Fotografiranje v božičnem času

Ovekovečite božične praznike na fotografijah

Ko ljudje pozirajo pred fotoaparatom, posnamemo klasične portrete nasmejanih ljudi, ki gledajo neposredno v fotoaparat. Ste se že preizkusili v vlogi opazovalca? Fotografirani bodo bolj sproščeni, fotografije pa bolj zanimive, če boste kot fotograf ostali »nevidni«.

Praznična obdaritev

Pravilna osvetlitev

Pisane lučke ne krasijo le okna in vrata, ampak so lahko tudi odličen dodatek pri božičnem portretu. Bodite pozorni na pravilno osvetlitev. S pomočjo stativa za fotoaparat se izognete tresljajem. Izberite  ročno nastavitev fotografiranja (M) in odprite zaslonko (nastavite nizko f število). Čas osvetlitve je lahko 1/60 ali 1/100 sekunde. Preizkusite različne čase osvetlitev, oziroma dodatno povečajte občutljivost za svetlobo (ISO). Prav tako se prepričajte, da se oseba pred fotoaparatom ne premika.

Ovit v pisane lučke, božična fotografija

Uporabite odprto zaslonko

Če želite posneti portret osebe in hkrati ustvariti zabrisano ozadje, uporabite odprto zaslonko. Tako ustvarite plitvo globinsko ostrino. Značilna vrednost za široko odprto zaslonko je f/1,4 do f/3,2. Hitrost zaklopa je odvisna od svetlobne moči objektiva. Ozadje je tako še vedno čudovito zamegljeno, povečajte le razdaljo med predmetom in ozadjem.

Božični portret ob okrašenem drevesu z zamegljenim ozadjem

Posnetki v višini portretiranca

Fotografiranje v višini oči je pomembno, zato sledite spreminjanju položaja fotografirane osebe. Pri bogato obloženi mizi, obdani z vašimi najdražjimi, posnemite fotografije v višini oči fotografiranih. Če se pri fotografiranju sklonite ali uležete, boste zagotovo posneli boljši posnetek. Na fotografiji je tako mogoče zaznati bližino in prijazen občutek.

Božični portret v višini portretirank z okrašenim drevesom

Pomembno je ospredje

Tudi ospredje je pri portretih zelo pomembno. Okrašena jelka ali smreka ustvari na fotografiji božično vzdušje. Bolj kot boste imeli odprto zaslonko pri fotografiranju, bolj bo ospredje zamegljeno. Če želite ujeti portret skupine oseb se prepričajte, da so vsi portretiranci v isti ravnini in da vsi stojijo eden poleg drugega.

Družina pri ognju in okrašeni smreki

Posnemite družinski portret

Posnemite družinski portret z božično atmosfero ali zimskim ozadjem. Ne pozabite na vaše zveste hišne ljubljenčke. Take fotografije so ravno pravšnje za osebne CEWE voščilnice.

Družinski portret s psom v zimskem času

Po peki že diši

Ko dom prijetno diši po peki prazničnega peciva, poprimite tudi za fotoaparat in ujemite nekaj posnetkov med pripravo peke.

Pečenje piškotov v božičnem času v družinskem krogu

Pri fotografiranju v prazničnem času vam želimo veliko zabave in lepih posnetkov.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Maša

Sodelavka pri podjetju cewe.si. Rada odkriva mesta in skrite naravne lepote vedno s fotoaparatom v roki. S fotografijo se ne srečuje le v prostem času, ampak tudi kot asistentka v marketingu.

Leave a Reply