8 idej za fotografiranje hišnih ljubljenčkov

Domače živali nas vedno uspejo razveseliti, fotografije z njimi pa nas spomnijo na tiste lepe trenutke. Če pogosto fotografiraš svojega ljubljenčka, ti bo naših 8 idej zagotovo v pomoč posneti še boljše fotografije in ujeti čudovite trenutke, ki jih je vredno ohraniti. Z nekaj nasveti in triki lahko enostavno narediš odlične fotografije svojega ljubljenčka.

V spodnjem zapisu preberi kaj je pomembno za uspešno fotografiranje živali in kako lahko poskrbiš za optimalne posnetke svojega ljubljenčka. Nastale bodo čudovite fotografije, ki jih lahko shraniš na več načinov – v fotoknjigi, v obliki stenskega dekorja, ki ti bo z vsakim pogledom polepšal dan, ali z drugimi foto izdelki.

Ker prav ti najbolje poznaš svojega ljubljenčka, je zdaj pravi čas, da ujameš njegovo osebnost tudi na fotografiji. To je odličen način za preživljanje zabavnega popoldneva. Pokukaj med naše nasvete.

1. Oči v fokusu

Oči so ključnega pomena pri vsaki portretni fotografiji. Vedno poskusi uloviti bister in oster pogled. To velja tudi pri fotografiranju hišnih ljubljenčkov. Če želiš ujeti ostrino oči, moraš počakati na miren in pravšnji trenutek, zato si vzemi dovolj časa. Takoj, ko se tvoj ljubljenček usede ali mirno leži, se približaj s pametnim telefonom in tapni na zaslonu na levo ali na desno oko, tako da izostriš oči in fotkaj.

Poleg tega bodi pazljiv/a, da je ozadje čim bolj mirno in enobarvno (brez motečih dodatkov), tako bo vsa pozornost na ljubljenčku. Za pravilno ravnino posnetka kot pomoč uporabi pomožne črte na zaslonu pametnega telefona. Oko ljubljenčka postavi na stičišče pomožnih črt. To možnost lahko ponavadi prikažeš in skriješ v meniju svojega pametnega telefona.

2. Uporabi dodatek

Tvoj hišni ljubljenček je zate nekaj posebnega, ujeti njegovo pravo osebnost na posnetku pa ni vedno enostavno. Razmisli in uporabi dodatke, ki bodo posnetke popestrile in pokazale tisto pravo osebnost ljubljenčka.

3. Fotografiraj na ravni oči

S fotografiranjem svojih hišnih ljubljenčkov v višini tvojih oči, bo ta poseben način zagotovil zelo naravne in edinstvene fotografije – neposredno iz življenja hišnih ljubljenčkov. Sprememba perspektive zagotavlja posebno pozornost z obeh strani. Počepni ali pojdi na kolena in se spusti na njihovo raven, morda se celo ulezi na tla. Kreativnost ne pozna meja!

4. Uporabi obstoječ vir svetlobe

Obstajajo številni dobri razlogi, zakaj bliskavice ne uporabljamo pri fotografiranju živali. Najpomembnejše: to po nepotrebnem prestraši hišne ljubljenčke. Bliskavica v nekaterih primerih privede tudi do učinka rdečih oči – tako pri ljudeh kot pri živalih. Torej velja naslednje: fotografiraj svojo žival v svetlobi, ki je trenutno na voljo – dnevna svetloba je seveda najbolj primerna. S pritiskom na sprožilec ujemi spontan trenutek. Na ta način samodejno beležiš drobne trenutke, ki kaj kmalu postanejo veliki.

5. V družbi bližnjih

Da bodo tvoji posnetki raznovrstni, fotografiraj svoje ljubljenčke v družbi svojih bližnjih. Primer: animiraj otroke, naj se igrajo skupaj s psom ali mačko. Sledi dogajanju in v pravem trenutku pritisni na sprožilec.

Nenehni način fotografiranja (live posnetek), ki je na voljo na pametnih telefonih, je vsekakor koristen za fotografiranje premikajočih motivov. Če želiš to doseči, izberi možnost in fotografiraj – nato pa izberi najbolj ostre in najboljše posnetke.

Seveda lahko narediš tudi selfie s svojim ljubljenčkom – to lahko dosežeš z uporabo selfie stojala.

6. Ujemi ga med igro

Fotografiraj svojega ljubljenčka medtem, ko teka za palico ali med igro.

Mačko lahko iz skritega mesta privabiš z igračami, z volneno kroglico, točko svetlobe, ki skače naprej in nazaj ali s svinčnikom na traku. Možnosti za zabavo in zabavne posnetke je neskončno in zagotavljamo: tudi ti se boš pri tem zabaval/a.

Za vse veselje, ki se pojavi med fotografiranjem hišnih ljubljenčkov, vedno poskrbi za dovolj počitka in nagrado za kosmatinčke. Razveseli svoj “model” z majhnimi priboljški. Tako ohranjaš dobro razpoloženje in voljo do sodelovanja!

7. Počakaj na popoln prizor

Pri fotografiranju hišnih ljubljenčkov je ključnega pomena, da upoštevaš vse elemente posnetka. Razmisli o zgodbi, ki jo pripoveduješ s fotografijo, izberi pravšnje ozadje, ki vašega ljubljenčka prikaže v najboljši luči.

8. Približaj se

Živali, še posebej če so manjše, se ob fotografiranju na prostih ozadjih lahko nekoliko izgubijo, zato je pri fotografiranju tvojega hišnega ljubljenčka ključnega pomena biti dovolj blizu.

Uporabi priboljške, da se bodo ljubljenčki približali tudi sami ali poišči asistenta; nekoga, ki bo ljubljenčku preusmeril pogled v kamero, tako da stoji poleg vas – z igračo ali priboljškom. Potrpežljivost je zelo pomembna – morda boš porabil/a nekaj časa, da boš dobil/a popoln posnetek, vendar se bo na koncu izplačalo.

Spremeni posnetke v umetniško delo

Ko narediš popoln posnetek, kar najbolje izkoristi svoj dosežek in ga preobrazi v pravo umetniško delo, ki bo krasilo tvoj dom. Fotografija v okvirju, povečava na fotoplatnu, fotografija za akrilom, ali pa izberi ovitek za telefon s fotografijo kosmatinčka, fotoskodelico, itd. Če želiš ustvariti posebno zgodbo potem priporočamo oblikovanje CEWE FOTOKNJIGE, ki jo lahko oblikuješ povsem po svojih željah.

Poišči nas na Facebooku in Instagramu – in z nami deli vse čudovite posnetke, ki jih boš s pomočjo naših nasvetov uspel/a narediti. Želimo obilico sreče in zabave pri fotografiranju!

O avtorju Prikaži vse članke

Jasna Medar

sodelavka pri podjetju CEWE. Fotografinja po duši, ljubiteljica portretne fotografije in narave, iskalka skritih kotičkov in zapisovalka vsega lepega.

Leave a Reply