve zmagovalcev v različnih kategorijah, ki bo v juliju ter podelitve nagrad v Berlinu septembra. Pri CEWE smo navdušeni nad velikim številom prijav in ponovno kaže, da bomo dosegli naziv ​​”Največji foto natečaj na svetu”.

Naš svet je lep

CEWE Photo Award slavi lepote sveta in je popularen tako med amaterskimi kot  profesionalnimi fotografi širom sveta. Vse od maja lani se prijavljajo fotografije v deset različnih kategorij, iz več kot 150 držav. Zdi se, da bo tudi letos število prispelih fotografij podrlo vse rekorde.

Možnosti so dobre, pravi dr. Christian Friege, izvršni direktor CEWE: »Do danes so poročali o več kot 360.000 fotografijah – več kot v enakem obdobju lani. Zato smo optimistični, da bo natečaj spet podrl rekord. “Prijave lahko oddate še do konca maja in morda postanete glavni zmagovalec ali pa osvojite eno izmed drugih številnih dragocenih nagrad.”

Ena od mesečnih zmagovalnih fotografij iz marca 2021, avtor: Alexandre Rodrigues

Vsaka fotografija je zmagovalna

Najboljše fotografije čakajo nagrade v skupni vrednosti več kot 250.000 evrov. Zmagal pa bo tudi SOS Children’s Village International: za vsako poslano fotografijo, namreč CEWE nameni 10 centov izobraževalnemu projektu na Haitiju. Z denarjem se bo financiral dodaten del šolskega kompleksa v prostorih SOS Otroške vasi Port-au-Prince-Santo, kjer že stojita osnovna in srednja šola.

Žirija se veseli izziva

Žirija, ki jo vodi predsednik Yann Arthus-Bertrand, pričakuje živahne razprave, ko se bo sestala, da bo junija izbrala najboljše fotografije. Francoski fotograf, znan po svojih spektakularnih posnetkih iz zraka, se veseli sodelovanja s kolegi iz žirije: »Zame je najbolj vznemirljiv vidik ocenjevanja mednarodnega foto natečaja videti, kaj vse predstavlja slogan » Naš svet je lep « v različnih državah in kulturah. Z umetniškega vidika bo še posebej zanimivo videti, kako je pandemija prizadela ljudi in na katere, na videz vsakdanje predmete in pojave, so se nenadoma bolj osredotočili. Ljudje zdaj veliko bolj cenimo stvari, ki smo jih jemali za samoumevne, in prijavljene fotografije to odražajo. ”

Ena od mesečnih zmagovalnih fotografij iz februarja 2021. Avtor: Ahamed Jehad

Učite se od profesionalcev – ekskluzivni foto nasveti žirije

V čem se zmagovalna fotografija razlikuje od ostalih? Kako lahko posnamemo nepozabne fotografije, ki izstopajo? Posebne fotografije pripovedujejo zgodbe in vzbujajo čustva. Člana žirije Ulla Lohmann in Christie Goodwin, vam v zapisu spodaj, razkrivata svoje vrhunske nasvete in ponujata navdih vsem tistim, ki še iščejo poseben motiv za prijavo na natečaj CEWE Photo Award.

Ulla Lohmann

Moto Ulle Lohmann je “Ne sanjaj – naredi to”. Fotografinja odprav dela za GEO, National Geographic in BBC. Potuje po svetu, fotografira oddaljene in neraziskane dežele in je postala v okviru znanstvene odprave, prva ženska na svetu, ki je fotografirala notranjost aktivnega vulkana.

Nasveti:

Občutki: fotografirajte tisto, kar čutite, in ne tisto, kar vidite. Pred fotografiranjem si vedno vzamem vsaj pet minut, da se preprosto usedem in začutim čustva, ki jih v meni vzbudi pokrajina ali oseba. Potem temu primerno izberem svojo opremo in ljudi. Je razpoloženje na primer dramatično? V tem primeru bi lahko uporabili filter za ojačanje temnih oblakov.

Vreme: Tudi najspektakularnejši sončni zahod lahko čez nekaj časa postane dolgočasen. Pojdite fotografirati ne glede na vreme! Moja zgodba in nasvet: Odpravila sem se, ko je še deževalo, da sem se prepričala, da sem prišla do željene lokacije. Še preden je dež ponehal, sem ujela dolgo in še posebej dramatično svetlobo. Po dežju je svet videti tako svetel in čist, dežne kaplje pa se iskrijo povsod!

Načrtovanje: Aplikacije lahko pomagajo pri načrtovanju. Na primer, nakazujejo vam, kdaj je Mlečno cesto mogoče videti zelo jasno ali kdaj bodo prvi sončni žarki padli na gorski travnik. Zelo redko se zgodi, da ob prvem obisku lokacije uspem narediti dobro fotografijo. Skoraj 10 let sem načrtovala eno fotografijo, preden sem končno uspela doseči željeni učinek.

Ena od mesečnih zmagovalnih fotografij iz decembra 2020. Avtor: Gebhard Schueler

Christie Goodwin

„Moj cilj je gledati dlje od očitnega.“ – Britanska fotografinja Christie Goodwin je postala ena najslavnejših svetovnih portretnih fotografinj z nekonvencionalnimi koti in impresivnimi “junaškimi posnetki”. Je uradna fotografinja Royal Albert Halla in je sodelovala na turnejah znanih osebnosti, kot sta Ed Sheeran in Paul McCartney.

Nasveti:

Ozadje: Pri portretni fotografiji je izbira ozadja enako pomembna kot motiv v ospredju. V večini primerov je ravno in preprosto ozadje najboljša izbira. Če je ozadje preveč dinamično, bo motiv izgubljen na celotni fotografiji.

Oči: Oči so ključ do odlične portretne fotografije. So najbolj izrazit del obraza in gledalca pritegnejo v sliko. Zato poskrbite, da bodo vaše oči stoodstotno usmerjene. Vsaka fotografija, kjer ni tako, ne bo dosegla željenega učinka.

Rekviziti: Večina od nas se počuti precej gola, ko nekdo v nas usmeri objektiv kamere. Nekaterim je lažje, če nekaj držijo v rokah, da se nekoliko zamotijo. Lahko je to roža, šal, knjiga ali kak drug predmet.

Ena od mesečnih zmagovalnih fotografij iz novembra 2020. Avtor: René Brunda

Prijavite svoje fotografije še do konca maja, pomagajte otrokom v stiski in se ob tem potegujte še za lepe nagrade!

Za več informacij obiščite spletno stran CEWE Photo Award 2021.

O avtorju Prikaži vse članke

Maša Benedik

Leave a Reply