Kompaktni ali zrcalno-refleksni fotoaparat?

Večno vprašanje, ki se poraja marsikomu, ki se odloči kupiti nov aparat. Tudi mene so večkrat vprašali: »Le kaj naj kupim?«

Odgovor nikakor ni tako zelo preprost, saj mora vsak najprej vedeti, za kakšen namen bo fotoaparat uporabljal. Če želimo delati večinoma družinske posnetke ali zamrzniti dogodke, ki so nam pomembni, je mnogo bolje (predvsem pa ceneje) kupiti kompaktni fotoaparat. Danes nam kompaktni aparati lahko naredijo kvalitetne posnetke. Res je, da s teh posnetkov ne bomo mogli narediti ogromnih reklamnih panojev – pa saj to sploh ni naš namen. Za povprečnega uporabnika je pomembno, da ima fotoaparat pri sebi, ko ga potrebuje, in da mu ne zasede preveč prostora. Veliko lastnikov zrcalno-refleksnih aparatov ima tudi manjši kompaktni aparat, ki ga lahko vzame s seboj, ko bi radi zabeležili svoje spomine. Je priročen, majhen in nas ne ovira pri naših dejavnostih.

01_junij_foto07

Blatno jezero med neurjem.

01_junij_foto08

Rakov Škocjan – z velikega naravnega mostu.

 

Naj navedem le en primer (čeprav je takih primerov izredno veliko): odpravimo se na srečanje s prijatelji, s katerimi se nismo videli že dalj časa. Lepo bi bilo imeti kakšno fotografijo za spomin. Vsekakor je lažje vzeti manjši aparat, kot pa imeti s seboj torbo opreme, ki nas bo cel večer ovirala. Poleg tega pa naš glavni namen tistega večera ni umetniška fotografija, za katero bi potrebovali vrhunsko opremo. Spomine je pa vseeno lepo imeti.

01_junij_foto01

Beograd – fotografija z izleta

01_junij_foto02

Beograd – fotografija z izleta

01_junij_foto03

Beograd – fotografija z izleta

»Za takšne fotografije imam pa vedno telefon s seboj.«

Res je, da novejši pametni telefoni delajo že zelo dobre posnetke. Nič ni narobe, če te posnetke naredimo s telefonom. Zavedati pa se moramo, da kamera v telefonu deluje super, če so pogoji odlični. Ko se pogoji nekoliko poslabšajo, se poslabša tudi kakovost posnetkov.

01_junij_foto04

Fotografija s telefonom v težkih nočnih pogojih.

01_junij_foto05

Fotografija s telefonom v dobrih pogojih.

 

»Ampak moji posnetki nikoli niso tako dobri kot…«

Fotoaparat nam sam ne bo naredil dobrega posnetka. Zanj se je potrebno potruditi, včasih nanj čakati nekaj ur, včasih več mesecev. To ne pomeni, da ne moremo narediti dobrega posnetka na družinskem izletu, počitnicah ali med sprehodom. Ravno nasprotno – veliko dobrih posnetkov nastane povsem spontano, ko to najmanj pričakujemo. Potrebno je le, da smo pozorni na svet okoli sebe in da upoštevamo nekatera fotografska pravila (o njih bomo govorili v naslednjih člankih). Dejstvo pa je, da nam zaradi prednastavljenih funkcij, ki jih kompaktni fotoaparati imajo, lahko uspejo dobri posnetki tudi brez vsega tistega znanja, ki bi ga potrebovali pri zrcalno-refleksnih aparatih. Pomembno pa je poznavanje svojega fotoaparata in njegovih funkcij/menijev.

01_junij_foto06

Ideja za posnetek »iz naslonjača«.

01_junij_foto09

Račke v svojem okolju.

 

Zgornje razmišljanje ni reklama za kompaktne fotoaparate. Želel sem le poudariti, da so vsi posnetki, ki jih naredimo, pomembni. Pomembni so za nas, saj so nam dragocen spomin. Ni nujno, da so narejeni z najbolj vrhunsko opremo. Prvi pogoj je, da jih sploh naredimo. Bolje je imeti manjši aparat vedno s seboj in beležiti spomine, kot večji aparat doma v omari, ker je pretežek za vsakdanjo uporabo.

Zgornji zapis tudi ne pomeni, da so zrcalno-refleksni fotoaparati slabši od kompaktnih. So namenjeni uporabnikom, ki si želijo od fotografije še več in so se pripravljeni poglobiti v nastavitve aparata preden naredijo posnetek. Za to pa je potrebno več znanja. Dejstvo, da imamo v roki opremo za več tisočakov, še ne prinese dobre in kvalitetne fotografije.

01_junij_foto10

Kraški izvir v Rakovem Škocjanu.

01_junij_foto11

Bohinj

01_junij_foto12

Blejsko jezero

O avtorju Prikaži vse članke Avtorjeva spletna stran

Rok Godec

S fotografijo sem začel z namenom uporabe fotografij pri pouku v šoli. Kot učitelj geografije in zgodovine sem želel pri pouku uporabljati svoje fotografije. Tako sem začel fotografirati na dia film. Z razvojem digitalne fotografije sem analogni aparat zamenjal za digitalnega.

Po dveh letih bolj ali manj ljubiteljskega fotografiranja sem se včlanil v Foto klub Sušec v Ilirski Bistrici. Tam sem prvič stopil v kontakt z izkušenejšimi fotografi. Takrat sem prenehal zgolj s fotografiranjem dokumentarnih fotografij. Danes sem član fotografskega društva Janez Puhar iz Kranja.

Leave a Reply