Fotografiranje na obali

Poletje je končno tukaj in sedaj si večina želi biti na plaži, kjer sije sonce, nebo je modro in kjer se lahko uživa v hladni vodi. Da pa lahko ti prijetni trenutki oživijo tudi kasneje, jih je treba ovekovečiti. Z nekaj nasveti vam želimo pomagati pri ustvarjanju fotografij, ki vas bodo spominjale na lepoto poletja.

1. nasvet: Izberite čas fotografiranja

Opoldne je svetloba najbolj močna, prav tako pa tudi sence. Seveda pa se ob večerih redkeje kopamo, zato je najbolje, da fotografirate zjutraj ali pozno popoldne. Ljudi je manj, barve so lepše in bolj tople, prav tako tudi svetloba, obenem pa dolge sence dajejo pesku in kamenju poseben učinek. Izkoristite sončne zahode in zlate odtenke fotografiranja.

2. nasvet: Horizontala

Poskrbite, da fotoaparat držite v ravni liniji oziroma da je poravnan s horizontalo. Večina fotoaparatov ima oznake, ki vam pomagajo, da se izognete nagibanju, saj to lahko vodi do izjemno moteče slike, ki `visi`. Čeprav se kasneje lahko fotografija poravna z obrezovanjem, vendar na tak način lahko izgubite pomembne detajle. Bolje je, da horizont ni sredinsko centriran in tako vidimo več neba ali vode glede na objekt fotografiranja.

3. nasvet: Prvi plan

Če želite, da so vaši posnetki še bolj zanimivi, poiščite mesto, kjer lahko v ospredje fotografije postavite nekaj posebnega. To je lahko rastlina, skala, klop na obali ali celo čoln. Prvi plan ponese oko še dlje. Če želite, da je celotna fotografija ostra, izberite ozko odprtost zaslonke.

4. nasvet: Odsev

Odsev vode je lahko zelo zanimiv element kompozicije, ki zahteva vreme brez vetra in popolnoma mirno vodo. Poiščite najboljši kot in izberite mesto, kjer je odsevnost najbolj učinkovita.

5. nasvet: Pogled

Ne fotografirajte samo tako, da fotoaparat vzamete v roke in le pritiskate na sprožilec. Poiščite nove razburljive kote gledanja. Počepnite ali uležite se na tla in preizkušajte, kaj bi fotografijo lahko naredilo še boljšo in bolj razburljivo. Bodite kreativni! Na primer, otroka ne fotografirajte le od zgoraj, ampak se spustite na njegovo raven in nastala bo zanimiva fotografija.

6. nasvet: Pljuskanje in skakanje v vodo

Da bi kapljice vode zamrznili, mora biti nastavljen čas čim krajši. Če ima vaš fotoaparat samodejne načine delovanja, izberite možnost “Šport”.

7. nasvet: Filtri

Če lahko pri fotoaparatu uporabljate filtre, uporabite polarizacijski filter, da poudarite modrino neba, nadzirate bleščanje in povečate kontraste ter nasičenost barv. Na objektivu imejte tudi priložen senčnik, ki pomaga pri zmanjšanju bleščanja in reduciranju svetlobe.

 

Prijetno počitniško ustvarjanje in čimveč kreativnih fotografij!

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply