Fotografiranje ognjemetov

Ognjemet 1

Kmalu bo prišel dan, ko ob polnoči usmerimo pogled na nočno nebo. Novo leto nam ponuja priložnost, da zajamemo barvito gledališče, ki bo na nebu potekalo. Preberite, kako zajeti resnično lepe fotografije ognjemetov.

Ali fotografirate s pametnim telefonom?

S pametnim telefonom lahko seveda tudi zajamete lepoto ognjemeta, vendar so vaše možnosti v tem primeru omejene samo na način fotoaparata in ostale funkcije, ki jih ima vaša mobilna naprava. Nekatere kamere pametnih telefonov že imajo vgrajen način za ognjemete. Če vaš pametni telefon tega načina nima, morajo vaše nastavitve izgledati takole: bliskavica naj bo ugasnjena, prav tako tudi način HDR, ISO naj bo 100 ali največ 200, da preprečite zrnatost fotografije in zagotovite primerno ostrino. Medtem ko fotografirate, se ne premikajte.

Ognjemet 2

Ali fotografirate s kompaktnim fotoaparatom?

Fotografiranje ognjemetov s kompaktno kamero je lažje, vendar ne ponuja veliko prostora za eksperimentiranje. Večina kamer ponuja samodejni način za fotografiranje ognjemetov. Če le-tega niste nastavili, ga vklopite in fotografiranje se lahko začne.

Stativ

Eden od načinov za izboljšanje fotografij ognjemetov je stativ, ki zagotavlja, da vaši posnetki niso zamegljeni. Če stojala nimate, lahko tudi improvizirate. Pogosto lahko uporabite steno, avto, ograjo ali nekaj stabilnega kot podlago. Kot pri pametnem telefonu tudi tukaj izklopite bliskavico in nastavite ISO na 100 do 200.

Ali fotografirate z digitalnim fotoaparatom SLR?

Stativ

Uporaba stativa je nepogrešljiva. Pri fotografiranju ognjemetov je čas osvetlitve dolg, zato je stabiliziranje fotoaparata ključnega pomena.

Ročni način

Če želite nastaviti zaslonko in čas osvetlitve, vklopite ročni način, saj vam ta omogoča določeno prilagodljivost, ker lahko sproti tudi spreminjate nastavitve naprave.

Ognjemet 4

Čas osvetlitve

Fotografije ognjemetov je najlažje ujeti z nastavitvijo dolgega časa osvetlitve, saj ognjemet tako zariše lepe sledi na nebu. Mnogi fotografi uporabljajo tudi BULB način, ki je še posebej primeren za fotografiranje svetlobnih sledi, predvsem ognjemetov.

Ne bojte se eksperimentirati z različnimi časi in ugotovite, katera nastavitev ustreza vam. Nastavite čas nekje od 2 do 5 sekund. Ne bojte se teme in ne nastavljajte previsokega časa osvetlitve, saj so ognjemeti zelo svetli.

Zaslonka

Poskusite različne vrednosti zaslonke in sami boste videli, kakšne nastavitve želite. Vsekakor mora med ognjemetom do tipala priti dovolj svetlobe. Preizkušajte vrednosti zaslonke med f/4 do f/16.

Vrednost ISO

ISO občutljivost naj bo čim nižja, da fotografija ne bo zrnasta. Nižja kot je ISO vrednost, manj bo digitalnega šuma na fotografiji.

Fokus

Dobro je, da fokus ročno prilagodite. To je še posebej pomembno, če želite na fotografiji imeti še druge predmete, kot so mostovi, hiše, zgradbe itd.

Ognjemet 3

Bliskavica

V primeru bliskavice je pomembna samo ena stvar in sicer da jo je treba vedno izklopiti. Če bi jo uporabili, bi osvetlili samo predmete v ospredju in ne celotne slike.

Daljinski sprožilec / samosprožilec

Pri fotografiranju ognjemetov je uporaba daljinskega sprožilca zelo priročna in pomembna zaradi morebitnih zamegljenih fotografij. Če nimate daljinskega sprožilca, je uporaba samosprožilca dobra alternativa.

Zajeti dobro fotografijo ognjemeta ni tako enostavno, kot se morda zdi. Zato ne smete obupati, če vaši prvi posnetki ne izgledajo dobro. Potrebujete samo potrpljenje in čas, da postanete oboževalec tega žanra fotografije. Če pa ste s svojimi izdelki zadovoljni, še naprej eksperimentirajte z nastavitvami fotoaparata in odkrivajte nove možnosti fotografiranja.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply