Jesenska paleta

Jesen je že v polnem razmahu in to je čas, ki je za fotografe izredno zanimiv. Narava se obarva v različne barve, zjutraj imamo nepredvidljivo vreme, pogostokrat z meglo. Ko se megla razkadi, sončni žarki zarišejo intenzivne odtenke rumene, oranžne in rdeče v vsem svojem sijaju. Zato ne smemo kaj dosti oklevati, fotoaparat v roke in ven. Motivi se ponujajo kar sami od sebe.

foto-01

Jesenski gozd

 

Še vedno velja, da se je treba odpravit fotografirati zjutraj pred sončnim vzhodom, ali pa počakati na sončni zahod. Takrat je svetloba najlepša, tudi barve bodo takrat najmehkejše.

foto-02

Pokrajina v večerni svetlobi

 

Lahko pa nas zjutraj preseneti megla, ki kar vztraja in vztraja. Jesenska jutra so lahko že precej hladna in se pojavlja slana. To pa nas ne sme ustaviti. V jutranji megli vam ravno tako lahko uspejo dobre fotografije. Ravno to je njen čar. Motivi izgledajo drugače, bolj mistično. Pokrajina ima popolnoma drugačno podobo. Pozorni moramo biti le na uporabo stojala, ker je svetlobe malo. Če stojala nimamo, lahko uporabimo kakšen nahrbtnik, »stojalo« v naravi, ali pa kar vrečo fižola, ki jo lahko potem poljubno oblikujemo in prilagajamo lego.

foto-03

Meglica in malo slane ob jezeru

 

Pri fotografiranju v jutranji megli ali meglici je še ena prednost. Ko se bo megla začela trgati – to pa nikoli ne vemo, kdaj se bo zgodilo – smo že na lokaciji. Prvi sončni žarki, ki pogledajo skozi meglo, ustvarijo izjemne fotografije.

foto-04

Jutranja megla

foto-05

Prvi žarki, ki so pogledali skozi meglo

 

Ko je nastala zgornja fotografija, je bila svetloba skozi meglo takšna le nekaj minut. Kdor ni bil na lokaciji, je bil za fotografiranje vsekakor prepozen. Že nekaj minut kasneje, je bilo sonce visoko na nebu (fotografija je bila posneta na Jezerskem, kjer sonce vzhaja izza Alp, zato je takoj po vzhodu že visoko na nebu) in premočno za dobro fotografijo. Tudi mistika ovc v megli se je izgubila.

foto-06

Rdeča linija macesnov daje poseben pečat pokrajini

 

Drevesa se različno barvajo – odvisno od drevesne vrste. Prav ta pestrost je tista, ki ustvarja zanimive podobe v pokrajini. Za dobro fotografijo je sicer priporočljivo, da pokrajino poznamo, saj tako vemo, kakšne so njene posebnosti in kdaj bo svetloba najboljša. Včasih pa imamo le srečo. Treba je le opazovati okoli sebe. Jesen je tudi čas, ko živali nabirajo gozdne sadeže za zimo. Veverice so v mestnih okoljih prilagojene na prisotnost ljudi. Ker jih ti navadno tudi hranijo, so do njih popolnoma zaupljive. Če združimo vse skupaj z lepim barvnim okoljem, v žepu pa imamo lešnik ali dva, nam dobra fotografija ne izostane. Počakati je treba le na pravi trenutek. Seveda se moramo držati najpomembnejšega pravila pri tem – živali ne smemo vznemirjati. Zavedati se moramo, da smo mi gostje v njihovem okolju.

foto-07

Veverica med nabiranjem zimskih zalog

 

Zdaj pa konec oklevanja. Barve so zunaj, zato aparate v roke in v lov za novimi motivi.

foto-08

Jesen na Moravskem

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply