Od božiča do silvestra

V decembru se ne moremo izogniti obveznim temam, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Gre za t. i. veseli december, ki je prežet s praznovanji, srečanji, dobro voljo in obdarovanjem. Cel mesec se srečujemo s prijatelji, različnimi družbami, sodelavci … in skupaj praznujemo konec tekočega in prihod novega leta. Ob koncu meseca pa nas čakata dva večera, ki ju navadno preživimo z ljudmi, ki so nam še posebej pri srcu. Kdor praznuje božič, ga preživi v krogu družine, vstop v novo leto pa pričakamo s prijatelji in/ali v krogu družine. Če imamo voljo, posežemo tudi po fotoaparatu. Prav je, da nam to ne predstavlja bremena, ampak prijetno doživetje med praznovanjem. Izkoristimo lahko tudi čas med obema praznikoma, saj je priložnosti za fotografski objektiv v tem prazničnem obdobju res mnogo.

Začnimo pri ognjemetu, ki vedno pritegne našo pozornost. V decembru jih lahko občudujemo skoraj ves mesec. Seveda jih je največ ob novem letu, vendar posamezne rakete letijo v nebo že mnogo prej. Ker je čas osvetlitve pri ognjemetih dolg, je nujno uporabiti stojalo ali drug pripomoček za stabiliziranje fotoaparata. Kdor ima v fotoaparatu prednastavljeno funkcijo za fotografiranje ognjemetov, naj nastavi nanjo, saj je proizvajalec v njej že predvidel nastavitve, ki so običajne pri ognjemetih. Če ne veste, ali to funkcijo imate, poglejte v navodila. Če te funkcije nimate, lahko uporabite ročne nastavitve (lahko jih uporabite v vsakem primeru).

Dobro je priti na mesto, s katerega boste fotografirali ognjemet, nekoliko prej in narediti nekaj testnih posnetkov brez ognjemeta. Treba je namreč dobiti optimalne nastavitve za okolico ognjemeta. Paziti moramo, da nimamo presvetljene okolice, saj je navadno polna različnih virov svetlobe. Recimo, da ste ugotovili, da je z nizko občutljivostjo tipala (ISO 100 – da ne bo digitalnega šuma), zaslonko f4 (da bo med ognjemetom do tipala prišlo dovolj svetlobe) in časom 5 sekund (ognjemet zariše lepe sledi po nebu) okolica primerno osvetljena. Bliskavica mora biti izklopljena. Te nastavitve uporabite tudi za ognjemet. Med fotografiranjem ognjemeta lahko nastavite tudi daljši čas, vendar vam svetujem, da potem vmes (med posameznimi svetlobnimi raketami) prekrijete objektiv, da ne bo vse okoli presvetljeno. Za to lahko uporabite košček temnega papirja ali kartona, lahko pa pred objektiv postavite kar roko. Tako boste na istem posnetku lahko imeli kombinacijo več svetlobnih raket.

Svetujem vam, še posebej v mestih, kjer je pogosto megla, da se potrudite in ognjemet fotografirate že takoj na začetku. Res pridejo najbolj veličastne rakete ob koncu, vendar je takrat lahko vse že tako zamegljeno (sploh v brezvetrju), da bo težko narediti dobro fotografijo.

Seveda lahko fotografirate tudi samo ognjemet, brez kulise spodaj. To je stvar odločitve in osebnega pogleda na motiv. Prav je, da se vsak odloči po svoje.

Verjetno je odveč poudariti, da naj bodo baterije fotoaparata napolnjene in da je dobro imeti dovolj prostora na spominski kartici. Oboje nam lahko ob rahli neprevidnosti nekoliko pokvari doživetje.

Foto 01 – Čas osvetlitve 1/20 s

Foto 02 – Čas osvetlitve 4 s

 

Ognjemeti pa še zdaleč niso edina stvar, ki je primerna za fotografiranje v prazničnem decembru. Igranje z motivi praznično okrašene mize je lahko prav zabavno. Odsevi v steklenicah, fotografiranje skozi kozarce, v katerih so različne tekočine, in igranje s priborom je lahko prav zabavno. Pri tem bodite pozorni na okolico, da jim ne bo šlo preveč na živce, da celo slavnostno večerjo prestavljate predmete po mizi in se ozirate, ker boste iskali primeren motiv za fotografiranje. Verjetno je bolje, da to naredite pred večerjo – takrat je tudi miza še nedotaknjena in vse na njej je lepo urejeno.

Hvaležen motiv za fotografiranje so tudi božično-novoletni okraski. To so lahko okrašena drevesa oziroma drevesca ali pa številni drugi okraski, ki jih imate doma. Pri tem lahko fotografirate detajle ali pa naredite fotografije širšega plana. Oboje je lahko lepo. Pri tem velikokrat pozabljamo, da so okoli nas res zanimivi detajli. Če imate funkcijo »macro«, jo vklopite in se približajte motivu. Naredite zanimivo fotografijo majhnih stvari oziroma podrobnosti. Če vas kakšna lučka moti jo prestavite ali enostavno izklopite, da dobite najboljšo osvetlitev motiva, ki ga fotografirate. Presenečeni boste nad rezultatom.

Čarobno praznično osvetlitev doma lahko izkoristite tudi za družinske portrete ali skupinske slike. Prikažite odnose med ljudmi v praznični svetlobi. Zelo zanimivi so lahko trenutki okraševanja. Otroci (pa tudi odrasli) pogosto kažejo navdušenje nad posameznimi okraski. V teh trenutkih lahko ujamete pristne izraze sreče in veselja na obrazih vaših najbližjih. Izrazov na obrazih med odpiranjem daril pa niti ne bom omenjal.

 

Poskusite in prenesite praznično vzdušje tudi na fotografijo.

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply