Črno-belo ali v barvah?

Vprašanje, ki si ga je verjetno zastavil že vsak, ki večkrat prime fotoaparat v roke. Tako črno-bele kot barvne fotografije imajo svoje prednosti in čare. Dobro jih je poznati, da se potem lažje odločimo, na kakšen način predstaviti svoje fotografije. Moje mnenje je, da vedno fotografiramo v barvah in šele potem spreminjamo v črno-bele fotografije. Saj je lepo videti črno-belo fotografijo na zaslonu fotoaparata, a kasneje ne bomo mogli priti do barvne, če jo bomo želeli (če fotografiramo samo v jpg formatu). Tako si v naprej omejimo možnosti. Pri barvnih fotografijah moramo biti pozorni na barve in kako jih uporabiti, da bo kompozicija dobra. Pri črno-belih fotografijah pa moramo biti bolj pozorni na teksture, kontraste in oblike, ki nam ustvarjajo kompozicijo.


Foto 01 in 02: Golf igrišče na barvni in črno-beli fotografiji

 

Na zgornjih fotografijah si vsak lahko ustvari lastno mnenje, katera mu je bolj všeč.

 

Kdaj pokazati barve?

Barve pritegnejo oko, določena barva lahko vodi oko po fotografiji. Barve so značilne tudi za letne čase. Če želimo prikazati jesensko vzdušje, ga najlažje z jesenskimi barvami (foto 03). Mrzli zimski toni na fotografiji pričarajo občutek mraza, ki je tako značilen za ta letni čas. Na drugi strani pa močna zelena prebujajoče se narave spomladi kaže na začetek življenja. V teh primerih barve vsekakor podkrepijo fotografijo. Komplementarne barve lahko uporabimo za prikaz nasprotij na fotografiji, kar na črno-beli fotografiji nekoliko zbledi. Nekatere barve dobijo v pretvorbi v črno-belo dokaj podobne tone, s čimer izgubimo kontrast, ki je bil tako očiten na barvni fotografiji. V takem primeru je dobro prikazati barvno fotografijo, da ohranimo učinek, ki smo ga želeli prikazati. Če želimo na potovanju prikazati barve kot značilnost nekega območja ali kulture, potem je vsekakor barvna fotografija edina primerna (foto 04).


Foto 03: Jesenske barve


Foto 04: Značilne barve hiš na otoku Burano pri Benetkah


Foto 05: Vodomec

 

Primer, ko se odločimo za barvno fotografijo, je tudi fotografiranje ptic. Če želimo prikazati njihovo lepoto, ki jo ustvarjajo barve, je odločitev enostavna (foto 5). Lahko pa barve niso odločilne in se lahko odločimo za prikaz ptice s črno-belo fotografijo (foto 6 in 7).


Foto 06 in 07: Katera vam je bolj všeč?

 

Kdaj se odločiti za črno-belo fotografijo?

Nekoč sem nekje prebral, da si navadno ljudje vzamejo 30 % več časa za ogled črno-belih fotografij kot barvnih. Ko odstranimo barve, pridejo do izraza svetloba in sence. Dramatična osvetlitev, prelivanje svetlobe, kontrast s sencami – vse to pritegne opazovalčevo oko. Pri črno-belih portretih se opazovalec bolj posveča občutkom portretiranca, saj zaradi odsotnosti barv pridejo v ospredje – ni »motečih« elementov. Na ta način lahko bolj izpostavimo karakter portretiranca. Zato je odločitev za črno-belo fotografijo vedno dobrodošla, ko barve predstavljajo sredstvo za odvračanje pozornosti. Na fotografiji 9 so bile na steni obešeni živobarvni okraski, ki so vlekli oko od moškega in teksture lesa. Zato sem se odločil, da fotografijo pretvorim v črno-belo. Če barve na fotografiji nimajo nekega posebnega pomena oz. niso pomembne, da bi pritegnile opazovalca, je verjetno bolje, da se odločimo za črno-belo fotografijo in poudarimo teksture.

Moramo pa imeti v mislih, da bodo črno-bele fotografije delovale dobro, kadar bomo imeli velik razpon tonov, seveda z veliko vmesnimi toni. Velikokrat se na barvni fotografiji detajli izgubijo. S črno-belo fotografijo pa lahko (če imamo tudi pravo osvetlitev) poudarimo posamezne teksture. Primeri različnih tekstur, ki delujejo dobro na črno-beli fotografiji so npr. kamni, kovine, les, človeška koža …

Črno-belo fotografijo lahko uporabimo tudi za ustvarjanje vzdušja (foto 10). Velikokrat se ob spremembi fotografije v črno-belo popolnoma spremeni vzdušje na fotografiji. V ospredje stopijo kontrasti in igra svetlobe in senc, kar vpliva na naše dojemanje fotografije. Zato se ne smemo bati eksperimentirati in spreminjati fotografije v črno-belo. V dobi digitalne fotografije tako ali tako nič ne izgubimo, če imamo shranjeno izvirno fotografijo. Če naredimo barvno in črno-belo fotografijo, ju lahko med seboj primerjamo in se odločimo, katera nam deluje bolje in katero želimo pokazati tudi ostalim. Mnenja so vedno različna. Nekateri prisegajo na barve drugi spet ostajajo zvesti fotografiranju brez njih. Pri svojih fotografijah sami odločamo, kaj si želimo.


Foto 08: Večerni podhod v Bratislavi


Foto 09: Ulična fotografija v Latviji


Foto 10: Dramatično vzdušje na Jezerskem

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply