Foto nasvet: kako narediti čudovite fotografije otrok

Vsak starš dobro ve, da je včasih pravi izziv narediti dobro fotografijo svojega otroka. Otroci hitro odraščajo in nekaj čudovitega je ovekovečiti posamezna obdobja življenja v obliki fotografije – čez nekaj let bodo lahko uživali v čudovitih spominih na najlepše trenutke svojega otroštva.

Zate smo pripravili več kot 10 koristnih nasvetov za fotografiranje, ki ti bodo zagotovo pomagali, da bodo fotografije malčkov še bolj posebne.

1. Privadi malčka na kamero

Prvi korak je, da se otrok privadi na kamero, tako da bo med fotografiranjem bolj sproščen. Najlažji način je, da malčka fotografiraš dovolj pogosto, da se privadi kamere oz. fotografiranja. Ko se fotografiranja privadi, malčka odpelji na najljubše mesto, naj bodo vključeni tudi bratci ali sestrice, igrače ali hišni ljubljenčki, ki bodo poskrbeli za družbo in naredili fotografijo še bolj pestro in naravno. Namig: če želiš posneti fotografijo spontanega smeha, začni pogovor o najljubši risanki, hrani ali živali in nasmeh se bo zagotovo prikradel na obraz.

2. Potrpežljivost je lepa čednost

Včasih je na dober trenutek vredno počakati! Popoln trenutek, ki ga želiš ujeti, se morda ne bo zgodil hitro, a imej potrpljenje in dobro oko in zagotovo bo želen trenutek prišel.

3. Fotkaj neopazno

Če so otroci sramežljivi pred kamero, potem fotografiranje opravi kar se le da neopazno. Spremljaj jih v igri in počakaj, da bo njihova pozornost usmerjena v to kar počnejo, in šele nato začni fotografirati.
Ta slog je pogosto rezultat najboljših fotografij, ker so otroci sproščeni, na tak način pa boš lažje ujel/a spontane trenutke.

4. Spusti se na njihovo raven

Z malo kreativnosti in iznajdljivosti lahko narediš še bolj dinamične in pestre fotke. Počepni, uleži se in zajemi svet z njihove perspektive. Počepi in plazenje jih bo zagotovo nasmejalo, kar bo pripomoglo k dobri fotografiji. Fotografiranje z njihovega zornega kota zagotovo privede do bolj intimnih fotografij, pa tudi boljšega prikaza obrazov in lepšega ozadja. Če snemaš več kot enega otroka, je najbolje, da se spustiš na raven najvišjega otroka, poskrbi pa, da bo glavnina portreta še vedno na sredini fotke.

5. Igraj se s kompozicijo

Zabavaj se z različnimi kompozicijami. Primer: namesto poziranja ujemi spontane trenutke, kot so igra, tek, skok itd. Uporabi tudi drugačen zorni kot fotografiranja – npr. s ptičje perspektive – in zopet boŠ presenetil/a z drugačnim posnetkom.

Ni potrebno vedno fotografirati s sprednje strani ali vključevati obrazov. Snemanje otrok, ki tečejo, berejo strip ali knjigo, prav tako pripoveduje zgodbo in fotografije so lahko prav toliko čudovite kot portretne fotke obraza. Portret ujetega dogajanja omogoča opazovalcu, da si sam oblikuje sliko na podlagi videnega in čustev, ki jih izžareva posnetek. Nasvet: namesto zumiranja se subjektu približaj do točke, ko boš s kompozicijo zadovoljen/a in potem škljocni.

6. Detajli

Fotografiranje simpatičnih malih obrazkov je nekaj posebnega, vendar obstaja še mnogo drugih ustvarjalnih možnosti … Detajli!
Ne boj se osredotočiti samo na eno roko, otrokove oči, stopala ali kaj drugega, kar v danem trenutku prevzame tvojo pozornost. Vključitev drugega elementa oz. pripomočka je lahko tudi v pomoč pri pripovedovanju zgodbe. Če se otrok igra, se osredotoči na roke in igrače. Če uživa v kopeli, poskrbi za trenutek penečih se mehurčkov na laseh, … Naj domišljija najde prosto pot –  zagotovo bodo potem ujeti krasni trenutki!

7. Majhno – veliko

Kontrasti se skrivajo v barvah, v velikostih, v čustvih itd. Ujemi v svoj objektiv svoje roke skupaj z malimi ročicami malčka. Ta fotografija ti bo nedvomno pri srcu! Kontraste lahko poiščeš tudi drugje – veliko stopalo, poleg malega, itd.!

8. Otroška iskrenost

Lepota fotografiranje otrok se skriva v njihovi iskrenosti, spontanosti in  v njihovih občutkih. To daje priložnost ujeti številne pristne in posebne fotografije. Le videti jih moraš!

9. Fotografiranje med igro

Malčka fotografiraj med igro, naj se prosto igra in raziskuje okolico, pri tem pa ga tiho spremljaj s fotoparatom. Poskusi uloviti skok v vodo, prikupen padec ali trenutek, ko pokuka iz vode.

10. Portretna fotografija – kako do še boljših fotografij obraza

Seveda sta spontano fotografiranje otrok v naravnem okolju in igranje pomembna, vendar vemo, da si boš kot starš vedno želel/a nekaj lepih, statičnih portretnih fotografij, zato prilagam BONUS 5 nasvetov za čudovite portretne fotografije.

1. Fokusiraj oči

Na portretni fotografiji je ključnega pomena pogled portretiranca. Pri fotografiranju portretov se zato poskusiti osredotočiti na otrokove oči, da ujameš iskrivost v očeh in ostrino. Če imaš fotoaparat z ročnim fokusiranjem, točko izostritve postavi med otrokove oči.

2. Izpostavi otrokov obraz

Ob temnejši izbiri ozadja bo otrokov obraz svetlejši, kar ga bo še dodatno izpostavilo in bo zasijal v vsej svoji lepoti. Izberi tudi temnejša oblačila, za popestritev pa se lahko poslužiš tudi pisanega vzorčka na majčki ali jopici.

3. Izberi enostavno ozadje

Otroci pogosto nosijo oblačila pisanih barv, zato je ta nasvet zelo pomemben. Ozadja vašim fotografijam dajejo kontekst, vendar če se tam dogaja preveč ali če je celotna fotografija prepisana, lahko to odvrne pozornost in zgreši namen. Če fotografiraš doma, lahko prostor, ki ga boš vključil/a kot ozadje na fotografiji, enostavno očistiš in vizualno poenostaviš. Ob fotografiranju zunaj pa se za dosego cilja poigraj z različnimi koti fotografiranja.

4. Fotkaj v neprekinjenem načinu

Več fotografij kot posnameš, večja je verjetnost, da bo ujetih nekaj odličnih spontanih fotografij. Otroci so nepredvidljivi in ​​se veliko gibljejo, včasih pa je težko čakati na priložnost za popoln trenutek, tako da je neprekinjen način fotografiranja najboljša možnost za dosego le-tega. Med iskanjem najlepših fotografij imaš priložnost najti vrsto odličnih trenutkov, ki bi zagotovo bili videti odlično na panoramskem formatu fotoplatna: na primer, ko otrok skoči v zrak ali ko se zabava na gugalnici. Takšna “akcijska” serija fotografij pove veliko več kot le ena fotografija in zagotovo je videti bolj posebna, še posebej, če na steno postaviš serijo večih fotografij, eno poleg druge.

5. Zabavaj se!

Zelo pomembno: ne pozabi uživati ​​v lepih trenutkih s svojimi malčki in se ne trudi ustvarjati le popolne fotografije. Otrokom pokaži nekaj posnetih fotografij, skupaj se zabavajte in jih poskušaj nasmejati in animirati, ob temu pa uloviti še nekaj čudovitih trenutkov!

Upamo, da smo z našimi nasveti pomagali, da bo naslednje fotkanje še bolj uspešno in zabavno!

Izkoristi naš super popust v mesecu avgustu in najlepše fotke malčkov razvij še ugodneje.

Ali pa izberi CEWE foto izdelek po želji in svoje spomine preobrazi v fizično obliko, ki ti bo ostal v večnem spominu. Super izbira je CEWE FOTOKNJIGA, ki te z vsakim listanjem popelje nazaj v spomine.
Veseli bomo, če svoje izdelke deliš z nami tako, da na Facebooku in Instagramu označiš naš profil @ceweslovenija.

Srečno!

O avtorju Prikaži vse članke

Jasna Medar

sodelavka pri podjetju CEWE. Fotografinja po duši, ljubiteljica portretne fotografije in narave, iskalka skritih kotičkov in zapisovalka vsega lepega.

Leave a Reply