Elementi, ki pritegnejo – primer fotoknjige Šrilanka

Fotoknjiga Šrilanka položena na mizi

Tokrat predstavljamo nekaj zanimivih predlogov za oblikovanje fotoknjige z vašega zadnjega potovanja. Kako na pregleden način predstaviti prepotovano pot? Kakšne oblike fotografij uporabiti, da ne bodo vse strani napolnjene s klasičnim pravokotnim formatom fotografij? Kakšno ozadje izbrati? Da pa vam te odgovore predstavimo še konkretno, smo tokrat za primer izbrali fotoknjigo Šrilanka avtorice Nike Koritnik, ki si je v lanskem letu prislužila zmago meseca novembra.

Opis poti in preglednost nad kraji, ki ste jih obiskali, sta zelo pomembna. Za tiste, ki na potovanju niso bili z vami, je namreč pomembno, da jim na pregleden način »predstavite« vašo izkušnjo. Za prvi stik je zanimiv način predstavitve zemljevid države.

Barvni žebljički

Z barvnimi žebljički, ki označujejo kraje, ki ste si jih ogledali, še dodatno popestrite prikaz poti na počitnicah. Barvne žebljičke najdete v fotoprogramu Moj CEWE FOTOSVET pod »Kliparti«. Izberite kategorijo »Potovanje« in nato še podkategorijo »Simboli za zemljevide«. Odprlo se bo veliko število raznoraznih žebljičkov, spreminjate pa jim lahko tudi barvo. Da vaša fotoknjiga ne bo preveč natrpana, lahko namesto klasičnih formatov fotografij uporabite maske, ki bodo fotografije preoblikovale na zanimiv način. Spodnje elipsaste maske lepo dopolnijo prostor ob zemljevidu.

Stran v fotoknjigi z zemljevidom Šrilanke in oznečenimi točkami potovanja

Okvir z belim robom

Še ena zanimiva oblika, ki se v fotoknjigi Šrilanka pogosto pojavlja in ki vsekakor izstopa, je okrogel okvir z belim barvnim robom. Najdete ga v fotoprogramu med »Maskami in okvirji«. Ponovno kliknete na rdeč gumb »Več…« in odpre se vam meni s kategorijami. Izberete »Več kategorij« in nato »Okvirji«. Omenjeni okvir se nahaja pod to kategorijo, vendar z modrim barvnim robom. Barvo lahko preprosto in poljubno spreminjate. Kliknite »Namesti« in nato okvir povlecite na želeno fotografijo. Ko uokvirite vašo fotografijo, preprosto dvakrat kliknite nanjo. Izberite možnost »Uredi okvir« in tam lahko izberete poljubno barvo vašega okvirja. V fotoknjigi Šrilanka bel okvir zelo lepo ustreza celostnemu dizajnu.

Stran v fotoknjigi s fotografijami narave s Šrilanke

 

Stran v fotoknjigi Šrilanka, prikazuje slone na travniku in ob drevesu

Mešanje barv

Fotoknjiga Šrilanka dokazuje tudi, kako lahko barvna ozadja popestrijo fotoknjigo in dopolnijo tudi fotografije. Spodnje barvno ozadje se lepo sklada z odrskimi zavesami na fotografiji in tako dobi stran čisto drugačen pridih, kar nedvomno popestri fotoknjigo. Tudi večja fotografija na levi strani zato bolj izstopa. Ta primer je zelo dober za prikaz uspešnega »mešanja« barv s fotografij in barve ozadja. Prav tako lahko za popestitev izbirate med številnimi kliparti. Nika se je odločila še dodatno zapolniti to stran in je v spodnji desni kot dodala klipart, ki kljub majhnosti pritegne.

Stran v fotoknjigi Šrilanka z barvnim ozadjem

Kot vidite, je načinov, da vaša fotoknjiga postane čisto nekaj posebnega, mnogo. Vzemite si čas in raziskujte veliko število opcij, ki jih ponuja fotoprogram za oblikovanje. Nedvomno boste našli kaj primernega za vas in vaše popotniške dogodivščine.

Celotno fotoknjigo Šrilanka pa lahko prelistate tukaj.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Alma

Sodelavka pri podjetju CEWE. Zanimajo jo fotografija, potovanja in spoznavanje novih kultur. Rada odkriva skrite kotičke mest in pokrajin, ki jih vedno obeleži s fotografiranjem.

Leave a Reply