Fotografiranje s pametnim telefonom – ko fotoaparat ostane doma

Vklopljen HDR

Obstajajo situacije, ko tudi fotografi nismo pripravljeni. Bodisi pustimo vso tehniko doma, ker ne želimo razmišljati o ničemer ali pa nam preprosto ni do nošenja velikega in težkega fotoaparata. Takrat so naši najboljši prijatelji in spremljevalci t.i. profesionalni kompaktni fotoaparati. Ti fotoaparati združujejo visoko kakovost fotografij z majhnim in lahkim ohišjem fotoaparata. Vsi pa tudi ne želijo takšnega fotoaparata, zato je takrat najbolj priročna naprava, ki jo nosimo s sabo vedno in povsod.

Dandanes je skoraj nepredstavljivo iti od doma brez telefona. Po eni strani je grozno, po drugi strani pa je tako fotoaparat vedno z nami in če vidimo nekaj zanimivega, imamo vedno priložnost, da to ujamemo. V naslednjih vrsticah vam bom skušal pomagati, da karseda najbolje izkoristite svoj pametni telefon.

Hiša ob vodi, zadaj trdnjava

Rože na fotografiji

Tako kot klasični fotoaparati imajo tudi telefoni različne načine in nastavitve fotografiranja. Poleg osnovne ločljivosti pogosto ponujajo tudi oznako GPS, ki pove, kje je bila posneta fotografija. To je odličen način za hranjenje lokacij poleg vizualnih spominov – fotografij. Koristne nastavitve vključujejo tudi mrežne črte, ki vam pomagajo pri fotografiranju. Ko fotografirate pokrajino, jih lahko uporabite tudi za uravnoteženje obzorja.

Vsak pametni telefon ponuja vsaj 3 načine fotografiranja. Klasična fotografija je tista, ki jo najpogosteje uporabljate. Nato je tu panorama, ki vam omogoča, da posnamete zelo široko sliko. Način HDR pa lahko uporabljate v oteženih svetlobnih pogojih, kot je opoldansko sonce.

Običajni način

Najpogosteje boste uporabljali običajni način fotografiranja. Pametni telefon sam prilagodi nastavitve zajete scene in edina stvar, ki jo morate narediti vi, je ugotoviti pravi trenutek za pritisk na sprožilec. Pri mnogih znamkah telefonov deluje tudi serijsko zajemanje fotografij. Potrebno je samo držati sprožilec na zaslonu. Naprednejši modeli uravnavajo tudi svetlobno izpostavljenost. Omogočajo vam, da popravite sence in svetlost fotografij. Premium pametni telefoni pogosto ponujajo tudi poseben RAW foto format, ki ga lahko prepoznate iz klasičnih fotoaparatov. Večinoma je to možno v načinu imenovanem »Profesionalna fotografija« ali »Pro«. Poleg tega lahko v tem načinu uporabljate ISO občutljivost, merjenje osvetlitve in druge parametre. Pomembno je vedeti, da je treba datoteke RAW urediti v specializiranem programu.

Jadrnice

Morje, obala, mesto

Panorama

Način panorama se uporablja za fotografiranje zelo širokih slik. S panoramskim načinom lahko zajamete tako pokrajino kot tudi zanimivo notranjost prostora. Najpogosteje je zajeta horizontalna panorama, v nekaterih primerih pa se uporablja tudi vertikalna panorama. Smer zajemanja fotografije je prikazana na zaslonu in se po potrebi lahko spremeni v obratno smer. Za panorame je pomembno imeti v mislih nekaj pravil za najboljši rezultat. Izogibajte se t.i. zaznavanju gibanja oz. »motion detection«. Na fotografiji namreč lahko nastanejo razni “duhovi”, ki niso zaželeni. Pazite na predmete v ospredju slik, kajti včasih jih ta način na fotografiji deformira. V najboljšem primeru se je dobro bližnjim predmetom izogniti in ujeti le objekte v daljavi. Nenazadnje upoštevajte linijo za pomoč na zaslonu in poskušajte sliko ohraniti ravno. Tako dobite najboljšo kakovost fotografije.

Panorama - gore

Morska panorama z jadrnicami

HDR način

Visok dinamični razpon ali HDR označuje način fotografiranja, ko fotoaparat zajame več osvetlitev in jih poveže skupaj. Rezultat je fotografija, kjer so sence in svetli deli popolnoma zastopani. Ta način je še posebej uporaben za fotografiranje ob sončnih dnevih in na lokacijah z velikim kontrastom. Fotoaparat zajame več slik zaporedoma, zato HDR-ja ni priporočljivo uporabiti za premikanje. To je zlasti funkcija za mirne fotografije na mestu (npr. portreti, pokrajina, majhne podrobnosti…). Za najboljši rezultat trdno držite telefon v rokah in ga ne poskušajte premikati.

Brez HDR

HDR način ni vklopljen

Z HDR načinom

Vklopljen HDR način

Sčasoma so pametni telefoni skoraj popolnoma izrinili majhne kompaktne fotoaparate, ki so se v preteklosti tako razširili. Danes so skoraj nevidni, saj večina fotografira s telefoni, tablicami in klasičnimi fotoaparati. V kar nekaj primerih kakovost pametnih telefonov celo presega osnovne kompaktnike. Dandanes ni več problem zajeti fotografije v večjem formatu in visoki kakovosti in uživati v fotografiranju s svojimi najbližjimi.

Foto s telefonom, rastlina

O avtorju Prikaži vse članke

Martin Farkaš

Sprašujem se, kaj napisati o sebi. Začeti z: „Fotoaparat sem prijel v roke...“ je prevelik kliše. Rad bi napisal nekaj ustvarjalnega o sebi, nekaj, kar bi povedalo, da imam rad nove ideje, obiskovanje nenavadnih mest in se vedno poskušam naučiti nekaj novega. Pisanje o sebi mi res nikoli ni šlo od rok...

Leave a Reply