Pomladno prebujanje

Pomlad je tako rekoč vstopila skozi na stežaj odprta vrata in narava se je začela prebujati. Vsepovsod lahko občudujemo drevesa, ki se bohotijo v najrazličnejših barvah, travniške rastline, ki se kitijo z barvastimi cvetovi, in cvetoče okrasne grmovnice. Tudi gozdovi dobivajo živo zeleno barvo, ki jo sončni žarki še posebej poudarijo. To je čas, ko se splača vzeti fotoaparat v roke in se sprehoditi naokrog. Narava nam streže z raznobarvnimi užitki, ki jih moramo samo še ujeti v objektiv.

Pri pomladnem fotografiranju se lahko odločimo za več pristopov. En izmed njih je vsekakor iskanje podrobnosti in fotografiranju posameznih cvetov. Pri tem je dobro paziti na to, da izostrimo le del fotografije, preostali del pa poskušamo ujeti čim bolj zamegljen. Tako izpostavimo tisto, kar je na fotografiji najbolj zanimivo v tem obdobju. Če uporabljate kompaktni fotoaparat, nastavite na funkcijo »makro« in se približajte rastlini. Aparat bo izostril na bližnji cvet ali skupino cvetov.


Foto 01: Cvet sredi travnika


Foto 02: Kronice

Ob obisku pomladnega travnika se lahko odločamo med fotografiranjem posameznih cvetov ali celotnega travnika. Če se odločimo za celoten travnik, je dobro, da imamo zraven še kaj, kar razbije monotonijo. Cvetoči travnik naj bo kot ozadje objektu, ki ga fotografiramo. Primer za to so koče in cvetoči travnik na Veliki planini (foto 03). Na nekoliko višjih nadmorskih višinah se travniki obarvajo kasneje. Poleg tega nam ambient postreže z dodatnimi radostmi. Gore ali planinske koče v ozadju naredijo motiv še zanimivejši. Na takšnem travniku pa lahko fotografiramo tudi samo posamezne rastline (foto 04). Zakaj ne bi poskusili obojega. Če smo že vstali zgodaj in lovili najlepšo svetlobo, je vredno narediti čim več posnetkov.


Foto 03: Cvetoča Velika planina


Foto 04: Žafran na Veliki planini

Podobno kot pri cvetočih travnikih velja tudi pri cvetočih drevesih. Lahko se osredotočimo na celotno cvetoče drevo, ki ga poskušamo prikazati v čim bolj zanimivi luči, ali pa se odločimo za fotografiranje posameznih cvetov. Če je v bližini več dreves, ki cvetijo v različnih barvah, lahko prikažemo na fotografiji zanimivo barvno kombinacijo.


Foto 05: Cvetoče drevo v Dovjah

Že zgoraj sem omenil gozd v živo zelenih barvah. Gozd lahko fotografiramo z več različnih vidikov. Lahko fotografiramo rastline, lahko ga fotografiramo z ljudmi, ki se sprehajajo po gozdu (na fotografiji 6 je uporabljena tehnika premikanja aparata v navpični smeri med fotografiranjem), lahko pa fotografiramo živali v njem. Slednje je za nekoliko bolj potrpežljive, saj je treba za dobre fotografije živali gozd obiskati večkrat in na primerne trenutke večinoma čakati kar nekaj časa. Pomladi je v gozdu veliko mladičev, ki pričarajo še posebej čarobne trenutke. Na fotografiji 7 je mlada lisica (v bližini sta bili še dve), ki je zvedavo ovohavala listje. V takih trenutkih je vredno tudi samo uživati, čeprav nam ne uspe posneti dobre fotografije.


Foto 06: Gozd v bližini Kranja


Foto 07: Zvedava lisička

Živali pa niso le v gozdu, najdemo jih tudi na travnikih, mlakah … Samci barjanske žabe ali plavčka se med parjenjem obarvajo modro (foto 08) in z barvo poskušajo omrežiti nežnejši spol. To traja le nekaj dni, zato je treba spremljati, kdaj se začne parjenje. Kot pri fotografiranju gozdnih živali tudi tukaj velja, da je pri teh fotografijah potrebno nekoliko več potrpljenja in fotografske odločnosti. Tu ne gre za fotografije, ki bi nastale mimogrede, ker smo šli pač mimo.


Foto 08: Plavček

Čas za fotografiranje je ravno pravšnji. Zato le fotoaparat v roke in na lov za motivi. Če je bilo pozimi nekaj izgovorov zaradi nizkih temperatur, jih zdaj ni več. Kmalu bo postalo vroče.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply