Prvi nagrajenci so znani!

Za nami je prvi mesec natečaja za Najlepšo CEWE FOTOKNJIGO leta, v katerem je bilo v natečaj prijavljenih 16 CEWE FOTOKNJIG. Vsebinsko so si zelo različne – od praznovanj življenskih ljubilejev, potovanj, porok, družinskih motivov pa vse do štiristo letnega rodovnika in kronologije več družin. Vsem se lepo zahvaljujemo za udeležbo in čestitamo za dobro opravljeno delo.

Prav gotovo pa se vsem postavlja vprašanje: kdo je žirijo najbolje prepričal?

Zmagovalec meseca avgusta, ki za nagrado prejme digitalni zrcalno refleksni fotoaparat Nikon 3300 in napreduje v veliki finale je:

ANEJ FERKO, Sejšeli 2016

sejseli

 

Knjiga Sejšeli 2016 od avtorja Aneja Ferka, kaže eno izmed zanimivih poti do všečne CEWE FOTOKNJIGE. V njej so doživljajski trenutki para, ki je izkoristil odlično lokacijo polno nam všečnih barv in v ravno pravšnji meri dodal še sebe. Le tako lahko vsem predstavimo kje smo bili in kako smo uživali. Vsekakor ne gre brez dobre fotografije. Vidi se, da oba obvladata fotokamero in znata izbrati motiv. Pri obdelavi fotografij velja všečnost in modrina je očesu takoj zanimiva. Ob tako dobri fotografiji in obdelavi, za piko na i moti samo neporavnan horizont. Da knjiga dobi še tisto več, so dodani zemljevidi in tekst. Tekst je lepo vpet v knjigo, ne zmanjšuje vrednost fotografij in postavitev ima svoj smisel in red čez vse strani. Velikost črk mora biti dovolj velika prav zaradi lažjega branja in predvsem, ko ga vstavimo v samo fotografijo. Oblikovno je panorama format dobra izbira, ki omogoča večje fotografije in s tem poudarek na njih. Kombinacija večjih in manjših slik je prav tako lepo izbrana. Knjiga je odlična kot celota. Od fotografije kot tudi postavitve. Zato je v tem prvem izboru prepričala žirijo, ki ji je podalila nagrado “Zmagovalec meseca”.

 

Nagrada žirije, ki prejme 100 € kupon za CEWE FOTOKNJIGO in uvrstitev v finale je:

BARBARA S. PODLESNIK, Nejc Strnad Podlesnik sedmo leto

nejc

Druga knjiga, ki je prepričala žirijo je CEWE FOTOKNJIGA “Nejc Strnad Podlesnik sedmo leto” avtorice Barbare S. Podlesnik. V knjigi se spoznamo z mladim fantom, ki mu v knjigi sledimo skozi sedmo leto življenja. V knjigi so lepo uporabljena različna ozadja, okusno, estetsko in nevsiljivo pa so dodani različni okraski, ki so tematsko lepo usklajeni s temo. Dogajanje na slikah je opremljeno z jedrnatim besedilom, ki lepo dopolnjuje fotografije. Ni v pomoč samo nam, ki listamo to knjigo in družine ne poznamo – čez nekaj desetletji bo za bogate opise dogodkov v knjigi, avtorici hvaležen tudi sam Nejc. Zanimiva je uporaba kvadratnega formata in umestitev fotografij, ki je pestra stran za stranjo. Avtorica se je še dodatno potrudila s skeniranjem in umestitvijo drugega slikovnega materiala v knjigo, kot tudi video posnetka glasbenega nastopa mladega korenjaka.

 

Čestitamo nagrajencema! Glede izročitve nagrad vas bomo kontaktirali v naslednjem tednu. Vsem ostalim pa želimo še naprej veliko zabave in navdiha pri oblikovanju vaših CEWE FOTOKNJIG. Ne pozabite vaše knjige prijaviti v natečaj, saj nikoli ne veste – mogoče pa bo prav vaša prepričala žirijo in na fotografsko dogodivščino na Islandijo odpotujete vi. 🙂

Partner natečaja:

kompas

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Matija

Glava, duša in srce CEWE-ja v Sloveniji. Že približno deset let ambiciozen ljubiteljski fotograf, ki rad izkoristi vsako priložnost in izgovor, da prime fotoaparat v roke.

2 komentarjevDodaj komentar

  • Kaj je to tekmovanje za fotografijo, ali vlozen trud v knjigo, ki ima doloceno temo in moras vnesti tudi kako staro fotografijo, manj kvalitetno in se namucot rocno do skrajnosti, da ispade lepo….Navodila so bila za cimvec truda in uporaba vasih ponujenih “orodij”….
    Tukaj so lepe FOOGRAFIJE, kar nudi tudi sama narava……tekmovanje ce se ne motim
    je za cimvec truda v FOTOKNJIGO. Lani ali ne vem kdaj je bilo za naj fotografijo.
    Dajte se izjasnit kaj se tekmuje. Ce so lepe fotografije in ne nasicene ti progra v glavnem vse naredi sam dodas besedilo, se kaj popravis in to je to. Tisti ki smo naredili ogromno fotoknjig z razlicnimi temami dobro to razumemo, za lajke je to ok. Ne pisem zaradi sebe, ker jaz sem imala sele namen poslati knjigo z siroko temo, nekaj posebnega, vendar sem v dvomu, ker so zbrane vse mogocne slike, skenirane… To je trud in da se lepo zgleda je pa res tesko….

  • V pravilia natečaja smo zapisali: “Žirija bo primarno ocenjevala kreativnost in estetiko oblikovanja CEWE FOTOKNJIGE. Celoten pristop posameznika k oblikovanju ter kreativne in napredne tehnike, ki jih je uporabil v foto programu “Moj CEWE fotosvet”, za dosego tega cilja. Predmet ocenjevanja bo tako oblikovanje platnic kot tudi notranjih strani.”

    Če povzamem: ne ocenjujemo vloženega truda, temveč izvirnost oblikovanja za najboljši estetski učinek.

    Najlepše slike, razpete čez celo stran fotoknjige – če je taka cela knjiga – so samo zbirka slik zbranih v knjigi, kjer je kreativnosti oblikovanja foto knjige le malo. Taka knjiga ne more zmagati.

    Če pa je nekdo, mogoče samo s “povprečno dobrimi” fotografijami, oblikoval zanimiv in lep izdelek, kjer je pokazal veliko mero kreativnosti in estetskega čuta in je izdelek celostno zelo “prijeten očesu”, pa je močan kandidat za zmagovalca.

    Tako da, to ni tekmovanje “za fotografijo”, kot sprašujete, niti ni tekmovanje za vložen trud, temveč je to tekmovanje kreativnosi in estetike. Vsi športiniki se trudijo, zmaga pa le najhitrejši, najmočnejši, najboljši,… kaj ne?

Leave a Reply