Fotografiranje mačk: Naši nasveti za najlepše fotografije vaših kosmatinčkov

Če to berete, lahko domnevamo, da ste prav tako kot mi mačji oboževalec. Seveda je razumljivo, da boste s tako simpatičnim modelom želeli narediti veliko prikupnih fotografij. Ampak kot vsi vemo, so mačke posebna bitja, ki znajo narediti fotografiranje izjemno zahtevno in zapleteno. Da vam pomagamo ujeti popolno fotografijo, smo pripravili nekaj nasvetov za fotografiranje.

Sledite njihovem vodstvu

Za razliko od večine psov so mačke na splošno manj poslušne – gredo kamor želijo, ko želijo in se ne bojijo postopati na krajih, za katere vedo, da tam ne bi smele biti. Najdete jih na vrhu omar, pri vašem svežem perilu ali v koših in škatlah.

Mačke so naravno radovedne glede stvari, ki se premikajo. Uporabite to v svojo korist. Fotografirajte jih pri igri, ko bodo v svojem elementu. Tako bodo fotografije nedvomno izjemno zabavne.

Če fotografirate mačko, ko se premika in igra, uporabite večjo hitrost zaklopa. Priporočamo uporabo hitrosti zaklopa vsaj 1/500 sekunde ali še hitreje (lahko nastavite na 1/3200, če je to potrebno), da bi se izognili neprijetnim zameglitvam.

Dodaten nasvet: Ker uporabljate večjo hitrost zaklopa, se bo osvetlitev na posnetku zmanjšala. Skrajšali ste namreč čas padanja svetlobe na senzor. Za rešitev preprosto povečajte vrednost ISO.

Pristopite previdno

Pomembno je, da izklopite bliskavico. Če uporabljate pametni telefon, se pogosto zgodi, da pustimo bliskavico vklopljeno, zato dobro preverite. Če uporabljate fotoaparat, poskrbite, da boste bliskavico ročno onemogočili.

Da mačk ne motite, se pomaknite dlje stran in jih fotografirajte z zoom objektivom. Priporočamo  portretni objektiv približno 85-130 mm (ali drug enakovreden), saj omogoča fotografiranje na razdalji. Če boste svojemu hišnemu ljubljenčku dali nekaj dodatnega prostora, se bo počutil bolj udobno, vam pa bo to omogočilo, da ujamete nekaj prijetnih in nežnih trenutkov.

»Ujemite« njihovo osebnost

Imate leno mačko? Živahno in nagajivo? Pri fotografiranju mačk je pomembno, da sprejmete njihove osebnosti in temu prilagodite način fotografiranja. Le tako se boste lahko osredotočili na popoln posnetek. Če vaša mačka po navadi celo popoldne drema, poskusite sceni dodati nekaj rekvizitov, ki bodo fotografijo popestrili.

Če pa je vaša mačka bolj na divji strani, povečajte hitrost zaklopa. Bodite tako hitri, kot je ona. Če oklevate ali poskušate izpopolniti nastavitve, boste zamudili tiste nenadomestljive in posebne trenutke. Če so radovedne in aktivne, jim ponudite zabavne rekvizite in igrače, s katerimi se bodo lahko igrale.

Dodaten nasvet: naredite več zaporednih fotografij (uporabite t. i. »burst mode«). Na ta način boste lahko posneli celotno akcijo premikanja vaše mačke in ne boste izpustili nobenega pomembnega trenutka.

Podkupljevanje s priboljški

Ko fotografirate mačko, je koristno, če si pripravite nekaj priboljškov. Tako boste preusmerili njihovo pozornost, obenem pa jih boste na fotografiji ujeli najsrečnejše. Mačko lahko celo spodbudite, da stoji na zadnjih nogah ali skoči, ko bo želela doseči prigrizek.

Če nameravate uporabiti hrano kot skušnjavo, prosite nekoga, da vam pomaga. Na ta način lahko druga oseba nadzira njihovo pozornost, medtem ko fotografirate.

Dodaten nasvet: Želite dinamično fotografijo? Pripnite majhen prigrizek na vrvico in spodbudite mačko, da ga poskuša ujeti.

Črno-bela fotografija

Nastavitve osvetlitve boste morali prilagoditi glede na barvo vaše mačke. Za fotografiranje s črno mačko zmanjšajte vrednost osvetlitve. Če imate belo mačko, rahlo zvišajte vrednost osvetlitve. Če ste improvizirali, ne skrbite – fotografijo lahko še naknadno uredite.

Ohranite fotografije za vedno

Najboljša stvar pri fotografiranju mačk je, da nastale fotografije omogočajo ustvarjanje zanimivih in osebnih daril – še posebej, če so tudi vaši prijatelji mačji navdušenci. Poskrbite, da boste kar najbolje izkoristili nove in impresivne fotografije. Če imate najljubšo fotografijo, jo lahko preobrazite v stenski dekor ali foto izdelek po želji (blazina s fotografijo, foto skodelica, mačji koledar…), če pa se ne morete odločiti za vaš najljubši posnetek, jih združite več in to na enem mestu – v CEWE FOTOKNJIGI.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply