Oblikovanje strani v fotoknjigi po pravilih zlatega reza

CEWE FOTOKNJIGA

Upoštevanje pravila zlatega reza pripomore k oblikovni in umetniški harmoniji dela. To velja tudi pri zasnovi strani v fotoknjigi.

Zlati rez

Harmonična delitev razmerja, ki ga imenujemo zlati rez, ustvari dober videz. Slikarji in fotografi se poslužujejo tega pravila že dolgo. Fotografije, ki so izdelane v skladu z zlatim rezom, so zelo zanimive. Zlati rez ne razdeli fotografije po sredini in v enakih delih, ampak približno na 62 in 38 odstotkov. Delitev fotografije po odstotkih ni enostavno, zato se poslužujemo delitvi na osnovi tretjin. Pravilo tretjin, ki ustreza razmerju 66 in 33 odstotkov, je zelo blizu razmerja zlatega reza. Veliko fotoaparatov ponuja pomožno mrežo, s katero si lahko pomagate pri postavljanju tretjin. To pravilo velja upoštevati tudi pri oblikovanju fotoknjige, ker bo stran delovala bolj harmonično. Pravila tretjin se lahko poslužujete pri vstavljanju fotografij in besedila. Tukaj vam bo v pomoč naš program. Najenostavnejši način je uporaba že obstoječih postavitev strani.

Primer prikazuje stran v fotoknjigi, kjer je pri zasnovi upoštevan zlati rez (desno) in stran, ki je popolnoma razdeljena na polovico (levo). Zasnova strani, kjer se je upoštevalo pravilo zlatega reza, je bolj zanimiva.

zlati rez

Pravilo zlatega reza upoštevamo tudi pri pokončni razdelitvi strani. Tako je bila oblikovana leva stran in zato deluje bolj harmonično.

zlati rez po vertikali

Zasnova strani naj bo raznolika in zanimiva, zato priporočamo različno oblikovane strani. Strani, ki so asimetrično oblikovane, pritegnejo več pozornosti.

Več nasvetov, kako oblikovati CEWE FOTOKNJIGO, najdete na sledeči povezavi, kjer si lahko prenesete brezplačen vodič Korak za korakom do lastne CEWE FOTOKNJIGE.

 

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Maša

Sodelavka pri podjetju cewe.si. Rada odkriva mesta in skrite naravne lepote vedno s fotoaparatom v roki. S fotografijo se ne srečuje le v prostem času, ampak tudi kot asistentka v marketingu.

Leave a Reply