Zima, zima bela

Že kar nekaj časa je pri nas zima, ampak snega pa še od nikoder. Upajmo, da se bo to kmalu spremenilo, da se bodo pogoji za fotografijo nekoliko spremenili. Sicer tudi zima brez snega ni povsem nezanimiva za fotografiranje, izkoristimo lahko druge motive. V današnjem razmišljanju se bomo posvetili zimski fotografiji, kako fotografirati, ko imamo sneg in katere motive izkoristiti.

Rovtarsko hribovje

 

Zimski čas ni zanimiv le zaradi tega, ker se narava spremeni, zanimiv je tudi zato, ker je položaj Sonca popolnoma drug. Sonce je nizko na nebu, vzhaja in zahaja pa na popolnoma drugi točki kot poleti. Tako lahko dobimo nekatere motive »pravilno« osvetljene le v tem času. Seveda je lahko tudi obratno in so določeni motivi v tem času ob vzhodu v senci. Zato je treba večkrat obiskati posamezne točke, da spoznamo svetlobo v različnih obdobjih. To bo naredilo fotografije mnogo boljše.

En izmed nasvetov je, da ne nosite fotoaparata nekje na toplem (tam naj bo le rezervna baterija, če jo imate), saj se vam bo lepo orosil, ko ga boste potegnili na mraz – kdor nosi očala, ve, o čem teče beseda. Previdnost ni odveč niti, ko pridete na toplo. Dobro je, da imate aparat v zaprti torbici, ko ga prinesete na toplo. Tako naj ostane nekaj časa, da se počasi ogreje na sobno temperaturo. Tako zmanjšate možnost nabiranja vlage v notranjosti aparata in možnosti poškodb na aparatu.

Planinsko polje v zimski meglici

 

Fotografiranje v snegu ima določene zakonitosti. Sneg močno odbija svetlobo, svetli predmeti na njem ne izstopajo preveč. Nasprotno pa so temnejši predmeti na snegu močan kontrast. Če uporabljate korekcijo svetlobe (EV), jo nastavite za 2/3 v plus. Tako se boste izognili sivkastemu snegu in tudi temnejši motivi na fotografiji ne bodo pretemni. Če imate v fotoaparatu program za zimsko fotografiranje, lahko izberete tudi to nastavitev.

Zasnežena pokrajina Posavskega hribovja

 

Na fotografiji ni lepšega od deviško bele pokrajine, sneg vsepovsod, nobenih stopinj, mehkoba linij … Za takšne fotografije moramo biti na lokaciji pred ostalimi, saj bodo najbolj obljudene točke hitro prehojene in lepota se bo nekoliko izgubila. Sneg je najlepši, ko je povsem svež. Potem se na njem lahko začnejo nabirati vse mogoče stvari, ki jih prinese veter ali pa kdo drug. Ko pridemo na lokacijo, si jo je dobro na hitro ogledati. Narediti si moramo načrt, kaj in kako bomo fotografirali. Če bomo sami začeli divjati naokrog, vsi navdušeni, ker je tako lepo, si bomo sami vse pohodili. Stopinje lahko vključimo tudi v kompozicijo, ampak to lahko naredimo tudi kasneje – naredimo si jih točno tam, kjer jih želimo.

Rovtarsko hribovje

 

Samo sneg pa kljub svoji lepoti in mehkobi ne bo vedno naredil lepe fotografije. Vključite zraven še kak drug motiv, ki bo to mehkobo dopolnil ali pa razbil. Uporabite sneg kot odejo, ki je položena okrog vašega priljubljenega motiva.

V zimskem času je zjutraj zanimiv pogled na dimnike, iz katerih se močno kadi. V sončni protisvetlobi lahko s kadečimi se dimniki naredimo zanimivo kompozicijo. Hkrati prikažemo še realno podobo pokrajine, ki jo fotografiramo. Iz tega lahko nastane fotografija, ki je dober opomin, kako ravnamo z naravo. Da bo fotografija dobra, moramo ujeti osvetljen dim.

Zastrto nebo na Rakitni

 

V tem času lahko fotografiramo tudi različne kristale, ki se nabirajo na drevesnih listih (tistih, ki se še držijo posameznih dreves) ali kje drugje, ledene sveče, zamrznjene potoke, jezera in slapove – motive, ki jih v drugih letnih časih ne moremo ujeti. Slana ali zamrznjena tla, so lahko odlična sprememba v fotografiji pokrajine. Ko fotografirate tekočo vodo, bodite pozorni, da stojala ne postavite v vodo. Voda ni zamrznjena, ker je tekoča. Takoj, ko boste dali stojalo ven iz vode, bo ob nizkih zunanjih temperaturah zmrznilo – lahko se tudi trajno poškoduje.

Jezero z zamrznjenim pomolom

 

Za konec pa še zelo nujna stvar – oblačila. Ko se odpravimo na zimsko fotografiranje v jutranjem času, moramo vedeti, da bo zelo mrzlo. Temperature so lahko krepko pod -10 °C. Na Rakitni sem fotografiral pri temperaturah pod -25 °C. Takrat se hitro zavemo, da nismo dobro oblečeni. Pokrajina je zasnežena, zato je avtomobil parkiran nekoliko dlje stran. Potrebno se je res toplo obleči. Zelo koristne so smučarske hlače, saj nam omogočajo, da se brez večjih posledic uležemo v sneg in s tem dobimo drug kot fotografiranja. Naše fotografije se bodo na ta način razlikovale od drugih. Zavedati se moramo tudi, da bomo v debelih rokavicah težko spreminjali nastavitve v fotoaparatu. Če je mogoče, so zato koristne dvoje rokavice, da snamemo samo vrhnje in s tem manj izpostavljamo roke mrazu. Še posebej mrzlo postane, če se ne premikamo – ko čakamo na najprimernejšo svetlobo.

Kljub mrazu pa je zima čudovit čas za fotografiranje, ki ga je vredno izkoristiti. Saj veste, ni slabega vremena, so samo neprimerna oblačila.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply